IN MEMORIAM DUMITRU MATCOVSCHI

Distribuie pe:

Poet, prozator, academician, publicist și dramaturg din Republica Moldova, membru titular al Academiei de Științe a Moldovei, Dumitru Matcovschi s-a născut la 20 octombrie 1939, satul Vadul-Râșcov, județ ul Soroca (în prezent raionul Șoldănești), în familia țăranilor înstăriți Leonte și Eudochia, și a decedat la 26 iunie 2013, la Chișinău. Este recunoscut în critica literară pe plan internațional și reprezintă un simbol al mișcării de renaștere națională din Basarabia.

După studiile primare și secun-dare, în anul 1956 Dumitru Matcovschi devine student la Institutul Pedagogic “Ion Creangă” din Chișinău, Facultatea “Istorie și Filologie”.

Ultimul an de studiu (1960-1961) îl face la Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Chișinău, din cauza fuzionării acestor două instituții universitare. Și-a început activitatea în calitate de redactor, în 1963, la ziarul “Moldova socialistă”; tot atunci apare prima sa plachetă de versuri, “Macii în rouă”. Între anii 1966-1970 a fost redactor-șef adjunct la saptămânalul “Cultura”, funcție pe care este forțat s-o părăsească din motive ideologice. În 1969 apare volumul de versuri “Descântece de alb și negru”, care, imediat după apariție, este interzis de cenzura sovietică, fiind considerat subversiv. Cartea, în varianta inițială, nu a mai văzut lumina tiparului. Între 1987-1988 este redactor-șef al revistei “Nistru” (redenumită în “Basarabia”, în 1988). În această calitate, publică arti-colul “Veșmântul ființei noastre” de Valentin Mândâcanu, cu care a contribuit la renașterea națională a Moldovei.

Dumitru Matcovschi este autorul a peste 50 de volume de poezie, proză și piese de teatru, și este recunoscut drept un simbol al mișcării de renaștere națională din Basarabia. Unele din creațiile sale au fost traduse în rusă și lituaniană. A scris, de asemenea, piese de teatru, precum Președintele, Cântec de leagăn pentru bunici, Piesă pentru un teatru provincial Pomul vieții, Abecedarul, Ion Vodă cel Viteaz, Sperietoare, Tata, Troița, Bastarzii etc. Troița a fost ecranizată în 1993, în filmul TV de lung metraj, cu același nume. Multe din versurile lui Matcovschi au fost transpuse pe note, de com-pozitori ca Ion Aldea-Teodorovici, Petre Teodorovici, Arkady Luxemburg, Mircea Oțel, Mihai Dolgan, Constantin Rusnac, Tudor Chiriac, Anatol Chiriac, Ion Enache, Eugen Doga, “Bucurați-vă, prieteni!” fiind unul din cele mai cunoscute cântece din repertoriul muzicii ușoare autohtone. Poetul a prezentat un interes aparte pentru creația populară orală (poeziile Inimă de mamă, Cu numele tău) și probleme ale timpului (piesa Abecedarul).

În anul 2011, scriitorul a fost decorat cu Ordinul “Meritul Cultural” în grad de Mare Ofițer, categoria A “Literatură”, de către președintele, Traian Băsescu. În 2009, cu ocazia aniversării a 70 de ani de la naștere, Matcovschi a primit de la primarul orașului Chișinău titlul și panglica de Cetățean de Onoare al orașului. Printre altele, Matcovschi a mai primit următoarele distincții: 1989 - Scriitor al Poporului, 1996 - Cavaler al Ordinului Republicii Moldova, 1996 - Membru titular al Acade-miei de Științe din Republica Moldova, 1997 - Laureat al Festivalului Internațional de poezie “Nichita Stănescu”,  2000 - Cavaler al Ordinului “Steaua României”, în grad de Comandor, 2012 - Cavaler al Ordinului “Meritul Cultural”.  A fost deținător al premiilor “Mihai Eminescu” (conferit în 1992 și retras în 1994) și “Pentru distincție în muncă”.

În mai 1989, poetul a fost implicat într-un grav accident rutier, în urma căruia a fost supus unei serii de operații la creier și a rămas în comă 6 luni. A murit la data de 26 iunie 2013. A fost înmormântat cu ono-ruri militare, în satul său natal, pe 29 iunie. Primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, a propus redenumirea unei străzi din capitală în memoria scriitorului.

În noiembrie 2013, Parlamentul Republicii Moldova a declarat anul 2014 “Anul Dumitru Matcovschi”. În Vadul Rașcov a fost instalat un monument în memoria sa, iar la 1 septembrie 2003, liceul din comună a fost numit în cinstea sa. În 2011, la aniversarea a 72 de ani de la nașterea poetului, a fost inaugurată Casa-muzeu “Dumitru Matcovschi”. Tot atunci, a fost inaugurat Festivalul Internațional de poezie și cântec “Dumitru Matcovschi”, cu participanți din Moldova, România și Ucraina.

Dumnezeu să-l odihnească în pace! (M.C.)

Lasă un comentariu