IPOTEZA “SCĂPĂRII” VIRUSULUI DINTR-UN LABORATOR DIN WUHAN ESTE PLAUZIBILĂ

Distribuie pe:

Un raport cu privire la originile COVID-19, realizat de un laborator național guvernamental american, a conchis că ipoteza “scăpării” virusului dintr-un laborator chinez din Wuhan este plauzibilă și merită investigații aprofundate, a relatat, luni, cotidianul Wall Street Journal, citând surse apropiate de acest dosar, transmite Reuters.

Raportul, care este clasificat, are la bază un studiu pregătit în mai 2020 de Laboratorul național Lawrence Livermore din California și a fost utilizat de Departamentul de Stat la realizarea anchetei din ultimele luni ale administrației Trump, cu privire la originile pandemiei.

Studiul laboratorului Livermore, care nu a comentat aceste informații, are la bază o analiză genomică a virusului responsabil de COVID-19.

Luna trecută, președintele american Joe Biden a afirmat că le-a cerut consilierilor săi să găsească răspunsuri cu privire la originile virusului. Agențiile de informații americane iau în considerare două scenarii probabile - ca virusul să fi scăpat accidental dintr-un laborator sau să fi apărut din contactul omului cu un animal infectat -, dar nu au ajuns la o concluzie, a notat Biden.

Un raport încă secret al serviciilor de informații, vehiculat în timpul administrației Trump, a susținut că trei cercetători de la Institutul de virologie din Wuhan s-au îmbolnăvit și au necesitat internare la spital, în noiembrie 2019, au indicat surse guvernamentale americane, amintește Reuters.

Oficiali ai SUA au acuzat China de lipsă de transparență în legătură cu originea virusului, acuzații respinse de Beijing.

Separat, epidemiologul Mike Ryan, director în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, a declarat, luni, că organizația nu poate obliga China să dezvăluie mai multe informații cu privire la originile COVID-19 și a menționat că OMS va propune efectuarea de studii pentru a înțelege mai bine cum a apărut virusul.

Mai devreme, în iunie, expertul american în boli infecțioase dr. Anthony Fauci a îndemnat China să facă publice dosarele medicale a nouă persoane despre care se crede că ar putea conține informații care să aducă indicii esențiale pentru a putea stabili dacă noul coronavirus a fost inițial rezultatul unei “scurgeri” dintr-un laborator. (AGERPRES)

MINISTRUL DEZVOLTĂRII INFORMEAZĂ, MAI PUȚINE POSTURI, DAR MAI MULȚI TINERI ÎN MINISTER

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a anunțat reformă instituțională în ministerul pe care îl conduce. Vor fi tăiate zeci de posturi vacante și cele rămase vor fi transformate în posturi debutante, pentru a încuraja angajarea tinerilor în instituție.

Zilele trecute a fost publicat, în dezbatere publică, proiectul de act normativ prin care vor fi tăiate 65 de posturi, în prezent vacante, din minister, iar jumătate din cele 86 rămase vor fi transformate în posturi de debutant, pentru a facilita accesul tinerilor profesioniști în minister.

“Pe lângă încurajarea tinerilor la angajare în minister și economia banilor publici, scopul măsurii este de a avea un minister mai mic, dar mai eficient”, a anunțat Cseke Attila.

Totodată, vor fi tăiate și două posturi politice de conducere. Două posturi de subsecretari de stat, cu personalul din cabinetele lor, vor fi scoase din organigrama ministerului, a informat Serviciul Comunicare din cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

ORDINEA MONDIALĂ, AMENINȚATĂ DE TOT MAI MULTE PROVOCĂRI, CONSTATĂ PREȘEDINTELE RUS VLADIMIR PUTIN

Ordinea mondială este amenințată de tot mai multe provocări, a constatat președintele rus Vladimir Putin, într-un mesaj de întâmpinare adresat participanților la forumul “Lecturile lui Primakov”, forum științific și de expertiză ce și-a început lucrările marți, considerând drept absolut logică ca tema actualei conferințe să fie “Provocările contemporane la adresa ordinii mondiale”, informează TASS.

