PARLAMENTUL EUROPEAN FACE UN APEL LA STATELE MEMBRE SĂ GARANTEZE DREPTUL FEMEILOR LA AVORT

Distribuie pe:

Parlamentul European a adoptat joi un raport prin care le cere celor 27 de state membre ale Uniunii Europene să garanteze accesul femeilor la avort, supus unor legi extrem de restrictive în unele state membre, și să asigure în același timp accesul la “o contracepție de calitate și la prețuri accesibile”, relatează AFP.

Acest raport fără caracter obligatoriu, dezbătut intens în sesiune plenară, face apel la statele membre “să garanteze că femeile beneficiază de drepturi sexuale și reproductive de calitate, complete și accesibile, precum și să suprime toate obstacolele care împiedică accesul deplin la aceste servicii”.

Este vorba “de un pilon fundamental al drepturilor femeilor și al egalității de gen”, care “nu poate fi în niciun fel redus sau retras”, insistă rezoluția, adoptată cu 378 de voturi “pentru”, 255 “împotrivă” și 42 de abțineri.

Fără a numi vreo țară, eurodeputații evidențiază “legile extrem de restrictive din anumite state membre, care interzic avortul, cu excepția unor circumstanțe strict definite”, împingându-le pe femei “la avorturi clandestine” sau “să își ducă sarcina la capăt fără voința lor, ceea ce este o încălcare a drepturilor omului”.

Raportul critică posibilitatea oferită de unele state membre medicilor sau centrelor medicale să refuze să furnizeze servicii de sănătate pe baza unei “clauze de conștiință”.

Parlamentul European le cere de asemenea statelor membre să garanteze accesul la “produse contraceptive de calitate și la prețuri accesibile, în contextul în care majoritatea statelor membre nu le rambursează sau le rambursează doar într-o mică măsură. Legislativul comunitar cere, de asemenea, un acces la tratamente de fertilitate fără discriminare, în special față de femeile singure sau cuplurile de femei.

PE încurajează, de asemenea, “o educație sexuală completă pentru copiii din învățământul primar și secundar”, ținând cont de “diversitatea orientărilor sexuale și de gen”.

În 2019, educația sexuală era opțională în opt țări din UE, iar Ungaria este în prezent puternic criticată pentru legislația sa care interzice “promovarea” homosexualității în rândul minorilor.

De asemenea, eurodeputații fac apel la statele membre să aplice scutiri de TVA la produsele de igienă feminină sau să le pună gratuit la dispoziția persoanelor care au nevoie, pentru a combate “precaritatea menstruală”.

Rezoluția a fost criticată joi de Comisia Episcopatelor Catolice din UE, care o consideră “părtinitoare”. Această comisie afirmă că “avortul nu este un drept al omului”. (AGERPRES)

TORNADĂ ÎN REPUBLICA CEHĂ: CEL PUȚIN TREI MORȚI, ZECI DE RĂNIȚI ȘI NUMEROASE LOCUINȚE DISTRUSE

Cel puțin trei persoane au murit și alte zeci au fost rănite în urma unei tornade însoțite de grindină, care a distrus, joi, case în mai multe orașe din sud-estul Republicii Cehe, au informat, vineri, serviciile de urgență, potrivit AFP.

“Din păcate, nu am putut salva trei pacienți”, a declarat, pentru AFP, Hedvika Kropackova, purtătoare de cuvânt a serviciilor locale de urgență. Șaizeci și trei de răniți au avut nevoie de spitalizare, zece dintre aceștia fiind grav răniți, a adăugat ea, precizând că bilanțul victimelor ar putea crește.

În mai multe locuri, operațiunile de salvare sunt încă în curs de desfășurare, pentru a găsi persoane sub dărâmături.

Echipe de salvare din Austria și Slovacia participă, la rândul lor, la operațiuni, iar armata cehă a fost desfășurată în regiune.

Tornada, însoțită de grindină de mărimea unei mingi de tenis, a lovit mai multe orașe și sate, printre care Hodonin, aflat la granița cu Slovacia. În acest oraș, spitalul local a tratat zeci de răniți, iar un azil de bătrâni și grădina zoologică locală au fost distruse.

De asemenea, regiunea a suferit întreruperi majore de energie electrică, 78.000 de case și companii fiind fără curent, vineri dimineață. Traficul a trebuit întrerupt pe o autostradă importantă care leagă Praga de Bratislava.

Pe videoclipurile care circulă pe rețelele de socializare, se puteau vedea clădiri distruse, copaci smulși din rădăcini, dar și incendii.

“Este iadul pe pământ”, a declarat guvernatorul regiunii, Jan Grolich, după o vizită în zonele afectate.

