LA LUDUȘ, ELEVI ȘI PROFESORI FERICIȚI

Distribuie pe:

25 iunie a fost ultima zi de cursuri din anul școlar 2020-2021 pentru elevii din clasele IX-XI de la Liceul Tehnologic. Consiliul de administrație a hotărât ca, la festivitatea dedicată acelui moment, să participe doar liceenii și cadrele didactice. Dintre tradiționalii participanți din afara liceului (autorități locale, părinți și invitați), am fost acceptat doar eu, în calitate de corespondent zonal al cotidianului mureșean “Cuvântul liber”. A fost luată în considerare și calitatea mea de fost cadru didactic, cu 42 de ani vechime în învățământ, dintre care, câțiva chiar la acest liceu.

Festivitatea a început la ora planificată, ora 9.00, prin intonarea Imnului Național al României și a Imnului Uniunii Europene. Împreună cu domnul Septimiu Pop, profesorul lor de religie, sutele de liceeni adunați în careu au înălțat creștineasca rugăciune “Tatăl nostru”. În cuvântul său inaugural, directorul liceului, domnul profesor Claudiu Ciucă, i-a felicitat pe profesori și pe elevi, prin, probabil, cel mai scurt discurs al său (1 minut și 30 de secunde), pentru că au reușit să încheie cu bine acest an școlar grav peturbat de pandemia Covid-19.

Succinte și pline de învățăminte au fost și intervențiile profesorilor diriginți, 28 la număr. Din considerente care pot fi ușor desprinse din titlul acestui reportaj, transcriu doar câteva: “Coronavirusul ne-a luat prin surprindere. Împreună, profesori, elevi, părinți și autorități locale am reușit să-l îngenunghem, învățând să apreciem sănătatea și viața ca daruri dumnezeiești de mare preț”; “Cum să nu fiu fericit, cu acești elevi frumoși, inteligenți, silitori și cuminți!”; “Vă doresc, dragi elevi, să obțineți și în viitorul an școlar rezultate tot atât de bune ca acum”; “Am început bine, dar, fără supărare, la anul va trebui să ridicăm toți ștacheta aspirațiilor”; “Învățarea online ne-a deprins să combinăm inteligența naturii noastre umane cu inteligența artificială a laptopului, tabletei și telefonului”; “În această dificilă perioadă pandemică, am învățat să fim empatici”; “Știm că, pentru unii dintre elevi, anul școlar a fost ca o vacanță! Acuma, acestora le recomand să

folosească vacanța pentru recuperări, dacă vor ca la anul să aibă aceiași colegi”; “Cu toții ați promovat pe scena vieții”; “Sunt fericită că, în sfârșit, în acest an am ocazia să acord mențiuni și chiar un premiu trei”; “Cu bucurie, vă informez că în acest an, în clasa al cărui diriginte sunt, nu s-au mai produs acte de violență”; “Am început cu greu să ne obișnuim cu ideea că trebuie să învățăm, să fim silitori la învățătură. Din 29 de elevi, unul a rămas repetent, 16 sunt corigenți. Peste vară, poate că...”.

Pentru profesorii diriginți și elevii lor, fericirea a avut strălucirea statisticii (câți înscriși, atâția promovați; 5 medii generale de 10; clase în care premianții și cei distinși cu mențiuni au avut medii generale peste 9), frumusețea coronițelor, volumelor de beletristică sau de științe acordate drept premii sau căldura îmbrățișărilor și valoarea documentară a fotografiilor cu iubiții lor diriginți sau colegi.

Dacă totul e bine când se termină cu bine, sunt dator să precizez că, după aproape o oră și un sfert, festivitatea s-a încheiat cu două urări: “Tuturor, vacanță plăcută!”; “La toamnă, în septembrie, să ne întâlnim în aceeași formație!” și cu aplauze îndelungate!

Luni, 28 iunie a.c., colegii lor absolenți, participanți la proba de Limba și literatura română a Bacalaureatului, au avut noroc cu “Moara cu noroc”, a lui Slavici.

Lasă un comentariu