ABORDAREA MULTIDISCIPLINARĂ A PICIORULUI DIABETIC (II)

Distribuie pe:

Potrivit standardelor internaționale pentru autoîngrijirea diabetului zaharat, toți pacienții ar trebui să participe activ la procesul de educație, atât în ce privește autocontrolul, cât și gestionarea diabetului, precum și să primească sprijinul necesar pentru a facilita însușirea cunoștințelor, luarea deciziilor și stăpânirea abilităților necesare managementului diabetului zaharat (DZ) tip 2. Acesta cunoaște, în prezent, o dinamică îngrijorătoare, peste tot în lume, estimându-se că, până în 2045, numărul persoanelor afectate va crește de la 463 de milioane (în 2019) la 700 de milioane.

În România, datele statistice arată o prevalență de 11,6% a DZ, ceea ce înseamnă, la nivel național, peste 1,5 milioane de pacienți. Costurile dedicate acestora sunt exorbitante (673 de milioane de dolari, în 2015), numai pentru tratamentul bolii, precum și al complicațiilor survenite. Acestea sunt doar câteva argumente pentru care DZ merită o abordare complexă, în care, pe lângă accesul la terapii moderne, eficiente și sigure, este nevoie și de educație terapeutică, suport psihosocial și evaluare continuă și complexă. Educația terapeutică (ET) este definită, de OMS, ca acea formă de educație oferită de personal medical cu pregătire în domeniu, care asigură posibilitatea pacientului sau unui grup de pacienți și familiilor lor de a fi implicați în managementul bolii lor și de a preveni complicațiile acesteia, în vederea obținerii unui control metabolic și pentru ameliorarea calității vieții.

Asociația Americană de Diabet (ADA) a făcut o serie de noi recomandări privind autocontrolul și gestionarea acestei boli parșive, un proces extrem de complex, care plasează în centrul atenției pacientul, acesta fiind responsabilizat în a-și gestiona, în cunoștință de cauză, tratamentul, monitorizarea și controlul activ al bolii, astfel încât noul stil de viață să-i mențină starea de sănătate, dar să nu-i afecteze contactele sociale, inclusiv locul de muncă. Beneficiile ET în diabet sunt multiple: scăderea costurilor pentru îngrijiri medicale, pe termen lung, prin reducerea riscului de complicații; reducerea numărului de internări și reinternări; beneficii în controlul glicemiei; reducerea apariției și progresiei complicațiilor cronice, creșterea calității vieții; îmbunătățirea nutriției, prin obiceiuri alimentare sănătoase, scăderea nivelului de stres legat de prezența diabetului etc.

Unul din obiectivele metodologiei ET îl constituie reducerea ratei mortalității la persoanele cu diabet, în principal, din cauza complicațiilor specifice - neuropatia diabetică, piciorul diabetic și boala cardiovasculară -, și nu a bolii în sine. Orice complicație asociată DZ este un avertisment pentru persoanele care suferă de această boală cronică, boală ce poate provoca, la nivelul piciorului, complicații la fel de serioase precum cancerul, crescând semnificativ rata mortalității.

Problemele piciorului diabetic sunt complexe și includ prezența neuropatiei, arteriopatiei și deformărilor, care cresc riscul de ulcerații și, ulterior, de amputații. Gestionarea preventivă și curativă a piciorului diabetic presupune colaborarea într-o echipă complexă din care trebuie să facă parte: specialistul diabetolog, asistenta specializată în diabet, medicul de familie, neurologul, cardiologul intervenționist, chirurgul vascular, chirurgul generalist și medicul podiatru (medic specialist în bolile piciorului). Este binecunoscut faptul că simptomatologia neuropatiei diabetice poate îmbrăca diverse aspecte care, uneori, pot fi confundate de pacient cu alte patologii și conducând, în general, la sub-raportarea simptomelor, la întârzierea diagnosticului și, implicit, a tratamentului. Succint, voi aminti factorii de risc pentru neuropatia diabetică: dezechilibrul glicemic cronic, care se menține perioade lungi de timp; fumatul; hipertensiunea arterială, dislipidemiile (în special trigliceridele).

Pacienții trebuie să cunoască opțiunile terapeutice, precum controlul neuropatiei, posibilele efecte adverse pe care trebuie să le urmărească și să le raporteze, durata recomandată de tratament, care, în general, este de luni de zile, iar uneori, chiar pe termen nelimitat. Aceste cunoștințe vor contribui la o mai bună aderență la tratament, care, în prezent, este considerată ca fiind destul de limitată, fie din cauza efectelor adverse care nu sunt corect raportate, fie prin persistența inadecvată din punctul de vedere al duratei tratamentului.

Un aspect extrem de important îl reprezintă necesitatea prezentării la controalele periodice programate: frecvența acestora se stabilește în funcție de prezența/absența neuropatiei, respectiv de severitatea acesteia.

Ghidurile internaționale recomandă introducerea podiatrului în echipa multidisciplinară de îngrijire a piciorului diabetic, pentru a reduce numărul amputațiilor.

În concluzie, abordarea multidisciplinară a piciorului diabetic poate reduce cu până la 85% rata de amputații asociate diabetului zaharat, conform recomandărilor de îngrijire a piciorului diabetic, promovate de către Federația Internațională de Diabet. (surse foto - sfatulmedicului.ro, healthline.com, jurnalul.ro, inamedicalsport.ro)

Lasă un comentariu