LUNI, 21 IUNIE, CEA MAI LUNGĂ ZI DIN AN

Distribuie pe:

Solstițiul de vară 2021, numit și Ziua Soarelui, are loc luni, 21 iunie, fiind momentul în care începe vara și din punct de vedere astronomic, nu doar calendaristic, ziua fiind cea mai lungă din an.

La nivelul României, solstițiul de vară 2021 începe la ora 5,31 în dimineața zilei de 21 iunie, soarele ridicându-se la unghiul maxim față de orizont, ceea ce înseamnă că ne vom bucura de lumina lui timp de 15 ore și 32 de minute, în timp ce durata nopții va fi de doar 8 ore și 28 de minute.

Potrivit Observatorului “Amiral Vasile Urseanu” din București, solstițiului de vară este marcat de o aliniere perfectă a axei pământului pe direcția soarelui. După momentul solstițiului de vară, durata zilei va începe să scadă, iar durata nopții să crească, timp de 6 luni, până aproximativ la 21 decembrie, când se vor înregistra cea mai scurtă zi și cea mai lungă noapte.

În timp ce în emisfera nordică are loc solstițiul de vară, în emisfera sudică are loc solstițiul de iarnă, care marchează începutul iernii astronomice.

TRADIȚII

În multe țări de pe glob, inclusiv în România, ziua solstițiului de vară era o adevărată sărbătoare a soarelui.

O zi atât de luminoasă și călduroasă precum solstițiul de vară a fost sărbătorită din timpuri vechi prin numeroase ritualuri și obiceiuri legate de lumina binefăcătoare a soarelui, legate de recoltele de vară, de florile și fructele care se coc la mijlocul lunii iunie.

În preajma solstițiului de vară, se coc grâul și orzul și începe recolta. Prin livezi, se coc cireșele, la pădure, e plin de tei în floare, de sânziene, sunătoare și alte flori de leac pe care femeile le culeg pentru tot felul de remedii vindecătoare.

Ziua Soarelui era un mare prilej de bucurie în lumea satului de odinioară. Se țineau petreceri care începeau din timpul zilei, iar seara târziu se aprindeau focuri mari pe dealuri și la margine de drumuri pentru a sărbători lumina și puterea magică a soarelui. Focurile, care simbolizau puterea soarelui, aveau puterea să alunge spiritele rele, năpastele și necazurile din casele oamenilor.

În credințele românești, soarele era sursă de viață și de sănătate, însemna pasiune, vitalitate, putere și căldură. Soarele aducea dragostea și mulți tineri se căsătoreau când venea solstițiul de vară să le poarte noroc. Tinerele mirese, precum și mirii se scăldeau ziua în apa curată a unui râu, să fie sănătoși și să aibă parte de belșug.

Lasă un comentariu