“Este evident că numărul unor astfel de provocări crește în permanență, iar multe reprezintă o amenințare reală la adresa stabilității internaționale și securității vieții, a bunăstării oamenilor din toate colțurile lumii”, a subliniat președintele, al cărui mesaj a fost dat citirii de consilierul său Iuri Ușakov.

În opinia lui Putin, printre provocările periculoase se numără “degradarea mecanismelor de control asupra armelor, activitatea grupărilor teroriste, multiplicarea infracțiunilor cibernetice, escaladarea conflictelor regionale”, precum și pandemia de coronavirus.

În ceea ce privește pandemia, Vladimir Putin este de părere că este prematur să se vorbească despre o victorie în lupta împotriva COVID-19, dar că ar fi bine ca membrii comunității internaționale “să se gândească la ce lecții trebuie trase din acest necaz, cum trebuie să se acționeze pe viitor în cazul apariției unor situații asemănătoare”. “Urmările sociale și economice ale pandemiei se resimt, de asemenea, peste tot” în lume, a subliniat președintele rus, amintind că această pandemie a curmat, la nivel mondial, viața a peste 3,5 milioane de oameni.

La rândul său, Iuri Ușakov a declarat, în timpul forumului, că relațiile dintre Rusia și SUA se află la cel mai scăzut nivel de după Războiul Rece, iar aceasta comportă riscuri pentru întreaga lume. “Cooperarea dintre cele două țări se află, probabil, la cel mai scăzut nivel de după Războiul Rece și este clar că trebuie făcut ceva cu aceasta, pentru că riscuri reale apar nu doar pentru aceste două mari țări, ci și pentru întreaga lume”, a subliniat reprezentantul Kremlinului.

Iuri Ușakov a subliniat că în timpul actualului forum, care se desfășoară înainte de summitul dintre președinții american Joe Biden și, respectiv, rus, Vladimir Putin, este absolut firesc să se acorde atenție dezbaterilor asupra perspectivelor relațiilor dintre Rusia și SUA.

De altfel, potrivit lui Ușakov, stârnește îngrijorare felul în care arată în prezent relațiile Rusiei, nu doar cu SUA, ci, în general, cu Occidentul. “Renumitele sancțiuni (...) împiedică foarte tare construcția unor legături normale, nu adaugă stabilitate situației din lume”, a spus el.

Consilierul președintelui rus a subliniat că ideile și “capul limpede” al participanților la “Lecturile lui Primakov” sunt de mare utilitate în formarea politicii reale a Rusiei și altor state. (AGERPRES)

SENATORUL BODEA (USR PLUS IAȘI): MARE NERUȘINARE CA PSD SĂ STRIGE PE TEMA AUTOSTRĂZILOR DIN MOLDOVA

Senatorul USR PLUS Iași, Marius Bodea, a criticat, marți, atitudinea liderilor PSD din Moldova cu privire la fondurile alocate în Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru construcția de autostrăzi.

“Cei mai ridicoli, în acest context, sunt liderii PSD Iași, care acum se fac că le pasă de aceste autostrăzi. Este o mare nerușinare ca PSD să strige cel mai tare, acum, pe tema autostrăzilor din Moldova”, subliniază senatorul Marius Bodea, într-un comunicat transmis AGERPRES.

Parlamentarul ieșean a subliniat că prin PNRR vor fi construiți 383 de kilometri de autostradă, care vor deservi Moldova, ceea ce în opinia sa reprezintă “o victorie care marchează, în primul rând, schimbarea de atitudine față de regiune”.

“Da, acel PSD care a blocat proiectele mai bine de 15 ani, care au venit cu soluții imposibil de aplicat, de genul parteneriat public-privat, propusă de Darius Vâlcov, vicepremierul lui Dragnea. Moldovenii nu mai au răbdare și ar vrea ca autostrăzile să fie gata mâine. E absolut firească această dorință”, a spus parlamentarul USR PLUS Iași.

