10 IUNIE, ZIUA EROILOR

Distribuie pe:

Ieri, 10 iunie, sub egida Ministerului Apărării Naționale și al Ministerului Afacerilor Interne, în marile garnizoane din țară, precum și la marile mausolee ale eroilor și la cimitirele și parcelele de onoare, s-au desfășurat ceremonii militare și religioase, dedicate Zilei Eroilor, în cadrul cărora au fost rostite, simbolic, nume ale celor căzuți la datorie în războaiele purtate de Armata României ori în misiuni executate în teatrele de operații.

În fiecare an, Ziua Eroilor este celebrată odată cu sărbătoarea creștină a Înălțării Domnului, la 40 de zile de la Sfintele Paști, evocând memoria celor care s-au jertfit, de-a lungul veacurilor, pe câmpurile de luptă, pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului.

În județul nostru, ceremoniile militare dedicate Zilei Eroilor au avut loc, și în acest an, la Monumentul Eroilor de la Oarba de Mureș (foto) și la Cimitirul Eroilor din Târgu-Mureș, precum și în alte unități administrativ-teritoriale de pe cuprinsul județului.

Prezent la manifestările de la Cimitirul Eroilor Români din Târgu-Mureș, senatorul de Mureș, Leonard Azamfirei, a declarat:

“Eroi sunt românii din toate timpurile, care s-au jertfit pe câmpul de luptă, în lagăre și închisori, pentru idealuri care erau mai presus de propria lor viață: patria, credința și demnitatea acestui popor. În semn de recunoștință, suntem chemați să comemorăm sacrificiul lor și să ne amintim că jertfa militarilor români nu a însemnat doar pierderea propriilor vieți, ci și un cortegiu de sute de mii de invalizi, văduve și orfani de război. Eroi nu sunt doar cei care s-au sacrificat pentru țară, ci și cei care, astăzi, pun preț pe educație, cei care protejează sănătatea semenilor lor, care luptă pentru dreptate și pentru propășirea acestui neam. În egală măsură, și ei sunt demni de gratitudinea noastră. În numele Senatului României, am depus astăzi o coroană de flori la Cimitirul Eroilor Români din Târgu-Mureș”.

Evenimentele au fost organizate de Instituția Prefectului - Județul Mureș, Garnizoana Târgu-Mureș, cu sprijinul Primăriei Municipiului Târgu-Mureș, Consiliului Județean Mureș și al Primăriei Orașului Iernut.

În localitatea mureșeană Cristești, programul manifestărilor a cuprins un moment de reculegere în semn de cinstire a eroilor, urmat de slujba de pomenire săvârșită de preoții Răzvan Enache și Stoica Mușat, din partea Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere, precum și de festivitatea depunerii de coroane de flori la monumentul din localitate.

(foto - facebook.comLAzamfirei, Iosif Trif)

Lasă un comentariu