SUNT ATÂT DE FRUMOASE, DAR TRĂIESC DOAR O ZI...

Distribuie pe:

În Delta Dunării, și-au făcut apariția efemeridele, denumite popular și rusalii, deoarece sunt vizibile în preajma acestei sărbători.

“Efemeridele sunt insecte zburătoare, care populează luciul apei din Delta Dunării, într-un dans despre care se spune că este al vieții și al morții.

Ele apar ca larve sau nimfe în mediul acvatic și trăiesc, de regulă, până la vârsta de trei ani.

Maturizarea lor semnifică apogeul, însă și sfârșitul. Odată ce capătă aripi, rusaliile trăiesc doar o zi. Acesta este tot timpul pe care ele îl au la dispoziție pentru a se împerechea...

Efemeridele nu se hrănesc în perioada adultă. Viața lor se rezumă doar la actul reproducerii. Masculii se strâng în roiuri și încep dansul nupțial pentru a atrage atenția femelelor. Temperatura optimă de roire este de 20-24 de grade Celsius. În funcție de genul efemeroptelor, numărul ouălor depuse variază între 80 și 6.000.

Legenda spune că efemeridele sunt spiritele celor tineri care au murit înainte de vreme și că ziua morții lor semnifică și ziua nunții lor.

Conform tradiției, cei necăsătoriți sunt îngropați în haine de cununie, fiind într-o uniune cu divinitatea”, explică, pe facebook, Asociația Delta Dunării. (L.P.)

Lasă un comentariu