AVEȚI DREPTURI. LE ȘTIȚI?

Distribuie pe:

Societatea românească este împărțită azi în mai multe categorii. Una dintre ele e a celor care au prins prea mulți ani de comunism, de acceptat ce zice tovarășul și partidul, ca să gândească cu capul lor. Generația yes-man. O altă categorie este cea a generației tinere, care nu este învățată că are drepturi și care nu are de unde învăța că le are, mai ales dacă părinții lor sunt din prima categorie. Între cele două categorii este restul populației, care mai știe ce are ca drept, dar care nu se luptă, neapărat, pentru dreptul ei, din motive oricare.

Să exemplificăm. Se pune sub nas o hârtie, de la o autoritate. Doar unii binevoiesc să o și citească, când au acest drept, alții acceptă explicația autorității, deși pe hârtie poate scrie și că cineva își donează un rinichi. Sau, pe proprietatea comună, un bloc, vine un trepăduș să-și lipească mizerii electorale sau reclame, fără acordul proprietarilor. Câți dintre proprietari se revoltă? Sau se dau tablete de la primărie, în campania electorală a unui escroc român. Câți dintre părinți se mai pot revolta că ele se iau acum elevilor, dacă nu le-a păsat că un escroc le-a dat și el și-a făcut acum un an campanie electorală cu elevii, cu banii din buzunarul părintelui, ajunși în bugetul local? Cum să te mai pretinzi polițist și să aprinzi corect legea, polițist cu școală sau cu un pârlit de bacalaureat, dacă ești deja atins grav cu premii din bugetul local prin atenția unora cu dosare cu fapte de corupție? Ce lege și dreptate poți aplica dacă ești un întreținut și ce drept mai ai să aplici legea altora, dacă tu ești unealtă la dispoziția celor judecați pentru corupție?

Alt exemplu. Aveți dreptul de a participa la un concurs la stat, pentru că la privat nu există de obicei așa ceva, dar nu aveți dreptul să aflați cine e cu pile și care va lua interviul cu nota maximă, pe scuza GDPR. Care ar fi scuza perfectă dacă vorbim de minori care dau examenul obligatoriu la școală, nu în cazul adulților care aleg ei să meargă la un concurs anunțat, cu tematică, cu verificare acte și cu organizare concurs. Alt exemplu, aveți și alte drepturi, în domeniul medical, ca să se ceară și să se obțină o altă opinie medicală, cum aveți și să obțineți satisfacție la escroci care vând diverse dispozitive medicale în hoteluri și spații de conferințe, căci vânzând în afara unui spațiu organizat, termenul de retur nu mai e 14 zile, ci e mult mai mare.

Aveți dreptul să nu fiți sindicalist, chiar dacă hoții, îndeosebi din sănătate și învățământ, continuă să fure taxa de nesindicalism, bani care îi pot duce în pușcărie, prin munca DNA. Aveți și dreptul să circulați în siguranță pe căi pietonale, adică trotuare, nu e problema voastră că orice terchea-berchea și-a luat cazan la mâna a treia din Germania și nu are unde să îl parcheze legal. Mai aveți dreptul să apelați la norme mai puțin cunoscute, cum ar fi cea avertizorului public sau să denunțați hărțuirea morală din partea șefilor. În fine, aveți drepturi și drepturi, depinde doar de dumneavoastră să le înțelegeți și să luptați pentru a avea câștig de cauză. Câteodată este un pic imposibil, de exemplu în cazul contractelor de muncă unice pe ramură. Ai dreptul să primești zilele și sporurile negociate de stat cu sindicatele, la nivel de țară, dar și statul își ia dreptul să fie escroc, oferind sporul în procent, egal la toți ca procent, dar diferit în bani reali. Pentru că escroci ai statului român cu carnet de partid au considerat că au dreptul să facă discriminare între angajați, în folosul celor cu studii superioare sau cu funcții de conducere, care iau un singur spor egal cu cele a zece angajați normali! Dreptul lor de a fura pentru șefime, dreptul celorlalți de a se lupta pentru egalizarea sporurilor în valoare reală, care sunt chiar nesimțite pentru medici, pentru alții în uniforme sau pentru cei care nu au nevoie să poarte uniforme prin natura... serviciului.

Lasă un comentariu