COVID-19 - VARIANTA DELTA A NOULUI CORONAVIRUS PUNE LUMEA PE JAR

Distribuie pe:

ORGANIZAȚIA MONDIALĂ  SĂNĂTĂȚII: “ÎN ÎNTREAGA LUME, SITUAȚIA ESTE EXTREM DE FRAGILĂ”

Șeful Agenției ONU pentru sănătate și-a exprimat îngrijorarea, vineri, cu privire la varianta Delta a COVID-19, pe care a numit-o “cea mai transmisibilă” mutație până în prezent.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), atrage atenția că varianta respectivă a fost identificată în cel puțin 92 de țări și “se răspândește rapid în rândul populației nevaccinate”.

“Pe măsură ce unele țări relaxează măsurile sociale și de sănătate publică, începem să înregistrăm creșteri ale transmiterii bolii în întreaga lume”, a spus el.

O creștere a numărului de cazuri înseamnă mai multe spitalizări, cu impact major asupra suportabilității sistemelor de sănătate și a riscurilor de decese, potrivit șefului OMS. Acesta a recunoscut că sunt așteptate noi variante, întrucât “asta fac virușii - evoluează” și a subliniat că, prin prevenirea transmiterii, se poate opri apariția de noi tulpini.

“Este destul de simplu: cu cât transmiterea crește, cu atât apar mai multe variante; cu cât transmiterea este mai redusă, cu atât variantele vor fi mai puține”, a precizat Tedros, susținând că în acest moment, mai mult ca oricând, este imperativ să se prevină transmiterea prin respectarea consecventă a măsurilor sociale și de sănătate publică și continuarea procesului de vaccinare: “Acesta este motivul pentru care OMS susține, de cel puțin un an, că vaccinurile trebuie distribuite în mod echitabil, pentru a-i proteja pe lucrătorii din sănătate și populația vulnerabilă”.

Maria Van Kerkhove, conducător tehnic al OMS pentru COVID-19, a spus că, pe plan mondial, “situația este una foarte fragilă” și “țările trebuie să fie prudente”.

Arătând că varianta Delta se dovedește “extrem de contagioasă în orice țară în care ajunge”, ea a avertizat că aceasta se transmite în rândul persoanelor nevaccinate, “chiar și în țările cu procente considerabile de imunizare”. “Varianta Delta ar putea duce la creșterea exponențială a numărului de cazuri”, a adăugat dr. Van Kerkhove.

Delta nu este singura mutație îngrijorătoare. Potrivit expertului OMS, “există o constelație de variante aflate în circulație”, inclusiv subvariante, dintre care patru sunt foarte îngrijorătoare.

“Vaccinurile și tratamentele continuă, dar aceste virusuri pot evolua”, a spus ea, iar vaccinurile existente “s-ar putea să nu funcționeze”, în timp, subliniind din nou că pentru a minimiza focarele, toată lumea trebuie să respecte, în continuare, măsurile de sănătate publică. (sursa - news.un.org)

TULPINA INDIANĂ LE STRICĂ VACANȚA EUROPENILOR

Spania va începe să solicite un test COVID-19 cu rezultat negativ sau o dovadă a vaccinării cu schemă completă pentru turiștii britanici care doresc să ajungă în Mallorca, Ibiza și celelalte insule din Arhipelagul Baleare, a anunțat, luni, prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez, în contextul în care britanicii erau exceptați, încă din 20 mai, de la prezentarea unui test PCR.

 “Ceea ce vom face de acum înainte va fi să aplicăm turiștilor britanici care vor să meargă în Insulele Baleare aceleași cerințe pe care le impunem și cetățenilor europeni. Ei vor trebui să prezinte dovada vaccinării cu schemă completă sau un test PCR negativ”.

Noua reglementare va intra în vigoare în următoarele 72 de ore, a precizat premierul spaniol, și este necesară “din cauza creșterii îngrijorătoare a numărului de infectări cu noul coronavirus în Marea Britanie “, a relatat postul spaniol TVE, citat de dcbussiness.ro.

Autoritățile din Mallorca, o populară destinație de vacanță atât pentru spanioli, cât și pentru turiștii din străinătate, au anunțat că au demarat o anchetă care investighează apariția unui focar uriaș de coronavirus în care sunt implicați peste 600 de tineri care au participat la o excursie studențească, relatează sursa citată.

CENTRUL EUROPEAN DE PREVENIRE ȘI CONTROL AL BOLILOR: “ESTE MOMENTUL SĂ NU STĂM PE LOC”

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a publicat, zilele trecute, o notă de evaluare privind implicațiile răspândirii variantei Delta a noului coronavirus, care preocupă țările UE și alte state de pe continent. Centrul estimează că noua variantă ar putea fi responsabilă pentru 70% din totalul cazurilor de noi infectări în țările UE, până la începutul lunii august, și 90% până la finele aceleiași luni.

