MÂNCATUL INTUITIV SAU DIETA BUNULUI-SIMȚ

Distribuie pe:

Doi medici nutriționiști americani, Evelyn Tribole și Elyse Resch, citați de descopera.ro, susțin că mâncatul intuitiv este un stil de viață care se concentrează pe legătura dintre minte și corp și înseamnă să acorzi atenție alimentelor care îi fac bine sănătății tale și nu acelora pe care corpul tău le cere pentru a-și satisface nevoile fizice sau emoționale.

Mâncatul intuitiv poate înlocui cu brio orice dietă-minune și înseamnă conștientizarea faptului că tu ești singura persoană care își cunoaște senzația de foame și ce alimente îți satisfac această nevoie, fără ca o persoană din exterior să îți dicteze ce ar trebui și ce nu ar trebui să mănânci.

Iată care sunt principiile mâncatului intuitiv:

Renunță la ideea de dietă - Aruncă toate cărțile cu diete, ignoră articolele care promovează un anume regim de slăbit. Toate îți induc speranța falsă că vei slăbi rapid, ușor și definitiv. Majoritatea acestor diete, dacă nu toate, te vor aduce în punctul din care ai plecat sau chiar mai rău și vei simți că nu ești destul de conștiincios sau că ai făcut ceva greșit.

Dacă permiți tuturor acestor lucruri să îți intre în subconștient, cu siguranță motivația ta și stima de sine vor avea de suferit și vei încerca la nesfârșit noi și noi diete, fără niciun rezultat de durată...

Mănâncă dacă îți este foame - Nu ignora senzația de foame atunci când îți dă târcoale. Dacă faci asta, nu rezolvi nimic. Din contră, riști să ajungi la nivelul “foame de lup”, când ai mânca orice și oricât, mai ales fast-food și dulciuri.

În astfel de momente, toate bunele tale intenții de moderație vor fi date uitării. Învață să îți respecți foamea biologică, să recunoști semnalele și să îți organizezi mesele în așa fel încât să nu lași mult timp între ele și să mănânci corect, în combinații care mențin sațietatea.

Fă pace cu mâncarea - Încetează să te porți cu mâncarea ca și cum ar fi dușmanul tău. Dacă îți spui tot timpul că nu ai voie să mănânci ceva anume, vei simți că te privezi de ceea ce îți place, iar asta duce, inevitabil, la pofte de necontrolat și la supraalimentare.

Atunci când, în sfârșit, îți permiți să trișezi cu o prăjitură, mintea și corpul tău nu mai acționează rațional și îți vor cere și a doua, și a treia prăjitură, fără ca tu să te poți împotrivi.

Adio, “poliția mâncării” - Știi momentele acelea când ai vrea să mănânci ceva ce îți place, dar cineva în capul tău, să îi spunem “poliția mâncării”, îți tot spune că nu ai voie, că are prea multe calorii sau că ora e prea târzie. Ei bine, fix această “poliție” trebuie dată uitării.

Ea este vinovata care ne umple capul de gânduri negre, stări de vinovăție și ne scade stima de sine, plus motivația. Alungă “poliția mâncării” din viața ta! E un pas crucial în mâncatul intuitiv.

Învață să te oprești când ești sătul - De multe ori, ne supraalimentăm ca urmare a senzației de foame survenită pe fond emoțional, nu neapărat fizic. Nu degeaba se spune că remediul antidepresiei cel mai la îndemână este mâncarea. Încearcă să deosebești foamea fizică de cea emoțională. Acesta este primul pas care îți va deschide ochii. Tot așa vei învăța când să te oprești din mâncat.

Nu strică să te întrebi, când ai în față un platou imens cu prăjituri: “Oare cum mă voi simți dacă voi mânca tot din farfurie?”

Descoperă factorul “satisfacție” - Vorbim aici despre satisfacția fiecărui tip de foame, fără a le confunda. Mâncarea nu poate substitui, de exemplu, foamea de dragoste sau de relaxare.

Pentru asta ai nevoie de ajutor de specialitate sau de un pic mai multă putere să spui nu celor care îți solicită ajutorul și te încarcă cu energia lor negativă.

Fii blând cu emoțiile tale - Dacă te simți stresat după o zi grea la serviciu sau ai avut o ceartă cu partenerul de cuplu, ți se poate părea firesc să te refugiezi într-o găletușă cu aripioare picante sau într-o casoletă de înghețată. Fix în astfel de momente, riscul de a mânca pe fond emoțional este mai crescut. Dar oprește-te o clipă și gândește-te:

“Mă va ajuta mâncarea asta să scap de starea oribilă în care sunt? Mă va scăpa de anxietate, de singurătate, de tristețe, de plictiseală, de furie?”

Cel mai probabil, răspunsul este nu. Ba chiar îți va face mai rău, adâncindu-ți emoțiile negative. Cel mai bine, în astfel de momente, este să te adresezi cauzei, nu efectului. Găsește “supapa” prin care să scapi de aceste emoții distructive, altfel decât prin mâncare. Poate fi o plimbare în natură, vorbitul la telefon cu un (o )prieten(ă) bun(ă) sau ascultatul melodiei preferate.

Respectă-ți și acceptă-ți corpul - Toți suntem unici în felul nostru. Suntem înzestrați genetic să fim mai înalți, mai scunzi, mai slabi sau mai rotofei. Sigur că un rol important în greutatea corporală îl au alimentația și mișcarea.

Unele lucruri nu pot fi schimbate și este neproductiv să ai așteptări nerealiste de la corpul tău. Respectă-l așa cum a fost lăsat de natură, acceptă-l, dar ajută-l printr-o alimentație curată și mișcare zilnică.

Fă mișcare din plăcere, nu din obligație - Uită de milităria de la sală! Nu ajută, ba din contră, te demotivează la maximum să tragi de tine în ultimul hal, când tot ceea ce îți dorești este să te plimbi prin parc sau să mergi cu bicicleta prin locuri neumblate.

Mersul pe jos, beneficiu pentru inimă, siluetă și articulații - Este perfect în regulă să nu îți placă “sportul cu biciul”, la fel cum este în regulă să faci mișcare doar așa cum îți place. Doar fii activ și concentrează-te pe activități care îți fac plăcere, nu pe cele care “ard mii de calorii”, dar te lasă și fără suflu.

Decât să mergi o lună la sală și să tragi de tine doar pentru ca apoi să renunți din cauza “milităriei”, mai bine ieși afară în fiecare zi, bucură-te de natură și de mișcarea naturală. Nu uita că sălile de fitness există de câteva zeci de ani, pe când mișcarea în natură e de când omul și pământul.

Performanța din spațiul închis va fi întotdeauna net inferioară celei din aer liber. În timpul efortului fizic susținut, organismul are nevoie de mult mai mult aer inspirat, iar aerul dintr-o sală de fitness, oricât ar fi de bine ventilată, nu este suficient pentru a satisface necesarul organismului.

Respectă-ți sănătatea - Mâncarea e sănătate curată, dacă o alegi cum trebuie. Reține că nu trebuie să mănânci perfect din toate punctele de vedere pentru a fi sănătos. Nu te îmbolnăvești peste noapte dacă azi mănânci o pungă de chipsuri sau o prăjitură.

Sănătatea ta are însă de suferit atunci când ai aceste obiceiuri zi de zi și nu încerci să le corectezi. Tocmai acesta este scopul mâncatului intuitiv. Să progresezi, nu să devii perfect! (L.P.)

Lasă un comentariu