ROMÂNIA DEVINE GROAPA DE GUNOI A EUROPEI ?!

Distribuie pe:

În lipsa unor măsuri concrete, țara noastră devine groapa de gunoi a Europei, avertizează europarlamentarul dr. Tudor Ciuhodaru, pe pagina sa de socializare. Pentru protejarea mediului înconjurător și a vieții fiecărui român, Ciuhodaru a propus, încă de la finele lunii mai, o soluție legislativă înaintată CE și Parlamentului European, în situația în care - afirmă autorul - prin actualul import de gunoaie din alte țări “suntem furați de trei ori: ni se distruge mediul - solul, aerul și apa, se limitează locul de depozitare pentru deșeurile din țară și se plătesc niște taxe nesemnificative pentru depozitare și neutralizare (de 30-40 de ori mai mici față de alte țări - cam 15 euro pe tonă, față de 500 de lire”.

În contextul neputinței și al lipsei de interes din partea autorităților competente, europarlamentarul a reacționat, din nou, după ce alte 25 de tone de cauciuc din Germania au fost descoperite la mijlocul lunii iunie, în portul Constanța, după ce, anterior, în același loc fuseseră descoperite 900 de tone de deșeuri:

“Ajunge! Vreau ca importul de gunoi să dispară din România!

Până când soluția mea legislativă nu e adoptată și la nivel european, România va continua să fie groapa de gunoi a Europei. Concret, soluția mea legislativă adresată Comisiei și Parlamentului prevede 3 lucruri esențiale:

1. limitarea mobilității gunoiului între țările membre UE;

2. neutralizarea acestuia să aibă loc la nivelul fiecărei țări;

3. pedepse drastice pentru cei care nu respectă această directivă.

Rețineți:

1. În lipsa unor măsuri concrete, România devine groapa de gunoi a Europei.

2. România este una dintre cele mai ieftine țări, unde deșeurile pot fi depozitate și neutralizate.

3. Recentul caz de la Constanța (900 de tone de deșeuri!!!) este doar unul dintr-un lung șir de situații similare.

4. Sute de mii de kilograme de deșeuri au ajuns în România, în special prin Portul Constanța Sud Agigea.

5. Zeci de transporturi ilegale de deșeuri din Marea Britanie, Slovenia, Portugalia, Germania, Italia s-au înregistrat doar în ultimii doi ani.

6. Pe 15 aprilie, 200 de tone de deșeuri din materiale textile, plastic și cauciuc au fost găsite în curtea unei firme administrate de un cetățean italian.

7. În lipsa unor măsuri concrete, România devine groapa de gunoi a Europei!

Soluția sănătoasă este ca importul de gunoi să dispară! Sper să susțineți acest demers”, notează dr. Ciuhodaru.

GUNOIUL, ETERNA POVESTE...

Ca și problema autostrăzilor, cea a gunoaielor pare să rămână, la noi în țară, una etern nerezolvată: în mai 2016, Comisia Europeană a trimis un aviz motivat României, prin care îi cere să elaboreze planuri de prevenire a generării de deșeuri și de gestionare a deșeurilor în conformitate cu directivele UE în materie. Potrivit CE, România a avut un plan de gestionare a deșeurilor pentru perioada 2003-2013, dar acesta nu a fost revizuit, prelungit sau înlocuit pentru perioada următoare. De asemenea, România a rămas în urmă în ceea ce privește prevenirea generării de deșeuri: încă din decembrie 2013, ar fi trebuit adoptate planuri privind reducerea deșeurilor generate la sursă, prin tehnici ameliorate de fabricație sau prin eforturi de stimulare a cererii de produse mai ecologice, cu mai puține ambalaje. Prin urmare, Comisia trimite un aviz motivat: “Dacă România nu ia măsuri în termen de două luni, Comisia poate sesiza Curtea de Justiție a UE cu privire la aceasta cauză”, avertizează executivul comunitar, Bruxelles-ul precizând, într-un comunicat dat publicității, la vremea respectivă, că planurile de gestionare a deșeurilor nu au drept scop doar reducerea impactului deșeurilor asupra sănătății oamenilor și asupra mediului, ci constituie și o condiție prealabilă pentru utilizarea fondurilor UE.

ANII TREC, GUNOAIELE RĂMÂN...

