IUNIE 2021 - LUNA NAȚIONALĂ A INFORMĂRII DESPRE EFECTELE CONSUMULUI DE ALCOOL

Distribuie pe:

Nu există o “limită de siguranță” în ceea ce privește consumul de băuturi alcoolice! Riscul de deteriorare a sănătății creste odată cu fiecare băutură alcoolică consumată! * Consumul de alcool este a treia cauză de boală și moarte prematură pentru populația generală, fiind responsabil la nivel mondial pentru mai mult de 200 de boli, conform Organizației Mondiale a Sănătății * În România, 80% din bărbați și 55% din femei sunt consumatori de alcool, iar 67% din bărbați și 31% din femei au un consum excesiv * În anul 2017, nivelul mortalității datorate alcoolului a fost de 44,33 decese la 100.000 de locuitori în rândul populației de 15-49 ani, de 308 decese la 100.000 locuitori la grupa de vârstă 50-59 ani și de 793 decese la 100.000 la populația de peste 70 ani* Direcția de Sănătate Publică a județului Mureș desfășoară campania de informare educare-conștientizare “Consumul de băuturi alcoolice îți afectează sănătatea! Nu merită să riști! Informează-te!” - * Campania este finanțată de către Ministerul Sănătății prin Evaluare și Promovare a Sănătății, suportul metodologic al campaniei fiind asigurat de Institutul Național de Sănătate Publică * În contextul pandemiei de COVID-19, țările lumii trebuie să ia măsuri decisive pentru a opri răspândirea virusului SARS-CoV-2. În aceste circumstanțe critice, este esențial ca toți oamenii să fie informați cu privire la alte riscuri și pericole pentru sănătate, astfel încât să poată rămâne în siguranță și sănătoși* Consumul de băuturi alcoolice nu protejează în niciun caz de COVID-19 și nici de infecția cu virusul SARS-CoV-2. (sursa - Direcția de Sănătate Publică a Județului Mureș)

Înțelegerea riscurilor și a eventualelor beneficii ale alcoolului pentru sănătate pare adesea confuză; acest lucru este de înțeles, deoarece dovezile privind consumul moderat de alcool la adulții sănătoși nu sunt sigure.

În mod surprinzător, cercetătorii știu puține lucruri despre riscurile sau beneficiile consumului moderat de alcool în cazul adulților sănătoși. Aproape toate studiile despre stilul de viață, inclusiv dieta, exercițiile fizice, consumul de cafeină și de alcool se bazează pe relatările pacientului și pe raportarea veridică sau nu a obiceiurilor acestuia pe parcursul mai multor ani. S-ar putea ca adulții care se bucură de o stare bună de sănătate să se angajeze în activități sociale și să consume alcool, fapt ce nu contribuie, în nici un caz, la îmbunătățirea stării lor de sănătate.

Beneficii și nu prea

Orice potențiale beneficii ale consumului de alcool sunt relativ reduse și s-ar putea să nu fie valabile pentru toate persoanele. De fapt, cele mai recente cercetări arată în mod clar că nimeni nu ar trebui să înceapă să consume alcool, sau să bea mai des, bazându-se pe așa-zisele beneficii pentru sănătate. Pentru mulți oameni, acestea nu depășesc riscurile, iar evitarea alcoolului este cea mai bună cale.

Pe de altă parte, dacă sunteți un băutor “moderat” și sunteți sănătos, puteți continua să consumați alcool, atâta timp cât faceți acest lucru în mod responsabil. Consum moderat în cazul adulților sănătoși reprezintă o doză de băutură pe zi pentru femei și două pentru bărbați, o doză însemnând 355 ml de bere, 148 ml de vin și 44 ml de băuturi spirtoase.

Consumul moderat de alcool poate oferi unele beneficii pentru sănătate, cum ar fi: reducerea riscului de a dezvolta boli de inimă * reducerea riscului de accident vascular cerebral ischemic * reducerea riscului de diabet.

Cu toate acestea, consumul unei diete sănătoase și activitatea fizică au beneficii mult mai mari pentru sănătate și au fost studiate mai în detaliu. De reținut că nici consumul moderat de alcool nu elimină riscul unor forme de cancer, precum cel esofagian.

