NU-I ROMÂNIA FILIALA PĂMÂNTEANĂ A IADULUI

Distribuie pe:

- Sunt alții și mai și! Măcar la noi sunt bisericile pline de enoriași și se construiesc altele noi și foarte scumpe.

- Cu toată natalitatea extrem de scăzută, iar populația îmbătrânită, n-avem suficiente grădinițe, școli, spitale și dispensare medicale. Dar nici cimitire, capele și care mortuare.

- Nu trebuie să vină străinii să ne certe, că ne certăm noi între noi, împărțindu-ne și dezbinându-ne pe criterii politice, de sex și de orientări religioase; de limbă și de grai; pe zone geografice și pe provincii foste și actuale istorice. Dovada elocventă și cea mai recentă o găsim ilustrată de “sfada” cauzată de tragicul accident rutier din Muntenegru. I-ați văzut și auzit pe muntenegreni. Oameni de mare omenie. Săritori la necaz și la nevoie. Cinsiți și sinceri (se pare că morților și muribunzilor nu le-au lipsit nici gențile cu actele de identitate, nici ceasurile de la mână și bijuteriile de la gât și de pe degete, nici banii în lei și în euro). Morții și răniții, ca și supraviețuitorii, parcă ar fi fost de-ai lor. Din familia fiecăruia în parte! Știți cum au dovedit că sunt acești oameni ai fostei Republici Iugoslave? Cum eram noi, cândva, demult de tot, la devastatoarele cutremure și inundații! Cine și de ce ne-au învrăjbit și înrăit într-atât? Mă gândesc, cu regret, că azi-mâine vor intra și muntenegrenii în NATO și în UE. Și o vor păți la fel ca noi. Adică, cei mai puțini patrioți și credincioși, le este rușine ceea ce sunt ei ca nație, dar nerecunoscându-și propria vină pentru ceea ce suntem și cum arată țara și renumele ei în exterior! Tot mai mulți uitată de mamă, de tată, de frați și de bunici; de biserică și de frica morții. Se gândesc numai la avere și la hoții de tot felul! Dar câți dintre noi am arborat în bernă tricolorul de Ziua Drapelului Național? Câți am ținut minutul de reculegere în memoria victimelor groaznicului accident rutier din Muntenegru!? Au făcut-o cu zecile de mii de familii muntenegrenii. Cei care își au frumoasa lor țară muntoasă atât de departe geografic, dar atât de aproape sufletește de România și poporul ei care se vrea blând, bun și cumsecade!

- Așadar, să ne luăm “notițe” de bună-purtate de la acei muntenegreni! Și să dorim să fim ca ei. Revenind la ceea ce am fost: buni români într-o țară frumoasă și fără egal în lume, bogată, cuminte, ospitalieră și un popor bun și credincios! Haide-ți să căutăm cu insistență, dar și să găsim un alt drum mai drept și mai omenos! De nu, vor avea dreptate cei care spun că doar aparent România îi întreagă și rotundă. Pentru că am avut grijă să o împărțim, în vorbire și în înscrisuri neoficiale, în felii și feliuțe: În Țara Mureșului și a Târnavelor, a Banatului și Zarandului, Maramureșului și Sătmarului, Loviștei și Hațegului, Someșelor și Crișurilor, Bihorului, Țării Făgărașului și a Bârsei, Țara Moților, Muntenia, Oltenia, Moldova de Sus, Dunărea de Jos, Țara Neamțului, Trei Scaune etc., etc.

Lasă un comentariu