ÎNTREBĂRI ȘI RĂSPUNSURI - DE CE FLOAREA-SOARELUI ESTE ATÂT DE FRUMOASĂ?

Distribuie pe:

Poate că secretul se află în structura ei interioară. Floarea pe care o vedem este, de fapt, un ansamblu de flori mici, atât de compacte și de aproape una de cealaltă, încât par una singură. Această “arhitectură” este tipică pentru Asteraceae, familia căreia îi aparține floarea-soarelui. Dar aceasta nu este singura ei ciudățenie: floarea-soarelui este una dintre cele mai înalte de pe tărâmul plantelor, putând să depășească 3 metri.

Ce simbolizează floarea-soarelui? Semnificația își are rădăcinile în antichitate, atunci când, în credința unor popoare indigene, această floare îl reprezenta pe Regele Soare. De aceea a și fost asociată cu sentimente precum bucuria, seninătatea, speranța. Dar, de-a lungul timpului, în funcție de contextul cultural, această simbolistică a suferit modificări: în mitologia greacă, floarea-soarelui simboliza dragostea neîmpărtășită. În legenda nimfei Clizia și a lui Apollo, se spune că Clizia s-a îndrăgostit de Apollo și în fiecare zi îl urmărea cu privirea în timp ce el trecea pe cer, purtând soarele.

Răvășită de tristețe pentru că Apollo nu-i împărtășea sentimentele, nimfa Clizia s-a transformat în floarea-soarelui, cea veșnic întoarsă cu chipul spre corpul ceresc, dătător de lumină.

Semințele de floarea-soarelui pot fi folosite în cele mai variate moduri: pentru a îmbogăți salatele, pâinea și preparatele cu orez; pot fi consumate prăjite și ușor sărate, în loc de alte gustări, atâta timp cât nu se depășesc 10 grame pe zi. În Europa de Est există obiceiul de a le ronțăi, cu sau fără coajă, în stare naturală sau cu sare. Pot fi, de asemenea, adăugate în delicioase preparate pe bază de fructe și cereale sau pot constitui suplimente alimentare. Desigur, floarea poate fi pusă în vază și așezată în orice colț al casei. Privind-o, am putea s-o imităm un pic, să fim ca și ea: pătrunși de lumină, de speranță, de bucurie… (sursa - creandoidee.com)

Lasă un comentariu