CÂND APAR TULBURĂRILE MINTALE

Distribuie pe:

Cercetătorii spanioli de la Spitalul Clinic din Barcelona, citați de descopera.ro, susțin că majoritatea problemelor mintale apar până la vârsta de 25 de ani. La 13 ani apare anxietatea, anorexia la 17 ani, iar depresia se produce în jurul vârstei de 30 de ani.

“În studiul nostru, am analizat date de la peste 700.000 de pacienți, ceea ce a făcut posibilă stabilirea vârstei de debut a diferitelor tulburări de comportament.

Din nefericire, vârsta la care apar aceste tulburări mintale era o temă puțin cunoscută, pentru că cercetările sunt mai complexe decât par. Noi am reușit să combinăm, pentru prima dată, toate datele publicate în toate studiile de până acum, iar aceste date oferă pentru prima oară o listă cu vârstele la care apar cel puțin 17 tulburări mintale, începând de la frica de a fi părăsit la 8 ani, până la dependența de alcool, bulimia sau atacurile de panică de la 26 de ani.

Concluzia este că aceste tulburări netratate în adolescență ne pot afecta sănătatea de-a lungul vieții, de aceea este foarte important să observăm din timp orice schimbare de comportament care poate anunța o tulburare mintală.

Dacă am fi capabili să detectăm aceste schimbări incipiente, probabil că le-am putea corecta și am putea să ajutăm creierul să se maturizeze în mod sănătos, evitând tulburarea mintală.

Pandemia de Covid-19 a agravat situația, mai ales la adolescenți, astfel că numărul urgențelor psihiatrice la copii și adolescenți s-a dublat în ultimul an.

Recomandăm părinților să își ajute copiii ca să controleze timpul de joacă pe dispozitive și să asimileze condițiile actuale de pandemie ca pe ceva trecător. Putem să îi ajutăm să se controleze și să își gestioneze singuri gândurile și starea negativă care pot apărea. Putem să îi ajutăm să își planifice activități în perioadele de plictiseală.

Important este să fim atenți la schimbările de comportament și de dispoziție ale copiilor și adolescenților pentru a preveni sau chiar a evita tulburările mintale”, ne sfătuiesc oamenii de știință spanioli.

Lasă un comentariu