LANȚURILE SCURTE DE APROVIZIONARE, ÎN BENEFICIUL PRODUCĂTORULUI ȘI AL CONSUMATORULUI

Distribuie pe:

Ferma ecologică Țopa, administrată de Tincuța Cismaș, a propus și implementat un proiect de cooperare în vederea creării și dezvoltării unui lanț alimentar scurt cu produse din GAL (Grupul Dealurile Târnavelor).

Proiectul este derulat în parteneriat cu Olimpiu Burlea, producător de miere din satul Mihai Viteazul, și Școala Gimnazială Albești, cu structura Boiu. Se are în vedere, în principal, promovarea unei forme de vânzare a produselor din ferma proprie, făcând cunoscute importanța și necesitatea dezvoltării unui lanț scurt de aprovizionare.

Pe parcursul derulării activităților din cadrul proiectului au avut loc numeroase întâlniri cu beneficiarii la punctele de informare turistică din Saschiz, Biertan, Sighișoara, unde au avut loc degustări de produse; partenerii în proiect au participat la eveni-mente locale organizate în Albești, Saschiz, Târgu-Mureș și Sighișoara. Cu ajutorul rulotei mobile a fost posibilă crearea unor asemenea evenimente de promovare.

O altă activitate importantă a fost prilejuită de întâlnirile cu elevii celor două școli, întâlniri care au avut rolul de a le prezenta copiilor informații utile despre hrana sănătoasă, noțiuni despre cultivarea plantelor, importanța albinelor și beneficiile mierii și ale produselor apicole.

Au fost întreprinse vizite la fermă, unde copiii au avut oca- zia să experimenteze activități practice, dar și să guste din bunătățile oferite.

Burlea Olimpiu, apicultor pasionat, a susținut câteva prelegeri despre viața albinelor, despre importanța unei alimentații sănătoase a copiilor, precum și alte aspecte atât de necesare în bagajul de cunoștințe al celor mici.

Au fost organizate, de asemenea, întâlniri la școală, partenerii din proiect având astfel prilejul de a disemina informații.

Valoarea totală a proiectului (finanțat prin PNDR - autoritatea contractantă AFIR) este de 60.513,70 euro. (I.S.)

Lasă un comentariu