AVEM UN DRAPEL ȘI O ZI A LUI. CUM PROCEDĂM?

Distribuie pe:

Avem, din 1998, o zi a drapelului național, stabilită pentru 26 iunie. Doar informativ pentru români, căci nu putem avea pretenții și mândrii de americani, care nu se simt patrioți dacă nu au drapele la tot pasul și simbolul național e reprodus pe chiloți sau pe punga de pop-corn. Motiv la noi mai mult de chinuială, cu scos armata la paradă și politicienii din programul lor de bugetari de lux, cauză de emis ceva pretenții de unire cu o țară vecină și independentă, de la urmașii lui Vadim și Funar, plus vreo Noua dreaptă cu panglici tricolore pe prefecturi foste primării și cu amintiri duioase din partea veteranilor. Drapelul național, însă, nu ar trebui să fie sărbătorit o singură zi pe an și asta din obligație, ci ar trebui să fie, ca orice simbol național definitoriu, prezent firesc în viața noastră.

În realitatea hidoasă de zi cu zi avem parte de interpretări după ureche a legii drapelului, cu diverse prostii expuse pe verticala lancei, o drăguță ilegalitate raportat la ceva ce spune clar că drapelul e... orizontal. Mai avem diverse mizerii sinistre făcute de firme no-name, unde culorile nu respectă culorile prevăzute în lege și drapelul e și afacere la băieții deștepți din primării cu afaceri pe firmele de gașcă, cu mii de drapele date poporului dispus să accepte cheltuiala pro firmă din taxele și impozitele lui. Românul, din păcate, habar nu are să expună drapelul conform legii, iar dacă e obligat să pună și drapelul altei țări sau drapelul Uniunii Europene sau NATO și-a prins urechile, nedeosebind stânga de dreapta, cum cere legea. În plus, materialul din care se face drapelul e un gunoi din plastic, subțire, material pe care îl bate vântul cum vrea și care se înfășoară mereu pe lance, din motive de expunere la 45 de grade. Cum arată drapelele la alții? Sigur nu ca aici și nu veți vedea nici în filme drapele înfășurate pe lance sau catarg!

În încheiere, o mică provocare. Care este instituția de stat cu cele mai multe drapele naționale, la Târgu-Mureș? În caz că nu vreți să vă jucați de-a Pristanda, nu e vorba de Primărie (două drapele naționale, expuse probabil pe motiv de simetrie, după 20 de ani de domnie etnică), nici Catedrala mare, unde sunt două drapele legale și o chestie verticală și tricoloră (să zicem 2,5 drapele), ci Poșta de pe Revoluției, unde sunt 6 drapele naționale! Paradoxal, pentru o instituție care, pe vremea unui târgumureșean din UDMR, a scos micul drapel tricolor de pe sigla Poștei Române, pe motiv de rebrandizare!

Lasă un comentariu