SUMMITUL B9 - UN FORMAT FOARTE IMPORTANT PENTRU NATO

Distribuie pe:

Președintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că Summitul B9 este un format foarte important pentru Alianța Nord-Atlantică, iar omologul său polonez, Andrzej Duda, a afirmat că prezența la aceste discuții a șefului administrației americane, Joe Biden, și a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, evidențiază suplimentar că situația din Europa Centrală și de Est merită să fie privită cu atenție deosebită.

Cei doi președinți au fost întrebați într-o conferință de presă comună, la Palatul Cotroceni, despre prezența la Summitul Formatului București (B9) a președintelui SUA și a secretarului general al NATO.

“Acest format B9 este un format din cadrul NATO și noi ne întâlnim înaintea summiturilor NATO pentru a discuta problemele comune și specifice. Înainte de a ne aduna, am avut faza de pregătire a acestui summit și pot să spun că sunt foarte bucuros că atât președintele Statelor Unite ale Americii, domnul Joe Biden, cât și secretarul general al NATO, domnul Jens Stoltenberg, au acceptat invitația mea de a ni se alătura în discuțiile Formatului B9. Pentru noi, Parteneriatul strategic cu SUA și apartenența la NATO sunt esența securității noastre naționale și, în consecință, locul președintelui SUA și al secretarului general al NATO în aceste discuții este natural și, de aceea, cred că este un format care este foarte important pentru NATO, un format care este foarte important pentru România, este foarte important pentru Polonia”, a spus Iohannis.

El a precizat că în cadrul Summitului B9 vor fi discutate și chestiunile legate de Ucraina. “Flancul estic, problemele specifice de pe Flancul estic sunt temele prioritare despre care discutăm în cadrul B9, împreună cu pozițiile pe care le vom adopta în cadrul Summitului NATO”, a explicat șeful statului.

Formatul București (B9) este o inițiativă lansată de președintele Klaus Iohannis și de președintele Republicii Polone, Andrzej Duda, la care participă statele membre NATO, situate pe Flancul estic al Alianței: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Ungaria.

Primul Summit B9 a fost organizat, la București, în noiembrie 2015. Reuniunile ulterioare la nivel înalt au avut loc la Varșovia (8 iunie 2018) și Kosice (28 februarie 2019).

UNIUNEA EUROPEANĂ TREBUIE SĂ-ȘI CONTINUE PROCESUL DE EXTINDERE

Uniunea Europeană trebuie să avanseze cu procesul de extindere și “nu mai poate irosi timp” în această privință, susține comisarul european pentru vecinătate și extindere Oliver Varhelyi, într-un interviu publicat luni de cotidianul ungar Magyar Nemzet, transmite MTI.

Obiectivul Uniunii Europene a rămas același, respectiv începerea negocierilor de aderare cu Albania și cu Macedonia de Nord, este de părere Varhelyi, adăugând că în iunie sunt planificate să fie lansate conferințele interguvernamentale cu cele două țări. Referitor la opoziția Bulgariei față de lansarea negocierilor oficiale de aderare cu Macedonia de Nord, comisarul european a ținut să remarce că UE depune toate eforturile posibile “pentru a rezolva situația”. “Dacă aceste eforturi eșuează, trebuie să luăm în considerare lansarea discuțiilor interguvernamentale doar cu Albania”, a explicat el, adăugând că “o dispută bilaterală nu poate întârzia întregul proces de extindere”.

O TÂNĂRĂ DIN ITALIA A PRIMIT, DIN GREȘEALĂ, ȘASE DOZE DE VACCIN PFIZER

O tânără din Italia a primit, din greșeală, duminică, șase doze de vaccin anti-COVID-19 de la Pfizer/BioNTech și a fost plasată sub observație, într-un spital din Toscana, însă starea ei de sănătate este bună, a informat, luni, agenția AGI, relatează AFP.

