OMS AVERTIZEAZĂ ASUPRA APARIȚIEI UNUI NOU VAL DE INFECȚII

Distribuie pe:

Organizația Mondială a Sănătății le cere cetățenilor europeni să călătorească “în mod responsabil” în timpul vacanței de vară și avertizează că Europa nu este “în niciun caz în afara pericolului” în lupta împotriva COVID-19, în ciuda scăderii constante a ratelor de infecție în ultimele săptămâni.

“Date fiind reuniunile sociale în creștere, cu o mobilitate mai mare a populației, cu festivaluri și turnee sportive de amploare, care au loc în zilele și săptămânile ce vin, recomandăm prudență maximă”, a declarat șeful european al OMS, Hans Kluge, într-un briefing de presă.

“Dacă alegeți să călătoriți, faceți-o în mod responsabil. Fiți conștienți de riscuri. Aplicați regu-lile bunului simț și nu puneți în pericol câștigurile obținute cu greu, până acum”, a spus Kluge.

În ultimele două luni, cazurile noi de COVID-19, decese și spitalizări au scăzut, determinând 36 din 53 de țări din regiune să înceapă reducerea restricțiilor. Numărul de infecții COVID-19 raportate săptămâna trecută a ajuns la 368.000, o cincime din cazurile săptămânale înregistrate în timpul vârfului din aprilie, anul acesta, a spus Kluge.

“Trebuie să recunoaștem cu toții progresele făcute în majoritatea țărilor din regiune, dar și faptul că nu suntem, în niciun caz, în afara pericolului”, a adăugat el, recomandând, totodată, evitarea spațiilor închise și a celor aglomerate.

Kluge a atras atenția că așa-numita variantă Delta, care a fost identificată pentru prima dată în India, constituie un motiv de îngrijorare, din cauza ratei crescute de transmisibilitate, mai ales în rândul persoanelor vulnerabile, cu vârsta peste 60 de ani.

Țările ar trebui să învețe din reapariția cazurilor survenite în vara anului trecut, chiar dacă vaccinările sunt în curs de desfășurare în întreaga regiune.

Până în prezent, în Regiunea Europeană a OMS au fost înregistrate 55 de milioane de cazuri confirmate de COVID-19 și 1,2 milioane de decese. Aceasta reprezintă 32% din cazurile raportate la nivel global și 31% din numărul total de decese. De asemenea, ar trebui să ținem cont că vaccinarea nu ne împiedică în mod automat să ne îmbolnăvim sau să răspândim virusul, dar reduce, totuși, posibilitatea de a contracta o formă gravă a bolii și riscul de deces. Acoperirea vaccinării este departe de a fi suficientă pentru a proteja Europa de apariția unui nou val. Distanța de parcurs înainte de ajunge la o acoperire vaccinală de cel puțin 80% din populația adultă a continentului adulte este, deocamdată, considerabilă”, afirmă oficialul OMS. (sursa foto - newseu.cgtn.com)

Lasă un comentariu