DASCĂLI MUREȘENI - GORCEA VALENTINA

Distribuie pe:

Într-o familie tradițională din localitatea Sânpaul, județul Mureș, pe părinții Cornel și Silvia Cioca i-a înzestrat Dumnezeu cu cea de-a doua fiică, Gorcea (Cioca) Valentina Cornelia, la marea sărbătoare a creștinilor ortodocși Sf. Ioan Botezătorul, 7 ianuarie 1969, având ca soră mai mare pe Violeta.

În anul 1988, a ales să îi fie mereu aproape Viorel Gorcea, alături de care s-a bucurat de fiul lor, Răzvan, cu care Dumnezeu i-a binecuvântat. În urmă cu cinci ani, în 2016, Răzvan a ales, la rândul lui, să își trăiască viața alături de Andreea, soția sa, astfel că Valentinei i s-a îndeplinit dorința de a avea și o fiică. O altă bucurie în viețile lor a fost venirea pe lume a nepoțelului drag, Tudor Ioan, la o altă mare sărbătoare a creștinilor ortodocși, în data de 29 august 2020.

Anul 1975, a fost primul an care a introdus-o pe Valentina pe băncile școlii românești din Sânpaul, unde a absolvit cele 8 clase generale. Ulterior, dorința de a învăța și mai mult a determinat-o să urmeze studiile liceale din orașul Târgu-Mureș, în promoția 1983-1987, studiile colegiale din același oraș, în promoția 1998-2001, și cele universitare în perioada 2008-2011, la Universitatea “Spiru Haret” București, Facultatea de Sociologie Psihologie.

Ambiția și dorința de a împărtăși copiilor din învățăturile sale au motivat-o să își înceapă cariera de dascăl la Grădinița cu Program Normal din Sânpaul, încă din anul 1990, unde a adus zâmbete în sufletele copiilor, timp de 7 ani. Pe urmă, din toamna anului 1997 și până în prezent, Grădinița cu Program Normal din Cipău i-a fost ca o a doua casă, fiind Profesor Învățământ Preșcolar - Titular.

A dat dovadă de implicare și profesionalism pe toată durata carierei sale, fapt remarcat prin obținerea Definitivatului în anul 2003, Gradului Didactic II în 2008 și a Gradului Didactic I în 2012, toate la Universitatea “Babeș - Bolyai” din Cluj-Napoca. Mai mult decât atât, numărul de cursuri acreditate și autorizate de formare și perfecționare este unul admirabil, și anume de peste douăzeci, toate realizate în perioada 2003-2020.

Din punctul de vedere al activităților didactice realizate împreună cu copiii, Valentina a adus un suflu nou metodelor clasice de învățare, progresând încontinuu, iar roadele eforturilor sale nu au întârziat să apară. Dânsa afirmă că: “Ani la rând, am încercat să aduc ceva nou și plăcut în fiecare activitate desfășurată cu copiii și am urmărit să dau activităților un caracter integrat, interdisciplinar sau transdisciplinar”. Un mare aport a fost organizarea și participarea cu copiii la diferite concursuri locale, județene, interjudețene, naționale și internaționale, cum ar fi concursurile județene: “Versurile copilăriei”, “Pădurea, prietena mea”, “Inimă lângă inimă de român”, concursurile naționale: “Din suflet, pentru mama!”, “Bucuriile Iepurașului”, “Bradul de Crăciun”. Pe lângă aceste concursuri, trebuie să menționăm și numeroasele proiecte tematice, adecvate nivelului de vârstă al lor, care au venit ca un sprijin pentru comunitatea din care fac parte, precum: “Grădinița Estivală” august 2013 - august 2014 și programul “Școală după Școală” octombrie 2013 - iunie 2017, ambele fiind finanțate printr-un grant din partea Elveției; Proiectul Educațional Internațional “Cu Europa... la joacă - Europreșcolarul”, proiecte susținute de Asociația Ovidiu RO: “Povești sub lupă”, “Citește-mi 100 de povești”, “Atelier de Vară”. Nu în ultimul rând, implicarea Valentinei a ajuns până în punctul în care a organizat chiar și spectacole, expoziții culturale, religioase, patriotice, sezoniere, cât și serbări și festivaluri.

Printre funcțiile sale le remarcăm pe cea de Coordonator de Structură - Școala Gimnazială Iernut - Școala Primară - Grădinița cu Program Normal Cipău și pe cea de Responsabil Comisie Metodică a educatoarelor - zona Iernut.

Dincolo de toate, doamna educatoare a considerat că potențialul trebuie mereu valorificat, astfel aducându-și contribuția la publicarea următoarelor lucrări: “Strategii didactice eficiente utilizate în educația pentru sănătate la vârsta preșcolară”, “Din farmacia pădurilor și fânețelor - Păducelul”, “Dans popular țigănesc”, “Cei șapte ani de acasă”, “Bradul de Crăciun”, “Prietenii naturii”, precum și multe alte articole din revistele școlare “Arlechino” și “Martinel”.

“Fiecare copil are un erou în lăuntrul său, iar misiunea mea este de a-i oferi ce are nevoie pentru a prospera.”

Lasă un comentariu