O asistentă a greșit și, în loc să-i injecteze tinerei rezidente, în vârstă de 23 de ani, o doză de vaccin, i-a injectat întregul flacon sau echivalentul a șase doze, potrivit aceleiași surse.

Potrivit AGI, studiile privind o posibilă supradoză cu serul Pfizer/BioNTech s-au oprit la patru doze injectate în același timp, acest caz de șase doze fiind necunoscut în literatura medicală.

STAREA DE ALERTĂ SE PRELUNGEȘTE

Premierul Florin Cîțu a anunțat, luni, că Guvernul va prelungi starea de alertă.

 “Da, prelungim starea de alertă. Da, sunt unele măsuri care nu-și mai au sensul. De exemplu, în ceea ce privește stațiunile montane cu schiul. Nu are sens să fie în HG și atunci vom scoate acele restricții pentru schi, de exemplu. Avem niște restricții pe care le-am introdus în urmă cu două luni de zile, ele vor fi scoase, că nu au sens”, a spus Cîțu.

Întrebat când se va ridica restricția privind portul măștii în spații deschise, Cîțu a spus că trebuie realizate discuții cu specialiștii.

COVID CU LITERE MARI SAU MICI?

Cuvântul “covid” se scrie cu litere mici și are mai degrabă genul masculin, potrivit ediției din 2022 a Le Robert, unul dintre cele două dicționare comerciale importante din Franța, informează AFP luni.

Concurentul său, Larousse, utilizează în mod sistematic o majusculă, oferind mai multe variante de grafie, “COVID-19 sau Covid-19”.

Genul său gramatical face obiectul ezitării în franceză.

Pentru Le Robert, este “masculin sau feminin”, așadar mai frecvent masculin, în timp ce pentru Larousse, este “feminin sau masculin” - mai corect la feminin.

PREȘEDINTELE POLONIEI, ÎN VIZITĂ LA BUCUREȘTI

Președintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că a discutat cu omologul său polonez despre aprofundarea și extinderea Parteneriatului strategic româno-polonez, anunțând că în a doua parte a anului va avea loc o nouă ședință comună a guvernelor celor două țări, la care va fi agreat un nou plan de acțiune al Parteneriatului pentru perioada 2021-2025.

“În întrevederea pe care tocmai am încheiat-o, desfășurată într-o atmosferă foarte deschisă de prietenie, am discutat despre extinderea și aprofundarea Parteneriatului strategic româno-polon, instituit în octombrie 2009 și reînnoit în 2015. M-am bucurat să constat că acest parteneriat strategic a încurajat o dezvoltare susținută a relațiilor noastre bilaterale în ultimii ani. Organizarea în a doua parte a acestui an a unei noi ședințe comune a guvernelor României și Poloniei la care va fi agreat un nou plan de acțiune al Parteneriatului Strategic pentru perioada 2021-2025 demonstrează încă o dată nivelul excelent al dialogului româno-polonez”, a spus șeful statului, în conferința de presă comună cu președintele Poloniei, Andrzej Duda.

UN COMISAR-ȘEF DE POLIȚIE NU POATE JUSTIFICA SUMA DE 30.000 EURO

Agenția Națională de Integritate a stabilit că un comisar-șef de poliție nu poate justifica suma de 30.000 euro prin veniturile obținute.

Conform unui comunicat al ANI, transmis luni AGERPRES, inspectorii de integritate au constatat existența unei diferențe nejustificate în cuantum de 124.420 lei (echivalentul sumei de 30.190 euro) între averea dobândită și veniturile realizate de către Marius Sorin Indrieș, funcționar public cu statut special în cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

Pe site-ul Poliției Române, Marius Sorin Indrieș apare cu gradul de comisar-șef de poliție și a fost, la un moment dat, șef serviciu (împuternicit) al Serviciului de Investigare a Criminalității Economice.

Agenția Națională de Integritate a sesizat în acest caz Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel București.

Lasă un comentariu