PROIECTUL DE LEGE PENTRU ACCELERAREA CADASTRĂRII ROMÂNIEI - RĂTĂCIT ÎN PARLAMENT

Distribuie pe:

Proiectul de lege - la care am contribuit prin amendamente depuse și adoptate în Comisia juridică - comisie raportoare, prevede modificări ale legislației în domeniu, care să ușureze înscrierea mai rapidă și mai facilă a imobilelor în cartea funciară, în cadrul Programului Național de Cadastru și Carte Funciară, și prezintă avantaje majore pentru POSESORII de terenuri, autoritățile locale și sistemul de cadastru, în general.

Măsurile au în vedere accelerarea lucrărilor de cadastru sistematic și deschiderea de noi cărți funciare, GRATUIT pentru cetățeni, în cadrul programului numit.

O altă reglementare vizează includerea în categoria imobilelor înscrise DIN OFICIU în cartea funciară a terenurilor pentru care se emit titluri de proprietate atât în baza planurilor parcelare, cât și a PLANURILOR DE ÎNCADRARE în tarla.

De asemenea, nu vom mai avea situații în care firmele de topografie să nu fie interesate de lucrări, din cauza muncii prea laborioase, pentru că acest proiect de modificare a Legii cadastrului cuprinde indici de calcul diferentiați.

Ținta Programului Național de Cadastru și Carte Funciară este să se intabuleze toate proprietățile imobiliare din țară, până la finele anului 2023.

Din păcate, și acesta este un capitol la care suntem codași în Uniunea Europeană, între multe altele, pentru că nici jumătate dintre proprietățile imobiliare din România nu sunt înregistrate în cartea funciară. În țări precum Suedia, Finlanda sau Germania, procentul este de peste 99% sau chiar de 100%.

Cu părere de rău o spun, s-a tergiversat adoptarea acestui proiect de lege foarte important pentru înregistrarea cadastrală a tuturor imobilelor din țară, proiect aflat ieri pe ordinea de zi, în procedură de urgență, în Camera Deputaților (for decizional). În mod ciudat, raportul comun al comisiilor nu a ajuns la plen. S-a pierdut pe drum, precum scrisoarea lui Caragiale.

Îmi păstrez speranța că acest proiect de lege, extrem de important pentru țara noastră, va intra pe ordinea de zi a primei ședințe din sesiunea parlamentară din toamnă.

Lasă un comentariu