Agenția de presă cehă CTK l-a citat pe primarul din Hrusky, spunând că jumătate din acest sat a fost devastat de tornadă.

Condițiile meteo nefavorabile din Republica Cehă l-au obligat pe premierul Andrej Babis să rămână la Bruxelles, după un summit european, deoarece aterizarea la Praga a fost considerată periculoasă.

În Polonia vecină, o tornadă a lovit, tot joi, provincia sudică Malopolska, avariind mai multe acoperișuri și rănind o persoană, a informat presa locală.

Tornadele sunt rare în Republica Cehă. Totuși, ultima notabilă datează din 2004 și a avariat circa 50 de case din orașul Litovel (est).

ISRAELUL REINTRODUCE OBLIGATIVITATEA PURTĂRII MĂȘTII ÎN SPAȚIILE PUBLICE ÎNCHISE

Israelul a anunțat, vineri, că reintroduce obligativitatea purtării măștii în locurile publice închise, după o creștere a numărului de cazuri de persoane infectate cu COVID-19, într-o țară în care mai mult de jumătate din populație a fost complet vaccinată, relatează AFP.

“Din cauza creșterii numărului de infectări, Ministerul Sănătății a anunțat că începând de astăzi, 25 iunie, la prânz (09:00 GMT), vor fi necesare măștile în toate locurile care nu sunt la exterior, cu excepția locuințelor”, a precizat ministerul într-un comunicat.

În plus, israelienii sunt sfătuiți să poarte o mască sanitară în timpul marilor adunări în aer liber “de exemplu în timpul evenimentelor legate de marșul mândriei” (Pride Parade), care va avea loc în acest week-end”, a declarat ministerul cu referire la marșul organizat la Tel-Aviv, vineri după-amiază, la care sunt așteptați mii de oameni.

Copiii cu vârsta sub șapte ani, persoanele cu dizabilități și cei care practică un sport sunt scutiți de obligația de a purta o mască în interior.

Premierul israelian Naftali Bennett a avertizat, miercuri, că dacă peste 100 de cazuri noi de coronavirus vor fi înregistrate zilnic, timp de o săptămână, purtarea unei măști va fi din nou obligatorie.

Începând de luni, autoritățile sanitare au înregistrat zilnic peste 100 de noi pacienți cu COVID-19.

Israelul a anunțat, miercuri, că amână redeschiderea teritoriului său pentru turiști, “din cauza îngrijorărilor cu privire la posibila răspândire a variantei Delta” a coronavirusului.

Peste cinci milioane din cei 9,3 milioane de israelieni (55% din populație) au primit două doze de vaccin anti-COVID-19.

În total, au fost raportate peste 840.000 de contaminări de la începutul pandemiei în Israel, între care 6.428 de decese asociate COVID-19. (AGERPRES)

PREȘEDINTELE IOHANNIS S-A ÎNTÂLNIT, LA BRUXELLES, CU PREMIERUL SPANIEI

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, vineri, înaintea reuniunii Consiliului European, cu premierul Spaniei, Pedro Sanchez.

Potrivit Administrației Prezidențiale, discuțiile dintre cei doi oficiali au vizat reafirmarea angajamentului politic pentru aprofundarea și valorificarea corespunzătoare a relației de Parteneriat Strategic dintre România și Regatul Spaniei, îndeosebi în contextul în care în acest an se aniversează 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice.

Președintele Klaus Iohannis participă, joi și vineri, la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.

Joi, șeful statului a participat și la summitul Partidului Popular European (PPE) și l-a decorat pe președintele PPE, Donald Tusk, fost președinte al Consiliului European, cu Ordinul Național “Steaua României” în grad de Mare Cruce, într-o ceremonie care a avut loc la Reprezentanța Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană.

CÎȚU: GUVERNUL A APROBAT CA DOMENIUL HORECA SĂ FIE SCUTIT DE PLATA IMPOZITULUI SPECIFIC PÂNĂ LA FINALUL ANULUI

Guvernul a aprobat ca domeniul HoReCa să fie scutit de plata impozitului specific, până la 25 decembrie, a anunțat premierul Florin Cîțu.

“Astăzi am adoptat un nou text într-o ordonanță a finanțelor, care nu era pe ordinea de zi. Acest text nu era pe ordinea de zi, dar am eliminat sau scutim de plata impozitului specific, domeniul HoReCa, până la finalul anului, până la 25 decembrie; această scutire expira în această lună și atunci prelungim această scutire pentru domeniul HoReCa până la finalul anului - a fost aprobată și aceasta în ședința de guvern de astăzi”, a declarat premierul, joi, într-o conferință de presă la Palatul Victoria. (AGERPRES)

Lasă un comentariu