VIZITA EPISCOPULUI AUXILIAR, GRECO-CATOLIC, DE BLAJ, P.S. CRISTIAN CRIȘAN, LA TÂRGU-MUREȘ

Distribuie pe:

Credincioșii greco-catolici din Târgu-Mureș au avut marea bucurie de a-l avea în mijlocul lor, marți, 29 iunie 2021, de sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, pe PS Cristian Crișan, episcop auxiliar de Blaj, aflat în vizită pastorală în Protopopiatul de Târgu-Mureș - Râciu, prima sa vizită pe meleagurile natale.

În cursul după-amiezii, PS Cristian, însoțit de părintele protopop Ioan Fărcaș și de vicepreședintele AGRU Târgu-Mureș, domnul Traian Sabău, a avut mai multe întrevederi locale: cu doamna Mara Togănel - prefectul Județului Mureș; cu domnul Péter Ferenc - președintele Consiliului Județean Mureș, precum și cu domnul Soós Zoltán, primarul municipiului Târgu-Mureș.

O prezentare succintă a ierarhului cuprinde următoarele informații: PS Cristian Crișan s-a născut în localitatea Sântu, județul Mureș, la 11 octombrie 1981. În anul 2003, a absolvit Teologia, la Blaj. În anul 2007, a obținut Bacalaureatul în Teologie la Ateneul Pontifical “Sant'Anselmo”, din Roma. A fost hirotonit preot în anul 2008, fiind încardinat în Arhieparhia de Alba-Iulia și Făgăraș. În 2010, a obținut Licența în Drept Canonic la Institutul “Utriusque Iuris” al Universității Pontificale a Lateranului, iar în 2012 a obținut doctoratul în cadrul aceleiași Universități. În anul 2012 a fost numit paroh al Parohiei “Sf. Gheorghe” din Paris și Rector al Misiunii Greco-Catolice din Franța. În anul 2013, a fost numit Notar al Sinodului Episcopilor Bisericii Greco-Catolice din România. În 2014, a fost numit Apărător al legăturii în Tribunalul Provincial de Primă Instanță al Arhiepiscopiei de Paris, iar în anul 2016 a fost numit Judecător al aceluiași Tribunal. Între anii 2016-2017, a urmat cursurile de Masterat la Facultatea de Științe ale Educației din cadrul Institutului Catolic din Paris, obținând Diploma de Master II în co-tutelă cu Universitatea “Paris IV Sorbona”. În 2018, a obținut Certificatul “Emouna - l'amphi des religions” la Institutul de Științe Politice din Paris. În aprilie 2018, Sfântul Părinte Papa Francisc l-a numit Vizitator Apostolic pentru credincioșii greco-catolici români din Europa occidentală, iar în luna octombrie 2018 a fost numit Coordonator pentru pastorația greco-catolicilor români din Italia. În 22 ianuarie 2020, Papa Francisc și-a dat acordul pentru alegerea sa ca episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba-Iulia și Făgăraș, iar pe 21 iunie 2020 a primit hirotonirea episcopală.

În ziua marii sărbători, la ora 18.00, a venit și momentul mult așteptat de către întreaga comunitate greco-catolică târgumureșeană: episcopul a ajuns la Biserica “Adormirea Maicii Domnului”, din Parohia Târgu-Mureș IV. A fost întâmpinat cu Evangheliarul, de către un grup de preoți, în cântecele intonate de către un grup de copii, iar părintele protopop Ioan Fărcaș i-a urat “Bun venit!” distinsului oaspete.

Înaltul ierarh a sosit în Târgu-Mureș pe urmele vrednicilor ierarhi ai Bisericii Greco-Catolice, mitropoliți și episcopi, veniți aici în momentele de referință ale parohiei târgumureșene: ale IPS mitropolit Vasile Suciu, care a intenționat să înființeze o episcopie cu sediul în Târgu-Mureș; ale IPS mitropolit Vasile Nicolescu, venit să sfințească Catedrala Greco-Catolică “Buna Vestire” (Catedrala Mică din centrul orașului); Fericitul episcop martir Ioan Suciu, care le-a vorbit mureșenilor din aceeași catedrală; IPS cardinalul mitropolit Alexandru Todea, far de lumină pentru credincioși în perioada grea de prigoană a acestei biserici, închis pentru credință timp de 13 ani, apoi aflat, ani mulți, sub strictă urmărire. Lor le-a urmat IPS cardinalul mitropolit Lucian Mureșan, care a binecuvântat, în 1996, piatra de temelie a bisericii parohiale, preot paroh fiind atunci pr. Petru Moldovan, de fericită amintire. În 1998, a sfințit această biserică și l-a numit paroh pe vrednicul părinte Ioan Fărcaș, în prezent protopop de Târgu Mureș - Râciu. Au urmat alte vizite ale episcopilor veniți să le vorbească credincioșilor, cu ocazia diferitelor evenimente ale parohie și la sărbători.

