DE LA 1 AUGUST, NOI REGULI DE ACORDARE A CONCEDIILOR MEDICALE

Distribuie pe:

La inițiativa Ministerului Sănătății și a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Guvernul României a aprobat, în ședința din 30 iunie 2021, o ordonanță de urgență privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, menite să vină în sprijinul persoanelor asigurate aflate în incapacitate temporară de muncă.

Bază maximă de calcul

Potrivit unui comunicat de presă al CNAS, actul normativ prevede reglementări care conduc la echilibrarea veniturilor alocate bugetului cu costurile reale suportate de fond pentru plata indemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate.

În acest sens, baza maximă de calcul lunară a indemnizațiilor de asigurări sociale, în cazul persoanelor fizice care nu realizează venituri și se asigură opțional pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate, se determină ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni ale celor 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, până la limita valorică lunară a 3 salarii minime brute pe țară (în prezent, limita este de 12 salarii minime brute pe țară lunar).

Vor fi exceptate de la această regulă persoanele care se asigură opțional pentru a beneficia de concedii și indemnizații pentru maternitate, pentru care baza maximă de calcul lunară a indemnizațiilor se determină ca medie a veniturilor asigurate din ultimele 6 luni ale celor 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, până la limita valorică lunară a 12 salarii minime brute pe țară garantate în plată, stabilite potrivit legii.

Pentru carantină, doar 5 zile plătite în loc de 14

Persoanele care se deplasează în interes personal în zone în care există epidemie, risc epidemiologic sau biologic cu un agent înalt patogen, deși cunosc aceste condiții la momentul inițierii deplasării și care, la întoarcerea pe teritoriul României, pentru a nu deveni factori de risc pentru persoanele cu care vin în contact, intră în concediu de carantină, vor beneficia de indemnizație suportată din fondul de sănătate pentru o perioadă de 5 zile, față de 14 zile, cum a fost prevăzut până acum.

Persoanele fizice care nu realizează venituri din salarii se pot asigura opțional în sistem, pe bază de contract, pentru a beneficia de concedii și indemnizații, numai în baza declarației fiscale depuse în vederea plății contribuției de asigurări sociale de sănătate.

De asemenea, în baza deciziei Curții Constituționale nr. 244/2021, asigurații au dreptul la concediu și indemnizație pentru îngrijirea copiilor cu afecțiuni grave în vârstă de până la 18 ani, nu până la 16 ani, cum a fost reglementat până în prezent.

Plan de urmărire a evoluției bolii

Noul mecanism de acordare a certificatelor de concediu medical prevede evaluarea stării de sănătate și monitorizarea pacienților, în vederea recuperării capacității de muncă a persoanei asigurate și reinserției socio-profesionale a acesteia.

Astfel, medicii curanți vor întocmi un plan de urmărire a evoluției bolii, iar perioadele de concediu medical pentru fiecare episod de boală se vor acorda în cel puțin două etape.

Reglementările vor intra în vigoare începând cu data de 1 august 2021, dată până la care se vor actualiza și normele de aplicare ale actului normativ, pentru a asigura implementarea unitară la nivel național. (L.P.)

Lasă un comentariu