SALONUL ANUAL DE ACUARELĂ ȘI GRAFICĂ

Distribuie pe:

Asociația Artiștilor Plastici Mureș a organizat “Salonul anual de acuarelă și grafică”, la Galeria “Unirea”. Vernisajul a avut loc în ziua de sâmbătă, 26 iunie a.c., cu începere de la ora 11. Lucrările expuse au fost prezentate și interpretate de artistul plastic, prof. Vasile Mureșan, foarte încântat de calitatea lucrărilor expuse, lucrate în acril sau acuarelă, dar faptul îmbucurător este că apar pe simeze și lucrări de grafică ale artiștilor plastici mureșeni. Ilarie Gheorghe Opriș, președinte de onoare al A.A.P.M., a spus câte ceva despre excursia făcută recent în Grecia, unde artiștii plastici mureșeni au organizat și o expoziție de pictură. A făcut referiri și la expoziția personală de grafică, anterioară, a prof. univ. dr. Voica Foișoreanu, prima expoziție personală de grafică ce a fost organizată în asociație. A subliniat din nou, și nu a fost pentru prima dată, importanța articolelor scrise care apar în ziare, în legătură cu activitățile artiștilor plastici mureșeni, mulțumind din nou presei, în special ziarului “Cuvântul liber”, argumentând că din toate volumele de carte sau albume pe care le-a editat, a căutat mult prin arhive, iar singurele cronici, dovezi care rămân, se află acolo, fapt foarte important pentru o documentare. A făcut referiri și la tabăra de pictură care s-a încheiat recent la Sângeorgiu de Mureș, cu tema “Pacea”, tabără la care au participat 20 de membri ai asociației. În aceeași localitate, în curând va avea loc dezvelirea monumentului ridicat lui Mihai Eminescu, prilej cu care va fi organizată o expoziție de picturi realizate de membrii asociației, inspirate din poeziile sale. A adus la cunoștință faptul că în ziua de duminică, 27 iunie a.c., la Mănăstirea “Sfântul Mina” din Sărmașu urma să aibă loc un parastas, un mic simpozion și dezvelirea monumentelor lui Radu Ceontea, Lazăr Lădariu, Mihăilă Cofariu și Simion Frandeș. La acel eveniment Ilarie Gheorghe Opriș a oferit cărți intitulate “100 de sfinți români”, cu icoane realizate de Maria Mera, iar primarului din Sărmașu, prezent la eveniment, i-a oferit o icoană pe sticlă realizată de Maria Mera. În continuare a anunțat că a primit o carte intitulată “File de istorie în arta naivă românească”, de Costel Iftinchi, cu lucrările a 100 de artiști naivi din țară, dintre care, 7 sunt din județul Mureș. A selectat lucrările lor și a editat un album, în tiraj mai mic.

A anunțat apoi expoziția personală a lui Jung Ildiko, iar ultimul anunț a fost în legătură cu expoziția următoare care va avea loc pe simezele Galeriei Unirea, cea de fotografii. Sunt invitați să participe cu fotografii, atât membri, cât și nemembri ai asociației, indiferent de temă, iar vernisajul va avea loc la 11 iulie. Artiștii plastici care participă acum în expoziție sunt: Emil Felegean, Cornelia Todoran, Szabo Eniko, Lucia Zâna Suciu, Laczko Aranka, Balazs Mihaly, Baki Ildiko, Magyari Iuliana, Kelemen Tibor, Soo Emma, Angela Pop, Albert Olga, Lili Lazar, Kulcsar Pârvu Maria, Delia Vicas, Konya-Sebe Emoke, Ana Maria Crișan, Petru Purcariu, Baricz Rozalia, Maria Suciu, Dorina Mototolea, Petcz Jozsef, Biro Eva, Voica Foișoreanu.

Am lăsat intenționat la urmă surpriza acestui eveniment cultural. Participanților la vernisaj le-a fost oferit un moment muzical prin evoluții la chitară acustică a elevelor Alexandra Mare din clasa a VI-a și Larisa Cîmpean din clasa a V-a de la Liceul de Artă din Târgu-Mureș, îndrumate de profesoara Darabont-Horvath Eva.

Lasă un comentariu