DACĂ NE TREZIM MAI DEVREME CU O ORĂ, SCĂPĂM DE DEPRESIE...

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitățile Colorado Boulder, Harvard și MIT, citați de descopera.ro, susțin că dacă ne trezim cu o oră mai devreme putem reduce riscul de depresie cu până la 23%.

“În studiul nostru, am analizat datele genetice de la peste 800.000 de subiecți. Dintre aceștia, 85.000 au purtat dispozitive care le-au monitorizat somnul, alți 250.000 de subiecți au completat sondaje în privința preferințelor de somn, prin care participanții s-au identificat drept persoane matinale, păsări de noapte sau orice alt tip între aceste două categorii.

În medie, majoritatea oamenilor s-au culcat în jurul orei 23 și s-au trezit în jur de 6 dimineața. Noi am comparat acea informație cu informații genetice, care au inclus factori precum istoricul medical, existența medicamentelor pentru depresie și orice fel de diagnostic cu un tip de tulburare depresivă.

Rezultatele au fost surprinzătoare. Participanții cu variante genetice prin care se identificau drept persoane matinale au avut un risc cu 23% mai scăzut de a fi predispuși la depresie în comparație cu subiecții care nu se identificau ca persoane matinale. Studiul a mai arătat că dacă o persoană își modifică ora de culcare cu o oră mai devreme, și doarme același număr de ore, ar putea reduce cu 23% riscul de depresie. Totodată, modificarea orei de culcare cu două ore mai devreme ar putea reduce riscul de depresie cu până la 40%.

Genetica noastră este stabilită la naștere. Trăim într-o societate care este concepută pentru persoanele matinale, iar oamenii care preferă să stea treji până târziu în noapte se simt de parcă ar fi în mod constant într-o stare de neconformare cu ceasul societății.

Însă, studiul a arătat și că nu doar genetica persoanelor care se trezesc mai târziu le face mai predispuse la depresie. Este vorba de faptul că genetica lor există într-o societate care se mișcă într-un ritm și timp diferite. Drept urmare, aceste persoane se simt înstrăinate sau se pot confrunta cu greutăți prin care alți oameni nu trec.

Totuși, dacă ne modificăm ora de culcare și ora de trezire putem obține beneficii în ciuda unor posibile predispoziții. Cu alte cuvinte, păsările de noapte nu sunt complet sortite eșecului. Deși o pasăre de noapte care încearcă să devină o persoană matinală ar putea avea un drum lung și anevoios de parcurs, schimbarea poate fi făcută cu puțin efort și ajustarea circumstanțelor înainte de culcare. Aceasta este o schimbare benefică, pe care mulți dintre noi suntem capabili să o facem”, explică oamenii de știință americani. (L.P.)

Lasă un comentariu