MEDICII LANSEAZĂ UN APEL PENTRU CONȘTIENTIZAREA IMPORTANȚEI DONĂRII DE SÂNGE

Distribuie pe:

Colegiul Medicilor din România și Colegiul Medicilor din municipiul București au lansat, luni, cu prilejul Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge, un apel public pentru conștientizarea importanței donării de sânge, în contextul în care, potrivit statisticilor, România ocupă “printre ultimele locuri” în Europa la acest capitol.

Astfel, medicii avertizează că, de multe ori, pacienți care au nevoie acută de sânge trebuie să amâne diverse proceduri medicale sau tratamente.

“Avem lipsă de sânge în spitale, iar numărul donatorilor este încă foarte mic. Zilnic aud de la colegii mei: «nu avem sânge». Haideți să ne unim forțele și să preschimbăm «Nu avem sânge» în «Avem sânge»! Ca medic hematolog văd zilnic cât de importantă este existența unor cantități suficiente de sânge atunci când ai nevoie. Haideți, toți cei care putem să donăm sânge, să fim implicați în viața comunității, pentru că donarea de sânge înseamnă și responsabilitate”, a declarat prof. univ. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România (CMR), potrivit unui comunicat remis presei.

CMR le mulțumește celor care donează sânge și subliniază că, prin actul voluntar pe care îl realizează, contribuie anual la salvarea de vieți.

“Donarea de sânge înseamnă categoric viață. Să ne gândim că pot exista în spitale acum pacienți care așteaptă intervenții chirurgicale sau care au diverse probleme de sănătate, iar lipsa de sânge le pune viața în pericol. Donarea de sânge înseamnă salvarea de vieți. Tocmai din acest motiv, spunem deseori că sângele înseamnă viață - viață pentru semenii noștri sau poate chiar pentru cineva drag nouă. În anumite perioade, medicii se confruntă cu deficit de sânge în diverse spitale. Vă îndemnăm să donați sânge. Sângele donat de cei a căror stare de sănătate permite donarea, salvează vieți. Donarea de sânge este o acțiune voluntară și umanitară. Avem nevoie de dumneavoastră, donatorii de sânge, pentru semenii noștri! Știați că din sângele pe care îl donați o dată ajutați medicii să salveze 3 persoane?”, a afirmat prof. univ. dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din municipiul București, citată într-un comunicat de presă.

Sloganul ediției de anul acesta a campaniei globale derulată de Organizația Mondială a Sănătății este “Donați sânge și țineți lumea pulsând”.

Lasă un comentariu