DASCĂLI MUREȘENI: DANCIU ADINA “UN DASCĂL BUN FORMEAZĂ CARACTERELE ELEVILOR SĂI DUPĂ CHIPUL ȘI ASEMĂNAREA LUI.”

Distribuie pe:

Acesta este principiul după care se conduce în activitatea didactică doamna Adina Danciu, profesoară de limba și literatura română, titulară la Liceul “Petru Maior” și Școala Gimnazială “Mirona” din Reghin.

S-a născut la data de 25 aprilie 1983, în orașul Reghin, județul Mureș.

Clasa a V-a a fost o surpriză, deoarece a fost admisă la Școala de Muzică din Reghin, secția flaut, condusă de domnul profesor Dumitru Pătru, un dascăl foarte riguros, care i-a insuflat dragostea pentru muzică. Se simțeam blocată între două mari iubiri (literatura și muzica) la care nu a renunțat niciodată.

Admiterea la liceu a fost un pas foarte important în alegerea meseriei sale, deoarece a ales profilul filologie-istorie în cadrul Liceului Tehnologic “Petru Maior” Reghin, convinsă că acesta era drumul său în viață. A continuat și muzica la Școala Populară de Artă, secția canto-muzică ușoară, cu doamna profesoară Greculescu Rodica.

După foarte multă muncă, anul 2003 i-a adus o mare realizare, pentru că era admisă la două facultăți de prestigiu: Universitatea “Babeș-Bolyai”, Facultatea de Litere, Cluj-Napoca, și Academia de Muzică “Gheorghe Dima”, specializarea muzică clasică. Au urmat 4 ani de sacrificiu, de muncă intensă, dar care au ajutat-o să devină un cadru didactic bine pregătit.

Primul contact cu activitatea didactică l-a avut în anul III de facultate, când a început să lucreze cu elevii, practica pedagogică făcând-o să fie sigură că vrea să devină profesoară de limba și literatura română. Ideea de-a îmbrățișa această profesie a fost consolidată de întâlnirile cu dascălii extraordinari pe care i-a avut alături pe tot parcursul formării sale. Ne mărturisește că dacă ar fi să o ia de la capăt, tot profesor ar alege să fie. Crede cu tărie că aceasta este chemarea sa și că a fost dintotdeauna.

Anul 2007 a fost un an plin de emoții, deoarece, după ce a absolvit facultatea, s-a căsătorit cu Danciu Flavius, absolvent al Academiei de Poliție din București, în prezent Șef al Poliției Reghin.

După examenul de licență a susținut examenul de titularizare, fiind repartizată la Școala Generală cu clasele I-VIII Suseni. Acolo a predat limba română timp de trei ani, după care, în anul 2009, s-a titularizat la Școala Gimnazială “Mirona” și Liceul Tehnologic “Petru Maior” Reghin. A avut cele mai mari emoții în momentul în care se întorcea, după 7 ani, în liceul în care a fost elevă, dar acum avea un nou statut, colegă cu foștii profesori, față de care a avut și are un respect deosebit. La Școala Gimnazială “Mirona”, a cunoscut-o pe doamna profesoară Zoe Pîrîianu, care a ajutat-o enorm să se dezvolte profesional. Cea mai mare bucurie a unui profesor sunt elevii implicați și curioși, dornici să cunoască, să descopere, să caute și să găsească răspunsuri. Sentimentul pe care-l ai atunci când înțelegi că elevii tăi au învățat să descopere lumina și frumosul din jur, în ei înșiși și în ceilalți este de neprețuit.

În clasele sale, fiecare dintre elevi are parte de-o vorbă bună, de grija și indulgența sa și acolo unde situația o cere, “profită” de o doză de dojană. Pentru dânsa, fiecare elev este egal.

Este dăscăliță de 14 ani și se simte la fel de vie și dornică de a vedea copii fericiți și împliniți. A avut foarte multe satisfacții profesionale, dar două sunt speciale. În anul 2016, avea o elevă pasionată de literatură care scria foarte mult. I-a propus să adune toate compunerile, gândurile pe care le-a scris și să le publice într-un volum. Așa s-a născut cartea “Antiteza clasei a VIII-a”, scrisă de Diana Vlasa, care în prezent este studentă la arhitectură în Elveția. Un alt elev care rămâne în sufletul său este Tudor Mureșan, un copil pe care l-a cunoscut în clasa a V-a și care era absorbit de tot ce însemna cunoștințe noi. Mai târziu, avea să-i spună că vrea să-l ajute să intre la Academia de Poliție. Astfel, după multă muncă din ambele părți, Tudor a fost admis. Credem că este momentul să amintim și alte rezultate deosebite obținute de elevii săi, care au adus cinste școlii. Menționăm doar câteva: 2011: Concursul Național de literatură și jurnalism sportiv “Un condei numit fairplay” - Premiul III: Rusu Viviana; 2011: Festivalul Concurs de poezie “La porțile visului” - Premiul III: Pilcă Tudor; 2012: Concursul Județean “Limba română este patria mea” - Premiul II: Vlasa Diana; 2012: Concursul Județean de Lectură “Floare de cireș”, Premiul Special: Sava Alexandra; 2013: Concursul Județean “Limba română este patria mea”- Premiul II: Vlasa Diana; 2013: Concursul Național “Poveștile cangurului”- Premiul III: Pilcă Tudor; 2017: Festivalul Concurs de creație literară “Serafim Duicu”- Premiul II: Bucur Sabău Maria; 2020: Concursul Județean de poezie “Dor de Eminescu”- Premiul II: Dărăban Georgiana; 2020: Concursul Județean “Poezia minții” (limba română și matematică) - Premiul II: Dărăban Georgiana.

Din dorința de a înțelege cât mai bine psihologia copilului, a urmat masteratul la Facultatea de Psihologie “Spiru Haret” Brașov, specializarea “Consiliere psihologică și educațională”.

Într-o epocă a tehnologiilor informaționale, soluțiile clasice predării de cunoștințe sau efectuării unor teme scrise pe caiet nu mai au rezultatele așteptate. În condițiile în care elevii petrec tot mai mult timp în fața computerului sau a altor gadgeturi, profesorul trebuie să învețe cum poate valorifica acest timp. Din păcate, tot mai mulți elevi se îndepărtează de citit. S-a gândit foarte mult cum ar putea să îi determine să citească. Astfel, a înființat un club de lectură în care fiecare elev era invitat să povestească un text care i-a stârnit interesul. Astfel, a reușit să susțină cititul acasă și la școală.

O altă pasiune a sa este organizarea de excursii. Crede cu tărie că activitățile extrașcolare sunt foarte importante în procesul educativ. Elevii și profesorii se cunosc mult mai bine, copiii învață să fie disciplinați, să respecte reguli, să se descurce fără părinți, să se descopere pe sine.

Anul 2020 i-a adus o nouă provocare... A fost numită director adjunct la Liceul Tehnologic “Ioan Bojor” Reghin. A făcut cunoștință cu o nouă experiență, cu un colectiv nou, deosebit. Sperăm să reușească să ajute la dezvoltarea acestei instituții, alături de doamna director Alexandrina Lupescu.

Scopul său este de a sădi dragoste de carte, de frumos... să creeze viitori adulți. Activitatea meritorie desfășurată de doamna profesoară până în prezent justifică atitudinea noastră de promovare a cazurilor de bună practică și prezența sa în coloanele acestui prestigios cotidian mureșean.

Lasă un comentariu