În perioada 7-10 mai 2021, EUROPE DIRECT Regiunea Centru și structura sa gazdă, Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru a organizat și a participat la evenimente, alături de cetățeni, pentru a sublinia beneficiile obținute în cele șase județe ale Regiunii, de către cei peste 2 milioane de locuitori. În 9 mai 2021, cele 27 de state membre UE au sărbătorit Ziua Europei, o zi în care și noi reamintim cetățenilor din Regiunea Centru ce am câștigat în ultimii 13 ani de când am devenit stat membru al UE.
Mulți ani mai buni și multă sănătate cetățenilor români care beneficiază de oportunitățile europene!
“Datorită Uniunii Europene, tinerii de azi au oportunități diverse și posibilitatea de a participa la schimburi de experiență și vizite de studiu în alte țări, iar adulții au văzut cu ochii lor pașii făcuți pentru modernizarea locurilor și dezvoltare tehnologică. Iar în ultimii doi ani, tot datorită solidarității europene, avem șansa de a ne vaccina gratuit anti-Covid, dacă dorim. Vedem azi orașe dezvoltate, comune conectate, afaceri românești ce se extind spre Occident, tineri ce cresc în spirit european. Să nu uităm că aderarea la Uniunea Europeană nu e același lucru cu integrarea în Uniune. Mai avem încă foarte mult până ne vom integra cu adevărat, dar asta depinde de fiecare din noi. Sunt multe motive pentru care ar trebui să ne gândim că data de 9 mai trebuie să fie sărbătorită și de noi, românii, cetățeni europeni. Ziua Europei este, pentru noi, prilejul de a lansa public broșura în care prezentăm, pe scurt și în imagini, cifre și indicatori despre ce s-a realizat la noi în Regiune, prin fondurile pe care le-am gestionat, precum și perspectivele pentru 2021-2027”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.
Parcursul României după aderarea la UE
România, inclusiv Regiunea Centru, se află printre statele europene beneficiare net de fonduri europene, în sensul în care volumul fondurilor atrase de la bugetul UE este, în fiecare din anii de la aderare, mai mare decât contribuțiile țării la bugetul comunitar. În cei 13 ani de la momentul aderării este vizibil procesul de evoluție, de creștere spre nivelul mediu de dezvoltare al UE, care ar fi fost foarte greu de realizat în lipsa ritmului impus de reformele Comisiei Europene și de efortul statelor membre. România a beneficiat nu numai de fonduri europene menite să contribuie la dezvoltarea economică, ci și de organizarea procedurilor pe criterii de eficiență și de sprijin pentru transmiterea informațiilor în rândul tuturor cetățenilor, indiferent de zona locuită (mediul urban sau rural) sau de nivelul de educație (financiară în special).
Pe termen scurt, impactul aderării României a reprezentat stabilirea fără echivoc a direcției europene în procesul de dezvoltare al țării. Pe termen mediu, impactul aderării se evidențiază în evoluția nivelului de trai. PIB-ul pe locuitor, la paritatea puterii de cumpărare, a crescut cu 20 de puncte procentuale în ultimii ani, de la 39% din media UE în 2006, a ajuns în 2018 la 65% din media UE, cu două puncte în plus față de 2017.
O contribuție esențială în creșterea nivelului de trai și impulsionarea dezvoltării economice, inclusiv în regiunile rurale, a fost dată de politicile comune concretizate în fonduri europene: politica agricolă comună și politica de coeziune. Fondurile alocate pentru mediul rural au dus la ridicarea gradului de civilizație, prin realizarea de alimentări cu apă, canalizări, infrastructura rutieră, dar și prin încurajarea antreprenoriatului în zonele rurale și dezvoltarea de activități care țin cont de specificul natural și local al regiunilor. În mediul urban, fondurile europene au schimbat efectiv climatul din orașe, au mobilizat autoritățile să refacă infrastructura urbană, să achiziționeze mijloace auto care nu poluează, să eficientizeze, din punct de vedere energetic, cât mai multe clădiri, să creeze centre sociale, tehnologice și puncte de atracție pentru locuitori. Turismul și obiectivele istorice au fost, din nou, puse în valoare de sub praful și degradarea timpului, atât prin fondurile alocate, cât și prin deschiderea țării către turiști europeni și prin promovarea obiectivelor culturale locale la nivel internațional.
La cei peste 10 ani de la aderare, rezultatele economice obținute indică faptul că mergem în direcția potrivită. Privind însă la restul statelor membre, constatăm că nu avem încă viteza necesară. Infrastructura de transport este unul dintre domeniile esențiale de dezvoltare economică, la care am rămas mult în urmă; necesitatea creșterii dinamicii în implementarea reformelor, absorbția fondurilor UE, ajustarea cadrului legislativ sunt toate necesare dacă vrem să ținem pasul cu noile tehnologii și cu concurența la nivel mondial. Simpla aderare la UE nu înseamnă, în mod inerent, accelerarea dezvoltării economice; acest lucru depinde, într-un grad ridicat, de politicile interne aplicate.
Beneficii europene: Piața unică este cea mai dezvoltată și deschisă piață din lume
Având la bază 4 libertăți importante, ea ne permite: să locuim sau să lucrăm în orice țară din UE, să transferăm bani, să vindem produse fără restricții, să prestăm servicii fără restricții.
* Posibilități de formare și servicii de sprijin pentru carieră și afaceri: putem apela la programul Erasmus+ pentru a ne îmbunătăți competențele și pentru avansare în carieră. Întreprinderile noastre se pot dezvolta cu sprijinul UE, care acordă sau facilitează finanțarea, susține programele de îndrumare, rețelele de întreprinderi și programele de schimb de experiență între antreprenori.
Standarde ridicate de siguranță alimentară și de protecție a mediului
Avem acum garanția că ne putem recupera banii, dacă returnăm la timp produsele cumpărate. Dacă o călătorie cu avionul sau cu trenul întârzie prea mult sau este anulată, putem cere banii înapoi. Firmele neglijente sunt sancționate dacă poluează apele și terenurile sau dacă vând alimente contaminate. UE protejează toate minoritățile și grupurile vulnerabile și le ia apărarea celor asupriți. Prezența celor 27 de state pe scena politică are greutate. În ceea ce privește comerțul, standardele noastre de reglementare și cele privind produsele sunt adoptate ca normă la nivel mondial.
* Ne putem folosi telefonul și serviciile online (de exemplu, video sau muzică în streaming) oriunde în UE, fără costuri suplimentare, în limite rezonabile. Pe internet, legislația UE ne protejează datele cu caracter personal, mai mult decât oriunde în lume.
* Drepturile pasagerilor: indiferent de mijlocul de transport ales - avion, tren, navă sau autocar - avem dreptul la un tratament echitabil, în caz de întârzieri sau anulări.
* La locul de muncă, suntem protejați de tratamentele inechitabile, datorită Cartei drepturilor fundamentale a UE. Aceasta interzice discriminarea, inclusiv în domeniul remunerării și al concedierilor.
* Datorită sprijinului pe care UE îl acordă micilor întreprinderi și al normelor care obligă marile companii să plătească impozite echitabile, efectele globalizării sunt mai reduse în Europa.