EMINESCU, SĂRBĂTORIT LA BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ MUREȘ DE POEȚI DE LA LIGA SCRIITORILOR ROMÂNI - FILIALA MUREȘ

Distribuie pe:

Curtea Bibliotecii Județene Mureș s-a îmbrăcat în straie de sărbătoare și a mustit de emoție și bucurie, cu ocazia manifestărilor organizate în avanpremieră la “Noaptea Muzeelor” ediția 2021 - Târgu-Mureș. Printre întâlnirile programate, pentru ziua de 12 iunie, un loc aparte a fost alocat “Serenadei poetice”, organizată de biblioteca județului Mureș, în colaborare cu Filiala Mureș a Ligii Scriitorilor Români, cu ocazia comemorării a 132 de ani de la trecerea în neființă a prea-măritului Eminescu.

Scriitorii, prezenți la această unică și inedită întâlnire literară, au adus un omagiu marelui nostru poet citind creații din lirica eminesciană, dar și versuri proprii dedicate lui Eminescu, ori alte poezii compuse de autorii invitați. Au fost lecturate, de asemenea, poeme dedicate lui Eminescu, scrise de Estera Bălan, Valentin Bălan, Al. Florin Țene, Emilia Amariei, autori care au fost prezenți la reuniunea lirică doar prin poeziile scrise cu ocazia acestui eveniment. A fost alături de noi și vice-președintele filialei Mureș a LSR, Ilie Frandăș, care a dezvăluit publicului, în stilul său caracteristic, câteva aspecte inedite din biografia eminesciană, insitând asupra momentelor legate de trecerea poetului prin localitatea Petelea. În aceeași manieră, Viorica Fierdan, vice-președintă a Ligii noastre, a invocat binecunoscutul salut a lui Eminescu : “Trăiască Nația!”

Momentele emoționante învăluite de aripile gingașe ale poeziei, au fost susținute de: Mircea Dorin Istrate - președintele Filialei Mureș a Ligii Scriitorilor Români, Viorica Feierdan, Gina Moldovan, Doina Pană, Virgil Pană, Ilie Frandăș, Voichița Toma, Elena Cristea, Dorian Marcoci, Liliana Moldovan, iar secvențele muzicale, care au conferit întâlnirii o notă de reală candoare și care ne-au îmbogățit sufletește, au fost realizate de câțiva elevi de la de la Liceul Vocațional de Artă din Târgu-Mureș.

Le mulțumim tinerilor interpreți: Vida Örs, Kovács Zoltán, Bíborka Hanga, Adelina Bucur, Muste Thomas Luca, Theodora Fodor, care ne-au încântat cu mini-recitaluri la chitară clasică, vioară și violă și îi felicităm pe profesorii care i-au îndrumart: prof. Zenovia Rusu, prof. Orosz David. Se cuvin mulțumiri dnei directoare Monica Avram, care a rostit cuvântul de deschidere, dar și colegilor domniei sale, care au organizat, cu pricepere, acest frumos eveniment.

Adevăratele mulțumiri trebuie adresate, mereu și mereu, cu evlavie, mândrie și bucurie, lui EMINESCU, “poetul nepereche”, care a transformat limba noastră într-un izvor de trainice mărgăritare din care au sorbit, de-a lungul veacurilor, scriitori mai mari sau mai mici și de unde se vor adăpa, de-a pururi, toți cei ce cred și se mândresc cu frumusețea, puterea și veșnicia poeziei, în general, și a limbii române în mod special.

Lasă un comentariu