PROIECT UNIC ÎN LUME - UN LĂCAȘ DE CULT PENTRU CREȘTINI, MUSULMANI ȘI EVREI

Distribuie pe:

Creștini, musulmani și evrei au pus, zilele trecute, la Berlin, piatra de temelie pentru un lăcaș de cult comun, un proiect prezentat ca fiind unic în lume și care survine într-un context de tensiuni între comunități religioase exacerbate de conflictul israeliano-palestinian, relatează AFP.

Imamul, pastorul și rabinul unei “Singure Case” au dorit să vadă în așezarea acestei prime pietre “o etapă importantă către finalizarea proiectului nostru inter-religios de pace”, potrivit rabinului Andreas Nachama.

La zece ani de la conceperea acestui proiect, lucrările de construcție pentru acest vast edificiu, situat pe Insula Muzeelor din centrul Berlinului, ar urma să dureze patru ani. Lansarea lucrărilor, prevăzută anul trecut, a fost amânată din cauza pandemiei.

Construit pe locul unei vechi biserici distruse în timpul RDG comuniste, clădirea a fost proiectată astfel încât fiecare grup de credincioși să se poată ruga separat.

Dar moscheea, sinagoga și biserica protestantă vor fi legate între ele printr-o mare sală comună, unde evenimente și festivaluri vor putea fi, de asemenea, sărbătorite împreună.

“Bucuria legată (...) de acest proiect de pace unic al religiilor crește odată cu fiecare piatră care va fi pusă”, a afirmat, la rândul său, pastorul Gregor Hohberg, înainte de ceremonie.

“Pentru noi este un pas înainte plin de simbolism”, a afirmat imamul viitoarei moschei, Kadir Sanci.

“În aceste vremuri de polarizare a opiniilor și atitudinilor”, care “aruncă o mare umbră asupra lumii, lăcașul întruchipează spiritul constructiv al credinței și spiritualității”, a adăugat el, apreciind că acest lăcaș de cult a trei religii monoteiste este “un loc de pace și securitate”, “un elogiu al diferenței”, în timp ce tensiunile dintre evrei și musulmani au fost amplificate în Germania, în ultimele săptămâni, din cauza recrudescenței conflictului armat israeliano-palestinian.

Primarul Berlinului, Michael Müller, a denunțat, într-un discurs rostit în timpul ceremoniei, “ura, violența, antisemitismul și islamofobia, rasismul și incitarea la ura rasială” care “nu își au locul în societatea noastră”.

“Este normal și chiar important ca în capitala Germaniei să se poată discuta despre conflicte dramatice mondiale”, a spus el, respingând orice formă de violență.

Imamul, pastorul și rabinul lăcașului de cult au rostit scurte rugăciuni înainte ca obiecte simbolice ale celor trei religii să fie turnate în beton.

Proiectul, estimat la 47 de milioane de euro, este parțial finanțat de statul german și primăria din Berlin. De asemenea, a fost lansată o campanie de donații pentru a strânge cei aproximativ opt milioane de euro care încă lipsesc.

Locuitorii Germaniei sunt în majoritate creștini, mulți dintre ei protestanți, dar există și o mare comunitate musulmană, estimată a avea între 5,3 și 5,6 milioane de credincioși, reprezentând 6,4 până la 6,7% din populația acestei țări.

În prezent, comunitatea evreiască din Germania este estimată la aproximativ 225.000 de persoane, a treia cea mai mare comunitate din Europa, după cele Franța și Marea Britanie.

Lasă un comentariu