Întrucât ai noștri n-au catadicsit să se conformeze directivelor primite de la nivel european (cel puțin nu la fel de prompt și cu entuziasmul cu care, de pildă, au salutat, recent, necesitatea introducerii educației sexuale în grădinițe și școli), Comisia Europeană a decis, în februarie 2017, să acționeze în judecată România, la Curtea Europeană de Justiție (CJUE), pentru că autoritățile nu au reușit să închidă 68 de depozite municipale de deșeuri neconforme, care reprezintă un risc serios pentru sănătatea oamenilor și mediu. Depozitele trebuiau închise până la data de 16 iulie 2009. În motivarea demersului său, Executivul comunitar afirma că România este unul dintre cele mai neperformante state membre în ceea ce privește gestionarea deșeurilor municipale solide, înregistrând, în 2015, cea mai mare rată de depozitare a deșeurilor din UE, mai exact 72%, cu mult peste media UE de 25,6%.

În octombrie 2018, CJUE a condamnat România pentru că nu s-a conformat obligației de a lua toate măsurile necesare închiderii cât mai rapid posibil a unui număr de 68 de depozite de deșeuri care nu au primit autorizație de funcționare în continuare, în conformitate cu legislația UE în vigoare privind depozitele de deșeuri, statul român fiind obligat la plata cheltuielilor de judecată.

La aflarea veștii, guvernanții de la acea vreme au jurat...pe toate mormanele de gunoi din țară și pe toate ...depozitele neconforme, că vor lua “de îndată”, măsurile ce se impun și că, deși hotărârea CJUE nu prevede sancțiuni pecuniare, se va acționa “în continuare pentru conformare, în cel mai scurt timp posibil, și respectarea tuturor obligațiilor ce revin potrivit Directivelor care reglementează domeniul gestionării deșeurilor, în calitate de stat membru al UE, cât și a țintelor propuse prin Programul de guvernare”.

La începutul acestui an, oficialii europeni aminteau că: “În România, 101 depozite de deșeuri neconforme, care au beneficiat de o perioadă de tranziție, ar fi trebuit să fie închise până în iulie 2019. Conform informațiilor primite din partea României, 86 de depozite de deșeuri sunt în prezent închise și reabilitate. Calendarul pentru închiderea și reabilitarea celor 15 depozite de deșeuri rămase este incert, lucrările de închidere a majorității acestor depozite de deșeuri nefiind încă demarate”.

(sursa - romania.europalibera.org).

LA ZI, PE FRONTUL GUNOAIELOR

Din ciclul “Te zăresc printre gunoaie”

La ora actuală, potrivit statisticilor, România este pe locul 26 la reciclarea deșeurilor, dintre cele 27 de state UE. În context, legiuitorii și-au propus (pentru a câta oară) să rezolve problema, adoptând mai multe legi în domeniu: o propunere legislativă a PNL vizează, bunăoară, modificarea programei școlare, prin adăugarea unei noi materii de studiu: Educația ecologică - pentru elevii din clasele primare și de gimnaziu, în timp ce UDMR propune taxe mai mari pentru deșeurile produse, conform principiului că, dacă serviciile publice (consumul de apă, gaze sau energie electrică se plătesc în funcție de cantitatea utilizată), aceeași “filozofie” ar putea fi aplicată și pentru deșeuri: “plătești cât arunci” - sintetizează inițiatorii. Astfel, municipalitățile care colectează selectiv vor avea costuri mai mici. Simplu ca bună ziua.

Problema (ca să nu zicem gogomănia ) este tocmai că autoritățile NU colectează selectiv, deși sunt obligate de lege. Prin urmare, cetățeanul se vede obligat să plătească taxă pentru că autoritățile, în loc să-și vadă de treabă, nu respectă legea. Ideea generală fiind că, în timp ce copiii învață la școală cum să apere mediul, cei mari stau la pândă, nu cumva să-i vadă vecinii că aruncă gunoaiele pe geam...Să “aruncă puțin ca să nu plătit mult”.

... Ce-i drept, cu asemenea mărețe inițiative legislative, ne vom mai plimba mult și bine printre gunoaie...

Revenind, în final, la apelul europarlamentarului Tudor Ciuhodaru, ca simpli cetățeni, zicem că este de bun simț și merită susținut.

Dar, teamă ne este că va fi susținut atunci când îl vom vedea pe primul bărbat zbătându-se în chinurile facerii, potrivit recomandărilor UE...

Lasă un comentariu