COVID-19 EUROPA LUPTĂ SĂ STOPEZE RĂSPÂNDIREA VARIANTEI “DELTA”. EXPERȚII SPUN CĂ AR PUTEA FI PREA TÂRZIU

Distribuie pe:

Varianta “delta” a coronavirusului, descoperită pentru prima dată în India, s-a răspândit acum în întreaga lume, provocând noi valuri de infecții în țări precum Marea Britanie * Există semnale că Europa se confruntă cu o creștere bruscă a numărului de cazuri * Experții spun că este foarte probabil ca această variantă de Covid-19 să fie deja răspândită pe continent.

UE este în alertă, având în vedere că varianta “delta” se răspândește mai ușor, fiind cu aproximativ 60% mai transmisibilă decât varianta “alfa” identificată pentru prima dată în Anglia. Rezultatul constă în creșterea numărului de spitalizări și o ușoară diminuare a eficacității vaccinurilor.

O serie de țări europene au introdus restricții suplimentare vizitatorilor din Marea Britanie, dar experții consideră că este doar o chestiune de timp până când virusul se va răspândi în toată Europa, și că există semnale certe că acest lucru s-a întâmplat deja.

Marți, ministrul francez al Sănătății, Olivier Veran, a declarat că varianta “delta” reprezintă acum aproximativ 20% din cazurile Covid-19 din Franța, în comparație cu estimările de săptămâna trecută, care indicau că aceasta reprezintă 9-10% din cazuri.

Institutul german de sănătate publică “Robert Koch” (RKI) a anunțat că varianta “delta” a reprezentat aproximativ 36% din cazuri în săptămâna 15 - 20 iunie, în creștere cu 15% față de săptămâna precedentă. Lothar Wieler, președintele RKI, a mai spus că varianta reprezintă deja peste 50% din cazurile înregistrate în Germania, a informat, marți, Deutsche Welle.

Între timp, institutul național de sănătate din Italia a anunțat, vineri, că infecțiile cu variantele “delta” și “kappa” (o mutație “de luat în considerare”, potrivii OMS, și care este legată de cea “delta”) au crescut în Italia în ultima lună, reprezentând aproape 17% din totalul cazurilor Covid.

Spania și Portugalia au raportat, de asemenea, o creștere a cazurilor variante “delta” , la fel ca Polonia, Rusia, Elveția și Turcia. În plus, varianta “delta plus” - o mutație “delta” - a fost detectată și în unele zone din Europa.

Germania și Franța se numără printre țările care au impus restricții de carantină călătorilor britanici, iar Berlinul a făcut un pas mai departe, solicitând UE să adopte o abordare unitară, respectiv carantinarea cetățenilor britanici care doresc să călătorească în statele UE.

Măsura ar putea fi impusă un pic cam târziu și nu suficient, notează experții.

“Mă îndoiesc că țările europene, cu economiile lor deschise și controalele mai relaxate de la frontieră, vor putea ocoli varianta “delta” pentru mult timp… mai ales având în vedere că există deja o circulație locală extinsă”, a spus Tom Wenseleers, biolog și biostatistician la Universitatea Catolică din Leuven din Belgia, pentru CNBC.

El a menționat că numărul real de infecții din Europa cauzate de varianta delta ar putea fi mult mai mare decât sugerează în prezent estimările.

“Estimez că în Portugalia, 90% din cazurile diagnosticate acum pot fi delta, dar cu un accent geografic puternic în jurul Lisabonei. Multe alte țări din Europa, cum ar fi Spania, Germania, Belgia, Luxemburg, Suedia și Țările de Jos, nu sunt însă mai prejos, cu peste 50% din toate cazurile diagnosticate acum fiind, de asemenea, delta”, a menționat el.

Varianta delta reprezintă acum 95% din toate cazurile noi secvențiate în Marea Britanie, iar statisticile, cel mai probabil, se vor aplica și în SUA și Europa, cred experții.

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor a anunțat, săptămâna trecută, că estimează că, până la sfârșitul lunii august, varianta delta va reprezenta 90% din totalul cazurilor de COVID-19 din UE.

Programele de vaccinare anti-COVID ar putea fi soluția salvatoare, dacă țările din Europa se pot mobiliza suficient de repede. Un studiu realizat de Public Health England în luna mai a arătat că administrarea ambelor doze de vaccinuri dezvoltate de AstraZeneca-Oxford University și Pfizer-BioNTech (vaccinurile cele mai răspândite în Europa) oferă o protecție eficientă împotriva variantei “delta”. Cu toate acestea, ambele vaccinuri au fost semnificativ mai puțin eficiente după o singură administrare.

Ca atare, miza este ca Europa să vaccineze complet milioane de oameni și în special tinerii. Datele arată persoanele tinere nevaccinate, persoanele în vârstă de peste 50 de ani și cele care au primit doar o doză de vaccin sunt cele mai expuse riscului de a se infecta cu tulpina “delta”.

În Europa apar deja probleme în ceea ce privește perspectivele pentru sezonul turistic de vară și dacă este cazul sau nu să li se permită britanicilor și altor persoane să intre în spațiu UE, mai ales că, pentru o serie de țări din spațiul comunitar, precum Grecia și Portugalia, turismul este o componentă cheie a economiei.

Modul în care un posibil nou val de infecții cu variante “delta” ar afecta economiile din regiune rămâne de văzut, economiștii urmărind, însă, problema cu mare atenție.

“Datorită progresului rapid al vaccinării, considerăm că este puțin probabil ca sistemele medicale din Marea Britanie sau de pe continent să fie supuse din nou unor tulpini atât de puternice încât să impună noi restricții privind activitatea economică pentru a ține sub control riscurile medicale. Cu toate acestea, trebuie să le urmărim cu atenție”, spun economiștii. (sursa - cncb. com)

ULTIMA ORĂ!

Varianta “delta” - transmitere comunitară susținută, în județul Argeș!

Potrivit celei mai recente informări săptămânale, dată, ieri, publicității de către Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), “în acest moment nu există evidențe de transmitere comunitară susținută, la nivel național, a variantei Delta. În schimb, există evidențe de transmitere comunitară susținută în municipiul Pitești și în comune învecinate”.

Numărul total de infectări cu tulpina “delta” (indiană) a coronavirusului în România a ajuns la 57, cu 13 mai multe față de acum o săptămână, dintre care 12 au fost depistate în București și județul Argeș, potrivit documentului citat.

Reamintim că tot în județul Argeș a fost înregistrat, la finele lunii iunie, primul deces Covid-19 cauzat de infectarea cu noua tulpină.

Lasă un comentariu