ROMÂNI ȘI MAGHIARI, ȘAH NEDISCRIMINATORIU LA PRIMAR ȘI CONSILIUL LOCAL TÂRGU-MUREȘ

Distribuie pe:

După cum era de așteptat, zeci de cetățeni direct afectați, români și maghiari, asociații neguvernamentale și societăți comerciale au înaintat Primăriei și Consiliului local Târgu-Mureș plângeri prealabile solicitând: revocarea Hotărârii nr. 154/27.05.2021 privind aprobarea schimbării denumirii “Piața Memorandumului” în “Piața Gecse Daniel”, precum și revocarea Hotărârii nr. 155/27.05.2021 privind atribuirea denumirii “Strada Memorandumului” unei părți din Strada Bradului.

Petenții susțin că “cele două hotărâri sunt nelegale și, de asemenea, se întemeiază pe o orientare generată de atmosfera privind atitudinile unor oficiali locali care reprezintă formațiunea politică a UDMR, prin care se urmărește, programatic, ca momente istorice importante ale românilor transilvăneni să fie trecute sub tăcere sau chiar eliminate din patrimoniul istoric al orașului și al zonei, în general.

Subsemnații suntem locuitori ai municipiului Târgu-Mureș și domiciliem în piața Memorandumului, ne considerăm persoane civilizate, informate și instruite, astfel că, în mod normal, trebuia să avem cunoștință despre această măsură administrativă, din timp, adică, pe de o parte, propunerea de schimbare a denumirii Piața Memorandumului, cu motivarea, în consecință, care să justifice în mod obiectiv demersul și, pe de altă parte, motivația pentru care urma să poarte denumirea “Gecse Daniel”, întocmai fiindcă eram îndreptățiți să știm cine este această persoană, sau dacă, cu adevărat, ar fi o personalitate care, prin viața și activitatea acesteia, să justifice schimbarea denumirii Pieței Memorandumului.”

Petenții invocă semnificația istorică a Memorandumului pentru români, totodată, în mod pragmatic, arată că “schimbarea actelor de identitate nu presupune doar cheltuieli bănești mai mari sau mai mici, pentru că presupune o modalitate prin care se identifică și se stabilește statutul civil și civic al unei persoane sau a unei familii și care, tradițional, trebuie să se bucure de o continuitate și nu de permanente răstălmăciri, schimbări după gândul și capriciile celor care conduc municipiul. Chiar dacă suportarea se face din bugetul local, locuitorii suntem obligați să ne pierdem timpul pe la ghișee și pe la ușile autorităților, care constituie o hărțuială și o pierdere de timp inutilă, tocmai pentru a satisface moftul unei anume părți din grupul etnic și religios orientate în această direcție și care nu face diferențiere între ce este important și ce este nesemnificativ în viața orașului. Este de avut în vedere și faptul că nu doar actele de identitate sunt de schimbat, ci sedii de firme, evidența și corespondența poștală, cărți funciare, procese în curs și multe alte situații care complică viața cetățeanului, tocmai din partea celor care sunt aleși să vegheze la ordine, la liniște și la bună conviețuire.”

“Ca locuitori ai municipiului Târgu-Mureș, precum și ceilalți locuitori care domiciliază în Piața Memorandumului, nu am văzut în presa locală, nu am fost informați prin mass-media sau alte mijloace în legătură cu acest proiect de hotărâre, care, în aprecierea noastră, are un mare impact prin consecințele pe care le aduce. Dezbaterea publică prin mass-media trebuie să aibă loc în sens de popularizare, de aducere la cunoștință a comunității vizate de o asemenea măsură administrativă care nu poate să fie discreționară... Prin urmare, se solicită revocarea/anularea celor două hotărâri ale Consiliului local municipal Târgu-Mureș.

Am spus, de la adoptarea celor două hotărâri, că sunt promovate fără o reală dezbatere publică, că sunt discriminatorii și neavenite, poziție susținută și de cei doi consilieri locali ai PMP. Acum, să vedem reacția primarului Zoli, care susține că-i reprezintă pe toți cetățenii orașului, nediscriminatoriu... Implicit pe cei din “colțul albastru”. Ce va propune Consiliului local Târgu-Mureș, ce ziceți?

Lasă un comentariu