Curtea înflorită a bisericii și biserica parohiei s-au umplut de credincioși sosiți în număr mare să asiste la Sfânta Liturghie arhierească prezidată de PS Cristian, cel mai tânăr episcop al BRU, consacrat în urmă cu un an. Corul parohiei și toți credincioșii au făcut să răsune curtea și biserica, cu cântarea “Pe stăpânul și arhiereul nostru, Doamne, îl păzește!”.

La altar, alături de Preasfinția Sa, s-au aflat părintele protopop Ioan Fărcaș și un număr de 17 preoți. Întreaga celebrare a fost animată de cântările coralei “Armonia”, condusă de către doamna dr. Mirela Gliga și de vibrațiile unice ale inimilor tuturor credincioșilor.

În predica sa, PS Cristian și-a exprimat bucuria de a fi primit, la un an de la consacrarea sa ca episcop, în această parohie, cu atâta căldură, “o biserică plină și rugătoare, în sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, principii apostolilor”, cei pe care Cristos a zidit Biserica Sa. A subliniat: “Cristos a venit să ne vorbească despre Tatăl Său, despre îngeri, despre iertare, despre iubire, despre întoarcerea și a celuilalt obraz, să ne arate drumul care merge în Paradis, să ne aducă vestea bună că Dumnezeu ne îmbrățișează, ne primește și că porțile Raiului sunt deschise pentru toți”. Cristos i-a chemat pe cei doisprezece apostoli pentru a duce vestea bună pe toate meridianele globului, veste care a ajuns și în țara noastră. Atât Apostolul Petru, cât și Apostolul Pavel au suferit pentru credința în Cristos, amândoi fiind martirizați, la Roma: Petru - răstignit cu capul în jos, pe Colina Vaticanului, iar Pavel, decapitat la Roma. Pe cei doi i-a unit martiriul și mucenicia lor. Pe apostolul Petru și-a întemeiat Isus Biserica Sa. Sub mormântul Sf. Petru “s-a descoperit inscripția în limba greacă PETRO ENI (PETRU ESTE AICI). O mărturie care nu poate fi distrusă de porțile Infernului. Acesta e criteriul după care se poate vedea care e biserica adevărată, cea care a primit de la Cristos această misiune.” Predica s-a încheiat cu îndemnul pentru credincioși ca, în această mare sărbătoare, să ne întrebăm fiecare: “Cât de puternică e credința mea? Cine este Isus pentru mine, pentru familia mea, pentru viața mea?”

După cuminecarea unui mare număr de credincioși. PS Cristian, a informat că Sfântului Părinte Papa Francisc a decis să acorde titlul de capelan al Sanctității Sale (Monsenior) pr. Alexandru Lobonțiu, din Protopopiatul Târgu-Mureș. Totodată, IPS Cardinal Lucian Mureșan, arhiepiscop major și mitropolit al Bisericii Greco-Catolice, a decis acordarea Ordinului Preasfânta Treime atât pr. Alexandru Lobonțiu cât și pr. Octavian Rusu, care “de-a lungul deceniilor au slujit cu râvnă și cu dăruire Biserica Greco-Catolică”. De asemenea, din decizia IPS Cardinal Lucian, i se acordă pr. Octavian Rusu medalia aniversară la doi ani de la vizita în România a Sfântului Părinte Papa Francisc la Blaj.

Părintele protopop Ioan Fărcaș i-a mulțumit bunului Dumnezeu pentru această minunată zi în care PS Cristian a venit să ne vorbească despre Dumnezeu și să-I vorbească lui Dumnezeu despre oameni, pentru bucuria de a ne ruga împreună, i-a urat mult succes în misiunea sa arhierească și a exprimat dorința de a-l revedea pe înaltul ierarh, din nou, pe meleagurile târgumureșene.

O zi plină de har, plină de multă emoție, de momente de mare importanță în viața parohiei, a Protopopiatului de Târgu-Mureș - Râciu, în marea sărbătoare a Sfinților Apostoli Petru și Pavel, stâlpii pe care stă clădită neclintit Biserica lui Hristos.

1 comentariu

  1. Cuc Maria 2 iulie, 2021 at 19:48 Răspunde

    Păcat că articolul nu conține deloc date despre temele discuțiilor cu autoritățile locale, iar despre rezultate nici atât! Cu siguranță întrevederile au avut un scop bine stabilit, iar dacă nu ne-ați înștiințat cu privire la întâlnirea părților bisericești și locale, nu mai avea sens să introduceti în articol doar câteva rânduri despre acest subiect!

Lasă un comentariu