Cercetătorii americani de la Universitatea de Stat din Pennsylvania, citați de descopera.ro, susțin că un consum de doar 18 grame de ciuperci pe zi (echivalentul a două ciuperci de dimensiune medie) reduce riscul de cancer cu până la 45%.
“Cercetarea noastră a descoperit o relație surprinzătoare între consumul de ciuperci și riscul de cancer, prin analizarea a 17 studii, publicate între anii 1966 și 2020.
Ciupercile au fost întotdeauna considerate un superaliment, pentru că sunt bogate în vitamine, nutrienți și antioxidanți. Deși unele tipuri de ciuperci, precum shiitake sau buretele negru (Pleurotus ostreatus), au cantități mai mari de ergotioneină, un aminoacid important, asociat cu un risc scăzut de cancer, consumul zilnic al oricărui tip de ciuperci reduce riscul de cancer cu până la 45%.
Ciupercile sunt cea mai mare sursă alimentară de ergotioneină, care este un antioxidant unic și puternic și un protector celular. Consumul de antioxidanți protejează corpul împotriva stresului oxidativ și reduce riscul de cancer.
Cel mai pronunțat efect s-a dovedit a fi împotriva cancerului de sân, însă descoperirile oferă dovezi importante pentru efectele protectoare ale ciupercilor împotriva tuturor tipurilor de cancer.
Totuși, recomandăm prudență, întrucât studiile de acest fel trebuie să fie văzute în ansamblu. Este important să considerăm consumul de ciuperci în cadrul unui context mai larg al comportamentului alimentar și de activitate fizică al unui individ.
Rezultatele sugerează că cei care nu au consumat deloc ciuperci aveau o tendință mai redusă de a consuma legume în general, față de cei care au consumat cele mai multe ciuperci, asta însemnând că cel mai redus consum ar putea fi asociat cu cel mai crescut risc de cancer, indiferent de consumul de ciuperci.
În ciuda limitărilor studiului, dovezile sunt clare. Legătura dintre ciuperci și cancer merită să fie analizată în continuare, iar, între timp, nu ar strica să ne delectăm cu niște ciuperci gustoase.
După cum știm deja, hrana nutritivă poate avea un efect profund asupra sănătății noastre, însă studiul nu ar trebui să fie luat ca atare, având în vedere că și alți factori, precum activitatea fizică și alimentația, ar putea avea un rol. (L.P.)