TINEREȚEA VEȘNICĂ ȘI NEMURIREA NU EXISTĂ...

Distribuie pe:

Cercetători din nu mai puțin de 14 țări, sub coordonarea Centrului pentru Științe Demografice din Oxford, citați de descopera.ro, susțin că nemurirea și tinerețea veșnică rămân doar mituri.

“Sprijiniți de guverne, afaceriști și diverși investitori cu aproximativ 110 miliarde de dolari pe an, oamenii de știință încearcă de decenii să controleze genetica și să găsească o cale de a stopa sau chiar de a inversa îmbătrânirea.

Însă studiul nostru vine să confirme că probabil nu vom putea încetini ritmul îmbătrânirii niciodată, din cauza unor constrângeri biologice. Noi am verificat ipoteza ratei invariabile de îmbătrânire, potrivit căreia o specie are o astfel de rată relativ fixă.

Concluziile sprijină teoria conform căreia oamenii trăiesc mai mult în prezent nu pentru că au încetinit să îmbătrânească, ci pentru că s-a reușit reducerea mortalității la vârste fragede.

Am comparat date privind nașteri și decese de la primate umane și non-umane și am descoperit un model general al mortalității, care este același la toate speciile, ceea ce sugerează că longevitatea este controlată mai degrabă de factori biologici, decât de factori de mediu.

Statisticile confirmă că indivizii trăiesc mai mult pe măsură ce condițiile de viață și de sănătate se îmbunătățesc, ceea ce conduce la creșterea longevității întregii populații. Cu toate acestea, este clar că la toate speciile apare o creștere bruscă a mortalității pe măsură ce îmbătrânesc.

Extraordinara colecție de date ne-a permis să comparăm diferențele de mortalitate atât în interiorul speciilor, cât și între specii, iar toate seturile de date analizate au evidențiat același tipar al mortalității - risc mare de deces la vârstă fragedă, care scade rapid în anii copilăriei și ai adolescenței, rămâne scăzut la maturitate, apoi începe să crească continuu pe măsura îmbătrânirii.

Descoperirile noastre confirmă că la populațiile isorice speranța de viață era mică, dar pe măsură ce condițiile medicale, sociale, de mediu au continuat să se îmbunătățească, speranța de viață a crescut și tot mai mulți oameni ajung să trăiască mai mult.

Totuși, drumul spre moarte la bătrânețe nu s-a schimbat. Acest studiu sugerează că biologia evoluționistă învinge totul și că, până acum, medicina nu a reușit să stopeze aceste constrângeri biologice”, afirmă oamenii de știință. (L.P.)

Lasă un comentariu