MĂSURI ÎMPOTRIVA TRANSPORTURILOR ILEGALE DE LEMNE

Distribuie pe:

Participanții la trafic care transportă material lemnos vor fi obligați să respecte și semnalele de oprire ale ofițerilor și subofițerilor Jandarmeriei Române.

Astfel, Jandarmeria Română va putea să verifice documentele de proveniență și de transport ale încărcăturii, precum și identitatea conducătorului sau a pasagerilor aflați în interiorul mașinilor, atunci când există indicii despre săvârșirea unei fapte de natură contravențională sau penală.

Acestea sunt principalele prevederi ale celei mai recente inițiativei legislative a deputaților USR PLUS, Bogdan-Ionel Rodeanu și Adrian Giurgiu.

Cei doi parlamentari au depus un proiect pentru completarea Legii nr. 550 din 2004 privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei Române și pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195 din 2002 privind circulația pe drumurile publice.

“Cadrul legal insuficient și un context de vid legislativ împiedică Statul Român și autoritățile să configureze un cadru integrat de control în care să participe mai multe instituții cu activitate relevantă în domeniul siguranței publice.

Una din metodele prin care lemnul tăiat ilegal este scos din pădure este folosirea de către transportatori a aceluiași aviz pe distanțe scurte, în mod repetat. Nu există suficiente echipaje ale Gărzii Forestiere sau ale Poliției Rutiere care să verifice cât mai multe mașini ce transportă lemn pe drumurile publice.

Jandarmeria Română dispune atât de efectiv de personal, cât și de echipamente specifice care pot avea un aport important la astfel de verificări ale legalității transportului materialului lemnos”, se arată în expunerea de motive a inițiativei legislative.

Prin proiectul inițiat de Bogdan-Ionel Rodeanu și Adrian Giurgiu, deputați USR PLUS, se va adăuga încă o cheie de control asupra transporturilor ilegale de lemn.

Furturile de lemn din pădurile din România se vor reduce, iar persoanele care recoltează lemn ilegal, se vor afla într-o mai mare dificultate în transportarea acestuia.

Biroul de presă al cabinetului parlamentar

ADRIAN GIURGIU

Lasă un comentariu