VIITORUL AGRICULTURII ȘI SIGURANȚA ALIMENTARĂ!

Distribuie pe:

“Până în 2050 se așteaptă ca populația globului să ajungă la 10 miliarde de oameni. Pentru a hrăni populația în creștere, Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) prezice că industria agricolă va trebui să producă cu 70% mai multă hrană, fără a crește suprafața terenurilor agricole. Asta înseamnă aproximativ cu un miliard de tone mai mult grâu, orez și alte cereale și cu 200 de milioane mai multe tone de alimente pe an, pe aceeași suprafață agricolă”.

Creșterea atât de mare a nevoii de alimente este îngrădită de măsurile tot mai presante ale protejării mediului impuse la nivel mondial, pentru a opri degradarea apelor oceanelor, fluviilor, râurilor și lacurilor care sunt distruse, contaminate de nepăsarea oamenilor prin aruncarea deșeurilor, a materialelor de care nu mai au nevoie, în ape, păduri, terenuri și concomitent otrăvindu-le produsele agricole, hrana și sănătatea, măcinată de cele mai crunte boli și epidemii, să amintim doar de cancer și de virusul COVID-19, care ucide zilnic sute de mii de oameni pe tot globul.

Însă cum, în prezent, puține terenuri agricole mai sunt necultivate, creșterea cerințelor tot mai mari de hrană se poate realiza doar prin mărirea randamentului recoltelor obținute de pe terenurile cultivate. Prin ce mijloace? Calea ne este oferită de revoluția agriculturii digitale.

În ultimele decenii, cercetările s-au îndreptat pe creșterea randamentului terenurilor pentru a asigura cererea mereu crescută de hrană, încât să se atingă cât mai repede obiectivul global de eradicare a foametei. Progresul obținut este semnificativ crescut de trei ori din 1948 până în 2017 a productivității în agricultură, prin profesionalizarea fermelor, mărirea lor și concentrarea lor pe culturi extrem de productive, în zona lor de activitate. Înțelegând că agricultura intensivă a avut un impact negativ asupra biodiversității, sănătății solului și climei, ceea ce a redus capacitatea naturală de a menține randamente mari, pe termen lung. În plus, siguranța alimentară a devenit periculoasă (ce se întâmplă acum când nu știm ce conțin produsele pe care le mâncăm, când accentul se pune doar pe aspectul comercial), estimând că 600 de milioane - aproape 1 din 10 persoane din lume - se îmbolnăvesc după ce mănâncă alimente contaminate cu substanțe chimice, și 420.000 mor în fiecare an. Acordul european Green Deal și alte inițiative ecologice, la nivel global, pun accent pe practicile agricole durabile, pentru a asigura alimente sănătoase pe termen lung, având grijă și de protecția mediului.

Preferințele consumatorilor zilelor noastre sunt pentru a mânca produse certificate ecologic, cultivate fără folosirea, după ureche, a substanțelor chimice periculoase. Ca urmare, se caută și se preferă produsele locale, tradiționale (exemplu roșiile și fructele, lactatele), chiar dacă sunt mai scumpe, sunt sigur sănătoase.

Fermieri s-au convins că digitalizarea îi ajută direct să producă mai eficient și la cerințele pieței. Digitalizarea agriculturii este benefică pentru fermieri, deoarece îi protejează de tripla pierdere pe care o au pe parcursul anului.

În primul rând că își pot planifica producția, calitățile solului și nevoile reale ale culturilor, perioada optimă de sezon.

În al doilea rând, prin folosirea softului care îi ajută în gestionarea fermelor, reducerea pierderii de îngrășăminte, la obținerea unor protecții mai sigure și a protecției culturilor cu până la 30%. În faza de producție, fermierii pot elimina erorile de calcul în aplicarea practicilor de lucru. Numai din cauza dăunătorilor și bolilor, pierderile sunt între 20 și 40%, în fiecare an.

Lipsa forței de muncă reprezintă unul dintre principalii factori de aplicare a automatizării operațiunilor agricole, de folosire a unor utilaje, senzori, roboți, într-o agricultură de precizie și software, de gestionare a fermelor cu tehnologii majore.

Astăzi, există multe tehnologii disponibile care au un impact rapid și asigură un excelent randament. În timp ce investițiile tradiționale în echipamente agricole aduc rentabilitatea, în 7-10 ani, platformele de gestionare a fermelor, precum AGRIVI, aduc rentabilitatea investiției din primul sezon operațional.

Soluțiile agricole digitale sunt importante pentru îmbunătățirea eficienței lanțului valoric agroalimentar general. Soluția AGRIVI pentru agricultura digitală este folosită astăzi de ferme de toate dimensiunile, precum și de companii alimentare, guverne, bănci agroindustriale și alte părți interesate de creșterea eficienței producției agricole pentru a avea hrană suficientă și în viitor, când populația va ajunge la 10 miliarde de oameni.

Lasă un comentariu