PROPRIA CONVINGERE NE AJUTĂ SĂ RENUNȚĂM LA FUMAT

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Centrul de Control și Prevenire a Bolilor, citați de descopera.ro, au dezvăluit că eliberarea de dopamină în urma fumatului unei țigări, adică senzația de fericire și relaxare pe care o simte fumătorul, se realizează numai dacă acesta crede în ea. Prin contrast, tot propria convingere ne ajută să renunțăm la acest viciu.

“Studiul nostru a fost realizată pe un eșantion de 24 de fumători cronici, cărora le-am analizat activitatea cerebrală, cu ajutorul unui RMN, imediat după ce aceștia au fumat.

Fiecărui fumător i s-au dat patru țigări, dintre care doar două erau reale. O dată li s-a spus că țigareta conține nicotină, iar o dată că nu conține. Numai atunci când subiecților li s-a spus de existența nicotinei, aceasta a început să-și exercite puterea asupra lor. Scanările au arătat o activitate crescută într-una dintre principalele zone din creier care controlează dorința pentru substanțele care provoacă dependență, indicând că fumătorii își satisfăceau dependența doar când știau de nicotină. Țigările false nu au putut satisface subiecții, indiferent de ce li se spunea acestora.

În mod normal, fumătorii se simt fericiți (datorită dopaminei) atunci când simt nicotina în organism, pentru că, în sfârșit, au în mână țigara la care râvneau cu atâta jind.

Tocmai de aceea nicotina produce dependență: fumătorii râvnesc la acea senzație de plăcere (relaxare), atât fizic, cât și psihologic. Însă, dacă nu crezi că obții nicotină când fumezi, satisfacția nu vine niciodată.

Dacă simplul act de a crede sau nu interacționează cu efectele nicotinei, ar putea exista și alte metode de a renunța la acest obicei, în afara medicației sau a plasturilor antifumat.

În prezent, este dificilă găsirea unei soluții eficiente. Estimăm că 70% dintre americanii care fumează vor să se lase de fumat, dar numai 6% materializează această dorință. Asta înseamnă, de fapt, că mulți oameni nu găsesc soluția eficientă pentru problema lor.

Folosind propria convingere ca o unealtă împotriva dependenței de nicotină i-ar putea ajuta pe fumători să renunțe la viciu, dar numai dacă și ei cred asta”, explică specialiști americani. (L.P.)

Lasă un comentariu