Marius Bodea a adăugat că lucrările la autostradă puteau fi începute acum, dacă forajele ar fi fost făcute, iar studiile geotehnice și avizele de mediu erau realizate din timpul guvernării PSD.

Săptămâna trecută, deputatul PSD Iași, Vasile Toma, secretar al Comisiei pentru Transporturi și Infrastructură a Camerei Deputaților, afirmase că “prin varianta finală a PNRR-ului, în care Moldova este menționată și prezentată sporadic spre aproape deloc, PNL și USR arată că au eliminat oficial Moldova și Iașiul din România”.

Și liderul organizației PSD Iași, senatorul Maricel Popa, a declarat atunci că “PNRR e un manual de 1.203 pagini, despre cum să ocolești Iașiul cu investiții de 30 miliarde de euro!”.

La rândul său, senatorul PSD Neamț, Răzvan Cuc, fost ministru al Transporturilor în ultimele guvernări social-democrate, a afirmat că “PNRR este o iluzie în mâna unor șmecheri care se pregătesc să palmeze banii pentru redresarea României”. (AGERPRES)

CÂTEODATĂ E MAI RENTABIL SĂ ADUCI DEȘEURI DE PESTE GRANIȚĂ DECÂT DIN ȚARĂ (ORGANIZAȚIE)

Există reciclatori în România care ajung să importe deșeuri pentru a le recicla, deoarece nu au suficientă materie primă în țară, iar câteodată este mai rentabil să aduci deșeuri de la 100 de kilometri, de peste graniță, decât de la 800 de kilometri din țară, a declarat, marți, într-o conferință de specialitate, Alexandru Laibăr, director executiv al Coaliției pentru Economie Circulară.

“În cadrul Coaliției pentru Economie Circulară, nu știm ce fac reciclatorii la nivel de business, cum își conduce fiecare afacerea pe principii de eficiență și rentabilitate economică. Din câte știu, incidental, există într-adevăr reciclatori care ajung să importe deșeuri pentru a le recicla, deoarece nu au suficientă materie primă în România. În economia circulară există și un principiu al proximității. Câteodată, este mai rentabil să aduci deșeuri de la 100 de kilometri, de peste graniță, decât de la 800 de kilometri din țară. Atunci, ca această activitate economică de reciclare să fie rentabilă, mă gândesc că ei (anumiți reciclatori, n.r.) ar putea fi în această situație (de a importa deșeuri, n.r.)”, a afirmat Laibăr.

“Idealul economiei circulare este să nu existe deșeuri. Cât vor exista deșeuri, nu vom avea o economie circulară ideală. Sperăm să avem una, poate, cu o eficiență de 99,9%... dar va mai dura. Ne lipsesc mai multe și nu cred că strategia este cel mai important lucru care ne lipsește. La strategii suntem foarte buni, în general. Ne lipsește punerea în practică și bunul simț, și eficiența de a face lucrurile așa cum ar trebui să le facem. Campaniile ajută într-o oarecare măsură. Nu există o țară în care să nu existe deșeuri, dar probabil că vom avea, în nordul Europei, de exemplu. Economia circulară nu o putem măsura doar prin procentul de reciclare, ci și prin reutilizare, refolosire. Sunt mulți parametri”, a explicat reprezentantul Coaliției pentru Economie Circulară. “La nivelul anului 2019, procentul de reciclare a fost de 16,9%, iar procentul cu tot cu valorificare (reciclare, reutilizare și valorificare) este de 26,4%. Repet, la nivel de 2019, noi aveam ca palier pe Hotărârea 942 din 2017 un procent de 42%, nu 50% cum o să avem pentru 2020”, a spus David. Reprezentanți ai autorităților de mediu și ai unor companii din domeniul gestionării deșeurilor au participat, marți, la conferința cu tema “Managementul deșeurilor după Pactul Ecologic European”.

Lasă un comentariu