ZIUA INTERNAȚIONALĂ A DUNĂRII: ROMÂNIA DERULEAZĂ PROIECTUL #DANUBEFLOODPLAIN ÎN VEDEREA REDUCERII RISCULUI LA INUNDAȚII

Distribuie pe:

Un proiect dedicat fluviului Dunărea evaluează trei tipuri de scenarii pentru identificarea în vederea restaurării zonelor natural inundabile ale fluviului și ale principalilor săi afluenți, informează Administrația Națională “Apele Române” (ANAR), cu ocazia Zilei Internaționale a Dunării, marcată în fiecare an, pe data de 29 iunie.

“Mai puțin vizibil, dar la fel de important, Dunărea și lunca sa joacă un rol esențial în stabilizarea climei și atenuarea efectelor schimbărilor climatice. Evenimentele hidrologice pe care le-am trăit în ultima perioadă ne amintesc faptul că este nevoie să oferim râurilor mai mult spațiu de acumulare a apei și să le redăm luncile inundabile. În calitate de lideri ai proiectului #DanubeFloodplain, echipele Administrației Naționale «Apele Române», împreună cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, alături de WWF-România, evaluează trei tipuri de scenarii pentru identificarea în vederea restaurării zonelor natural inundabile ale Dunării și ale principalilor săi afluenți. În acest fel, riscul la inundații în bazinul Dunării poate fi redus, simultan cu stimularea dezvoltării socio-economice și îmbunătățirea serviciilor ecosistemice”, a scris instituția pe propria pagină de Facebook.

În fiecare an, la data de 29 iunie, cele 14 țări din bazinul fluviului Dunărea celebrează împreună unul dintre cele mai mari sisteme fluviale din Europa. Ziua Internațională a Dunării este sărbătorită, în 2021, pentru a doua oară în condiții speciale, potrivit www.danubeday.org.

Manifestările dedicate acestei zile se desfășoară în toate aceste state, în vederea adoptării de măsuri și strategii comune pentru protejarea fluviului european în fața unor amenințări diverse, precum fenomenele extreme (secetă sau inundații) sau poluări accidentale. De obicei, în zonele din apropierea malurilor fluviului sunt organizate, cu această ocazie, festivaluri, întâlniri publice, evenimente educative și de divertisment.

Din cauza majorității restricțiilor privind adunările publice din întregul bazin al Dunării, aflate încă în vigoare ca urmare a pandemiei globale COVID-19, sărbătorile din 2021 ale

Zilei Internaționale a Dunării s-au mutat marea majoritate în mediul online, ca și anul trecut. În 2020, Ziua Internațională a Dunării a avut ca temă: “#DiscoverDanube online!”. În 2021, Ziua Internațională a Dunării are ca motto: “Descoperiți Dunărea!”.

Marcarea Zilei Internaționale a Dunării a fost instituită după semnarea, în 1994, a Convenției privind cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a fluviului Dunărea de către Comisia Internațională pentru Protecția Fluviului Dunărea (ICPDR). Documentul, semnat la 29 iunie 1994, la Sofia, în capitala Bulgariei, oferă cadrul de cooperare al guvernelor, organizațiilor neguvernamentale, instituții de cercetare și industrie, această dată fiind marcată la nivel internațional la propunerea țărilor dunărene și sub auspiciile Comisiei Internaționale pentru Protecția Fluviului Dunărea.

Oficiali ai statelor situate în bazinul Dunării (Austria, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Germania, Ungaria, Republica Moldova, România, Republica Slovacă, Slovenia și Ucraina) și din partea Comisiei Europene au semnat documentul, aducând în atenția opiniei publice necesitatea protejării Dunării. Ulterior, Convenția a fost semnată de Bosnia și Herțegovina, Serbia și Muntenegru. România este depozitarul Convenției privind cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a fluviului Dunărea.

În România, cele 11 administrații ale Bazinului Apelor Dunării organizează reuniuni speciale dedicate celebrărilor Zilei Dunării. Alte evenimente pentru copii și publicul general au ca scop conștientizarea importanței Dunării și a afluenților săi.

Dunărea este principalul fluviu european, care aduce numeroase beneficii economice țărilor riverane și împreună cu afluenții săi formează unul dintre cele mai importante sisteme acvatice din Europa. Bazinul hidrografic al Dunării joacă un rol important în contextul politic, social, economic și cultural, pentru dezvoltarea Europei Centrale și de Sud-Est. Dunărea, al doilea fluviu ca lungime din Europa, traversează Austria, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Germania, Ungaria, Republica Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Slovacia și Slovenia. Din Munții Pădurea Neagră din Germania și până în Deltă, Dunărea parcurge 2.845 km.

Fluviul reprezintă o sursă importantă pentru alimentarea cu apă potabilă, apă pentru irigații și industrie pentru cei peste 115 milioane de locuitori ai acestei regiuni. Comunitățile riverane Dunării se implică în acțiuni ecologice, educative, socio-culturale, sportive și de recreere pentru protejarea acestui fluviu unic în Europa.

Format în urmă cu milioane de ani, Dunărea este cel mai mare fluviu european care curge de la vest către est, fiind pe locul 28 ca debit în clasamentul mondial a râurilor. Dintre toate țările, România este cea mai dunăreană, 98% din suprafață fiind bazinul receptor al Dunării. La vărsarea în Marea Neagră, Dunărea creează una dintre cele mai mari și bine conservate zone umede din Europa: Delta Dunării, cu peste 5.000 de plante și animale, conform datelor ANAR.

Lasă un comentariu