ZI LIBERĂ PLĂTITĂ PENTRU PESOANELE CARE SE VACCINEAZĂ!

Distribuie pe:

În ședința de marți, 29 iunie 2021, Camera Deputaților, for decizional, a adoptat, cu 263 de voturi pentru, 30 împotrivă și 4 abțineri, proiectul de lege pentru completarea Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19, conform căruia se va acorda o zi liberă persoanelor care se vaccinează.

Concret, proiectul adoptat prevede că persoanele care se vaccinează împotriva Covid-19 beneficiază, la cerere, de câte o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, în cazul angajaților din sistemul public și privat, respectiv de o zi în care sunt scutiți de frecventarea cursurilor școlare, în cazul elevilor și studenților.

Totodată, persoanele care se vaccinează împotriva Covid-19 beneficiază, la cerere, de câte o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul angajaților din sistemul public și privat, câte o zi de scutire pentru frecventarea cursurilor, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul elevilor și studenților, câte o zi de permisie, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul cadrelor militare în activitate și a soldaților și gradaților profesioniști. Drepturile persoanelor reglementante de acest articol sunt acordate pe baza adeverinței de vaccinare, eliberată conform legii.

De aceleași drepturi beneficiază și unul dintre părinți sau reprezentantul legal al copilului cu vârsta de până la 18 ani, precum și al persoanei cu dizabilități, cu vârsta de până la 26 de ani, în ziua vaccinării copilului, respectiv a persoanei cu dizabilități.

Angajații au obligația de a informa angajatorul cu privire la opțiunile de programare a zilelor libere pe care urmează să le solicite în temeiul prezentei legi, pentru asigurarea în condiții optime a funcționării activității acestuia.

Atenție! Regulile de mai sus nu sunt aplicate dacă persoanele sunt vaccinate la locul de muncă, prin grija angajatorului.

*Pentru a intra în vigoare, mai este necesar ca proiectul de lege să fie promulgat de președintele Klaus Iohannis și publicat în Monitorul Oficial. (L.P.)

Lasă un comentariu