S-A REDESCHIS LACUL URSU!

Distribuie pe:

Lacul Ursu din stațiunea balneoclimaterică Sovata, cel mai mare lac helioterm din lume și cu cea mai mare concentrație salină de pe planetă, și-a deschis porțile vineri, după ce temperatura apei a atins 39 de grade Celsius la o adâncime de 1,5 metri.

“Din 25 iunie, s-a deschis Ștrandul Lacul Ursu pentru sezonul de vară 2021 (...) Apa are o temperatură de 28°C la suprafață și 39°C la o adâncime de 1,5 metri”, informează site-ul Visit Sovata.

Primul lac sărat deschis la Sovata în acest sezon estival a fost Aluniș, care funcționează din data de 11 iunie și care primește turiști zilnic între orele 9.00 și 17.00.

Lacul Ursu s-a format în urmă cu 146 de ani, fiind singurul căruia i se cunosc cu exactitate anul, ziua, ora și minutul formării, pe baza unor cercetări efectuate de istoricul Jozsa Andras: 27 mai 1875, ora 11.00, pe locul unei pășuni unde curgeau două pârâiașe.

Lacul Ursu a fost declarat de Cartea Recordurilor ca fiind cel mai adânc lac helioterm din lume, cu o adâncime de 18 metri și o suprafață desfășurată de 4.200 de metri.

Începând din 1928, în Sovata există baza de tratament de pe malul Lacului Ursu, care a fost primul stabiliment balnear realizat în această zonă, urmând apoi baza de tratament de la Lacul Negru, în 1933, iar în 1973, baza de tratament de la Hotelul Sovata, actualul Hotel Danubius Health Spa.

Cercetările au evidențiat faptul că Stațiunea Sovata deține trei recorduri mondiale: un prim record mondial constă în faptul că Lacul Ursu este lacul helioterm cel mai mare și mai cald din lume, al doilea record - că este singurul lac cu apă sărată din lume înconjurat de un munte de sare cu o vegetație bogată, datorită solului vulcanic care s-a depus în timp, iar al treilea record mondial - este singurul lac natural din lume a cărui dată de naștere se cunoaște cu o precizie de un minut.

Lacul Ursu este cel mai important dintre cele cinci lacuri cu apă sărată existente în stațiunea Sovata - Aluniș, Roșu,Verde, Negru și Mierlei. (sursa- agerpres.ro)

Lasă un comentariu