Dr. Andrea Ammon, director ECDC (sursa - ecdc.europa.eu): “Din păcate, datele preliminare arată că noua tulpină poate infecta și persoanele care au primit o singură doză din vaccinurile disponibile în prezent. Este foarte probabil ca varianta Delta să circule intens în timpul verii, în special în rândul persoanelor mai tinere, nevaccinate. Acest lucru ar putea constitui un risc major de infectare și chiar de deces în cazul persoanelor în vârstă sau vulnerabile, nevaccinate complet.

Vestea bună este că două doze din oricare dintre vaccinurile disponibile în prezent oferă o protecție ridicată împotriva acestei variante și a consecințelor acesteia. Cu toate acestea, aproximativ 30% dintre persoanele cu vârsta peste 80 de ani și aproximativ 40% dintre persoanele cu vârsta peste 60 de ani din țările UE nu au primit încă și cea de a doua doză de vaccin.

Există încă prea multe persoane cu risc de infecție severă cu COVID-19 pe care trebuie să le protejăm cât mai curând posibil. Până când majoritatea celor vulnerabili vor fi protejați, trebuie să ținem sub control circulația virusului Delta, respectând cu strictețe măsurile de sănătate publică, aceleași care au funcționat și pentru controlul impactului altor variante.

Este foarte important să avansăm, în ritm alert, cu procesul de vaccinare. În acest stadiu este esențial ca a doua doză de vaccin să fie administrată în intervalul minim autorizat de la prima doză, pentru a accelera rata la care persoanele vulnerabile devin protejate. Știu că este nevoie de un efort semnificativ din partea autorităților de sănătate publică și a societății în general pentru a atinge acest obiectiv. Dar acum este momentul să nu stăm pe loc. Avem la dispoziție câteva vaccinuri eficiente și fiecare infecție prevenită, prin respectarea măsurilor de sănătate publică, este o viață care poate fi salvată prin vaccinare”.

EXPERT ROMÂN: “CEI NEVACCINAȚI VOR FI LOVIȚI PUTERNIC!”

Dr. Razvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, a scris pe pagina sa de socializare: “Numărul de cazuri noi a început să crească în Israel, responsabilă fiind tulpina Delta. Datorită faptului că peste 60% din populația adultă din Israel este complet vaccinată, numărul de internări și decese nu a crescut - cazurile noi au simptome ușoare sau moderate.

Atunci când tulpina Delta va deveni majoritară și la noi (cel mai probabil din august încolo), cei nevaccinați vor fi loviți puternic - vom vedea o creștere a numărului de internări și decese din rândul populației nevaccinate.

Singura modalitate de protecție împotriva tulpinii Delta este vaccinarea!”

La rândul său, coordonatorul campaniei de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiță, a atras atenția (sursa - B1TV) că răspândirea variantei Delta va deveni dominantă și în România, iar perioada sezonului cald creează mai multe ocazii pentru organizarea unor evenimente de vaccinare: “Este important pentru perioada următoare să ținem cont de următoarele lucruri: faptul că există date din ce în ce mai solide care arată că această tulpină nouă, varianta Delta, are capacitatea de a deveni dominantă la nivel global. Având această tulpină pe teritoriul României, în anumite cazuri chiar cu dobândire pe teritoriul țării, există evident toate premizele să devină dominantă. Dacă ne uităm la acel R 0, vedem că tendința este de creștere, de a ajunge la aproape 1. Dacă acest factor R 0 va crește peste 1, tendința este de a crește numărul de cazuri, chiar dacă numărul este mic, progresiv el are tendința de a crește”.

Potrivit datelor statistice, în momentul de față, în țara noastră, 4,7 milioane de persoane au fost vaccinate cu cel puțin o doză, majoritatea sunt vaccinate cu schema completă (4,5 milioane), iar vaccinarea este mult mai crescută în mediul urban decât în cel rural. Municipiul București are o rată de acoperire vaccinală de 45%.

Reamintim că în România a fost înregistrat, săptămâna trecută, primul deces al unui pacient bolnav de Covid-19, infectat cu tulpina indiană Delta - o femeie de 72 de ani, din Pitești, care nu fusese vaccinată.

Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), la noi în țară, până la 20 iunie, au fost confirmate 44 de cazuri de infectări cu varianta Delta (considerată mai virulentă și mai contagioasă), dar INSP transmite că deocamdată nu există evidențe de transmitere comunitară susținută, în România.

Ultima oră! După ce a convenit cu UEFA asupra participării a 60.000 de fani pe stadionul londonez Wembley, cu ocazia semifinalelor și a finalei EURO 2020, Germania a solicitat, ieri, reducerea “drastică” a acestui număr la circa 40.000, invocând răspândirea cu repeziciune a variantei indiene a noului coronavirus, notează AFP și mailonline. Ministrul german de interne, Horst Seehofer, susține că este “extrem de iresponsabil” să fie permisă participarea unui număr atât de mare de suporteri, întrucât varianta indiană “extrem de contagioasă” se va răspândi într-un asemenea mediu aglomerat.

Angela Merkel, care încearcă deja să-i alunge pe turiștii britanici din Europa, din cauza tulpinii Covid mai infecțioase, se opune acum ca Marea Britanie să găzduiască 60.000 de fani pe stadionul din vestul Londrei pentru semifinalele și finala campionatului de fotbal, notează sursele citate.

Lasă un comentariu