MAREA NEAGRĂ

Distribuie pe:

Marea Neagră, cea pe care mulți dintre noi o vizitează pe timpul verii, indiferent că este vorba despre țărmurile românești sau cele străine, are câteva explicații pentru noi, care trebuie menționate în cele ce urmează. Explicațiile sale nu sunt date decât din nevoia de a fi cunoscută mai bine. Cu siguranță însă, în adâncurile ei, ascunde și mai multe mistere, însă informațiile generale, măcar, merită aduse la cunoștință.

* Una dintre cele mai importante și mari structuri anoxice de natura acvatică din întreaga lume este Marea Neagră. Iar acest lucru simbolizează faptul că este lipsită de oxigen sau cel puțin are o cantitate foarte mică de oxigen în ea. În procent de 90%, apa din Marea Neagră nu are oxigen. Având în vedere că are o cantitate foarte mare de sedimente, cât și densitatea destul de mare ce se află în Marea Neagră, aceasta nu poate să permită aerului să pătrundă în adâncimea ei. Astfel că, oxigenul primit de la suprafața apei nu are acces în cele mai adânci straturi.

* Marea Neagră este cea mai tânără mare de pe globul pământesc. Ea se pare că nu are o vechime atât de mare ca a altor mari, însă formarea ei se aproximează ca fiind din perioada Mezozoicului, prin intermediul unei rădicări de pământ, a dispărut magnificul Ocean Tethys și au apărut în locul lor mai multe ape de dimensiuni mai mici, desigur. Printre acestea sunt Marea Caspică, Marea Neagră și, desigur, și Marea Mediterană.

* Într-o anumită zonă a Mării Negre, mai exact în partea în care este Turcia, unde se întind coastele apei, încă mai sunt unii oameni care vorbesc o formă foarte veche a limbii grecești. Dialectul cu pricina a fost folosit de grecii care s-au așezat în Turcia dar, în cele din urmă, au plecat spre Grecia, chiar după Primul Război Mondial. Totuși chiar și în prezent, unii oameni, deși foarte în vârstă, mai folosesc dialectul menționat.

* Din cauza faptului că Marea Neagră nu este atât de sărată precum ar trebui, foarte puține animale maritime trăiesc acolo. Se pare că animalele de mare au nevoie de un anumit grad de sare pentru a putea supraviețui, iar acesta e de cel puțin 20%, un criteriu pe care Marea Neagră se pare că nu îl îndeplinește.

* Cea mai mare adâncime din Marea Neagră este de 2.211 metri. Aceasta este în partea Turciei, aproape de țărmul mării.

* În fiecare an, Marea Neagră pierde, din cauza evaporării, aproximativ 395 de metri cubi de apă. (deștepți.ro)

Lasă un comentariu