GRÂUL, GUVERNANȚII ȘI... PATRIA

Distribuie pe:

• “Patria” nu-i un om din care să storci / Ce poți da în bine sau în rău. “PATRIA” nu este numai iubirea ce ne ține la un loc pentru pământul pe care ne-am pomenit și stăpânirea acestui pământ și aceleiași stări sociale, aspirațiuni și credințe, ci același fel de a gândi și de a simți, ceea ce ne facem să ne socotim mai apropiați unii de alții, să ne înțelegem mai ușor unii cu alții, să lucrăm bucuros împreună și să luăm aceeași îndrumare în practica vieții. SOARTA viitorului nostru și al urmașilor noștri atârnă de înțelepciunea noastră, de chibzuința cu care va înainta spre realizarea misiunii istorice ce ni se cuvine... «Primejdiile dacă ne amenință, ne amenință din interior»“.

Ioan Slavici (1848 -1925), scriitor

***

• Un necredincios îngâmfat plecase într-o plimbare cu calul. Pe drum a întâlnit un preot căruia i-a spus în batjocură: “Domnule preot, am înțeles că dumneata te ocupi mult, în biserică, cu iadul... Te rog, spune-mi cât de departe-i acest iad, căci vreau să zbor cu roibul meu până acolo”! Domnul să te apere de un astfel de drum - îi răspunse preotul. Pe la amiază, calul sosi fără stăpân. La o cotitură de drum, calul se împiedicase și, izbindu-și stăpânul cu capul de niște bolovani, îl lăsă mort în drum. Ajunsese la ținta dorită: în iad”.

Sfânta Scriptură ne spune: “Nu vă amăgiți; Dumnezeu nu se lasă batjocorit; căci ce va semăna omul, aceea va și secera”. (Galateni 6,7).

Două lucruri nu-i sunt permise omului: “A batjocuri, și a se juca cu Dumnezeu și Țara”. (n.a.)

***

• “O ,voi guvernanților” care, prin naștere, prin avuții, prin inteligență sunteți în capul nației, fiți demni de misia (misiunea) ce vă este încredințată. Duceți la bun sfârșit marea noastră întreprindere de dezvoltare și ridicare a țării. Să vă țineți de popor și obiceiurile strămoșești, atât cât nu suntem împotriva dreptei cugetări. Să trăiți și să muriți români, aducându-vă aminte de marea îndatorire și frumoasa făgăduință ce pe patul de moarte ne-a lăsat Ștefan cel Mare: «Dacă dușmanii țării vor prescrie (pretinde, obliga) condiții rușinoase, atunci mai bine muriți prin sabia lui decât să fiți privitori împilării și ticăloșiei țării noastre»“.

Mihail Kogălniceanu (1817 - 1891), ministru de interne, externe, plenipotențiar, istoric, orator, scriitor român

***

• “Pământul rodește grâul de la sine: mai întâi pai, apoi spic, după aceea grâu deplin în spic. Iar când rodul se coace, îndată trimite secera, că a sosit secerișul” (Marcu - 4, 28-29).

Așa trebuie să crească și să rodească și Cuvântul lui Dumnezeu. După cum rădăcina grăuntelui se înfinge în pământ, tot așa și noi să ne adâncim în Domnul Hristos. După cum spicul primește ploaia, căldura și lumina cerului de sus, tot așa și noi să primim darurile Duhului Sfânt, fără de care nu putem crește în adevărata viață. Cum spicul rodește pentru alții, așa să fie și viața noastră. Când spinul e plin și copt, vine secerișul. Așa e și viața noastră. “Iar când se coace rodul, îndată trimite secera, că a sosit secerișul”. “Ferice de cel ce merge la groapă ca grâul copt, care la vremea lui va fi secerat!” (Iov - 5, 26).

Lasă un comentariu