Consumul în exces dăunează grav sănătății

În timp ce consumul moderat de alcool poate oferi unele beneficii, consumul excesiv… dăunează grav sănătății, crescând riscul unor probleme precum: anumite tipuri de cancer, inclusiv cancer de sân, de gură, gât, esofag și ficat (steatoză hepatică, ciroză, cancer); pancreatită; moarte subită, dacă persoana suferă deja de boli cardiovasculare; accident vascular cerebral; tensiune arterială crescută; boli intestinale; afectarea mușchiului cardiac (cardiomiopatie alcoolică); sinucidere; vătămări corporale grave; vătămarea creierului și alte probleme la fătul nenăscut; sindromul de sevraj alcoolic.

În anumite situații, riscurile alcoolului pot depăși posibi-lele beneficii pentru sănătate. Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă: sunteți gravidă sau încercați să rămâneți gravidă * ați fost diagnosticat cu alcoolism sau dependență de alcool sau aveți antecedente familiale de alcoolism * ați avut un accident vascular cerebral hemoragic * aveți boli hepatice sau pancreatice * aveți insuficiență cardiacă * luați medicamente eliberate pe bază de rețetă sau fără prescripție medicală care pot interacționa cu băuturile alcoolice. Consumul de alcool începe, adesea, în adolescență, dar tulburarea legată de consumul de alcool apare mai frecvent la vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, deși se poate manifesta la orice vârstă.

Factori de risc pentru tulburări legate de consumul excesiv de alcool

* Consumul constant de-a lungul timpului. Consumul îndelungat, regulat și constant poate duce la probleme legate de alcool sau tulburări de consum de alcool.

* Persoanele care încep să bea în exces la o vârstă fragedă prezintă un risc mai mare de tulburări legate de consumul de alcool.

* Antecedente familiale. Riscul de tulburare a consumului de alcool este mai mare pentru persoanele care au un părinte sau o altă rudă apropiată care are probleme cu alcoolul. Acest lucru poate fi influențat de factori genetici.

* Depresie și alte probleme de sănătate mintală. Este frecvent ca persoanele cu tulburări de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea, depresia, schizofrenia sau tulburarea bipolară să aibă probleme cu alcoolul sau consumul de alte substanțe. De asemenea, persoanele cu antecedente de traume emoționale sau de altă natură prezintă un risc crescut de tulburări legate de consumul de alcool.

* Factori sociali și culturali. A avea prieteni sau un partener apropiat care bea în mod regulat ar putea crește riscul de tulburare de consum de alcool. Modul plin de farmec în care băutura este uneori descrisă în mass-media poate, de asemenea, să transmită mesajul că este bine să bei prea mult. Pentru tineri, influența părinților, a colegilor și a altor modele poate avea un impact asupra riscului de alcoolism. (sursa - mayoclinic.org)

În România, se cam trage la măsea, măi dragă!

Conform ultimului Raport al OMS (2018), citat de Institutul Național de Statistică, în România, consumul de alcool raportat la efectivul populației în vârstă de 15 ani și peste (consumatoare și neconsumatoare de alcool) a fost de 12,6 litri/capita (în anul 2016). Consumul de alcool raportat exclusiv la populația băutoare a fost de 26,6 litri la bărbați și 9 litri la femei. Aproape 70% din populația în vârstă de 15 ani și peste a consumat alcool în ultimele 12 luni (80% din bărbați și 54,5% din femei). Doar 6,5% din bărbați și 19% din femei nu au fost abstinenți pe toată durata vieții. Mai puțin de unul din 10 foști băutori renunță la alcool. Deși nivelul consumului de alcool a scăzut progresiv (de la 15 litri în anul 2010 la 12,6 litri în 2016), România depășește cu peste 3 procente mediile europene ale consumului pentru toți anii

de studiu. În ultimul deceniu, consumul de alcool neînregistrat a scăzut de la 7 litri în 2010 la 2,2 litri în 2016.

Conform statisticilor, 1,3% din populația României în vârstă de 15 ani și peste este dependentă de alcool (2% din bărbați și 0,6% din femei). Mai mult de jumătate (56%) din români preferă berea, 28% vinul și 16% băuturile spirtoase. Jumătate din consumatorii de alcool din România au un consum de risc, prevalența episoadelor de consum excesiv fiind una dintre cele mai înalte din Europa: 67,2% în rândul bărbaților și de 31,2% în rândul femeilor). (surse foto - neuroviva.ro, sfaturimedicale.ro)

Lasă un comentariu