PANDEMIA COVID-19, ÎNTRE IMAGINAR ȘI REALITATE

Distribuie pe:

Mi-am propus să scriu aceste rânduri după ce am lecturat foarte multe articole pe tema pandemiei, din presa internă și internațională, am ascultat păreri exprimate în spațiul public, declarații, interviuri etc. Părerile sunt pro și contra vaccinării, pro și contra pandemiei, pro și contra măsurilor epidemiologice impuse. Sunt păreri personale, majoritatea irelevante. Este o greșeală ca un reporter să chestioneze persoane care sunt complet pe dinafara medicinei și care declară că toată pandemia aceasta este o invenție, un motiv pentru a limita drepturile și libertățile cetățenești. Felul în care înțeleg ei ceea ce se întâmplă îi privește la modul personal, fiindcă doar atât îi poate duce mintea, atât pot ei ca să înțeleagă. De vreme ce vaccinarea împotriva Covid-19 nu este obligatorie, își formează fiecare opinia sa. Multe persoane citesc despre boli, despre medicamente, dar una este să citești un articol pe temă medicală, alta este să înțelegi ce se comunică de fapt, în articol, deoarece nu este la îndemâna oricui să înțeleagă terminologia medicală în toată complexitatea sa. În același timp se speculează și ideea că pandemia a fost provocată pentru ca industria farmaceutică să-și vândă vaccinurile. Ce-i drept, cifra de afaceri este foarte mare pentru cei care au reușit să producă vaccinul, trecând prin toate etapele cerute și au primit undă verde din partea OMS și Comisia Medicală Europeană. Dacă aceste vaccinuri ar fi apărut imediat pe piață simultan cu izbucnirea pandemiei, aș fi crezut și eu că totul a fost bine gândit și pus la cale.

CE ESTE, DE FAPT, O PANDEMIE?

O pandemie este o infecție care se răspândește la nivel global, în timp foarte scurt. Deocamdată există teorii cum că acest virus a fost format pe cale naturală, altele sunt de părere că a fost creat pe cale artificială, în laborator. Faptul că s-a eliberat accidental sau intenționat din laborator, este o chestiune care se va stabili ulterior, iar cei responsabili vor avea de dat socoteală pentru faptele lor. Cert este că lumea s-a împărțit în două: cei care cred în pandemie și cei care nu cred. Unele teorii susțin ideea cum că se urmărește reducerea populației planetare care a crescut de circa 9 ori față de normal, alte teorii susțin că pandemia s-a creat în mod natural. Dar, venind la noțiuni elementare de virusologie, trebuie să acceptăm faptul că un virus natural este sezonier. Un virus gripal poate evolua în sezonul rece al unei țări sau continent, nu pe întreaga planetă, indiferent de sezon. Asta înseamnă că virusul a fost creat mai degrabă în laborator, la care s-a lucrat cel puțin din anul 2015, cu o intenție clară. Un virus care se răspândește foarte rapid și se adaptează ușor la orice condiții climatice. Conform unor declarații anterioare ale unor lideri mondiali, se dorește mai degrabă reducerea populației planetei.

TEORIA CONSPIRAȚIEI

În legătură cu această pandemie s-au lansat o serie de teorii ale conspirației, cum că pandemia ar fi o simulare, pentru ca unele concerne să câștige sume consistente de bani. Vom vedea dacă este așa. Este o realitate că producătorii de vaccinuri anti Covid-19 vor face avere. Acesta a fost scopul? Vom afla și asta. Adevărul este că firmele producătoare de vaccinuri și de alte accesorii impuse pentru protecția oamenilor ca măsuri preventive, fac averi. Acesta a fost scopul? Deocamdată nu știm. Știm doar că este o pandemie și indiferent de faptul că s-a produs pe cale naturală sau a fost creată în laborator și declanșată din anumite interese, trebuie să ne ferim. Cine pune la îndoială toate argumentele, să se gândescă doar la cele două războaie mondiale, sau la cele în care sunt implicate doar câteva state. În spatele acelor acțiuni militare se află interese. Omul de rând nu are timp nici chef să afle amănunte legate de acele interese, fiindcă pică bombe, se trag gloanțe, iar oamenii caută să-și scape pielea. Cine încă crede că această pandemie este doar o simulare, să discute cu vreun medic de la terapie intensivă, să vadă ce se întâmplă acolo, dacă i se permite, apoi să tragă concluzii. Este la fel de adevărat faptul că sunt contestate toate măsurile care au fost impuse ca măsuri preventive de protecție individuală și colectivă, de o mare parte a populației. Au apărut opinii în spațiul public venite din partea unor persoane aflate complet pe dinafara sistemului medical. Singurele persoane avizate să-și exprime opinia despre pandemie sunt medicii. Părerile exprimate de profesori, ingineri, economiști, strungari, portari și multe alte categorii sociale sunt irelevante. Sunt doar păreri personale și este o greșeală ca acestea să fie mediatizate pentru a crea o opinie publică.

MĂSURI PREVENTIVE

Măsurile preventive sunt prescrise de epidemiologi și virusologi, menite de a feri populația de infectare în perioada pandemiei. Tocmai de aceea s-a recomandat o igienă individuală cât mai strictă care presupune spălatul și dezinfecția mâinilor, purtarea măștii de protecție, evitarea aglomerărilor de persoane, păstrarea unei distanțe fizice între persoane și altele. Chiar și aceste reguli minime au fost ironizate în spațiul public, pe motiv că limitează și încalcă drepturile elementare ale omului. În fond, omul este liber să se infecteze de Covid-19, dacă asta își dorește, și să ajungă la terapie intensivă, iar de acolo, în locul de veci. Întotdeauna, o măsură preventivă este mai bună, mai eficientă, mai ieftină, fiindcă individul nu trebuie tratat cu o anumită medicație, nefiind bolnav. Când cineva face o formă mai ușoară sau mai gravă de boală și ajunge sub tratament, organismul răspunde diferit la medicație și trebuie adaptată specificului fiecăruia. Să ne gândim la simplul fapt că la o cefalee, unii scapă de durerile de cap cu o aspirină, alții cu antinevralgic, algocalmin sau altele.

IMUNIZAREA

Imunitatea organismului se poate dobândi pe cale naturală sau artificială, prin vaccinare. Dacă o persoană s-a infectat de Covid-19, dar infecția nu a fost masivă deoarece corpul nu a fost expus un timp îndelungat. Organismul își produce anticorpi, va neutraliza virusul și va dobândi o imunitate naturală. În caz că infecția este abundentă, organismul nu va reuși să-și formeze anticorpi suficienți, așa încât, de acolo, Dumnezeu cu mila! În cazul vaccinărilor este vorba de un fel de simulare. Adică, sunt introduși în organism viruși atenuați, adică inofensivi. Organismul identifică intrusul și își formează anticorpi pentru a-l distruge. Nu are ce să distrugă, dar în caz că persoana vaccinată este supusă infecției, are deja anticorpii formați în organism și nu va mai face boala, eventual, o va face într-o formă ușoară, tratabilă. Așa încât, indiferent de opinia vecinului sau a oricărei alte persoane, recomandarea este să ceară fiecare opinia medicului de familie, cu prioritate. Medicul de familie este cel care știe cel mai bine de ce fel de boli cronice sau acute suferă fiecare pacient și poate recomanda sau nu vaccinarea. La punctul de vaccinare se află un medic care întreprinde o scurtă anamneză a fiecărui pacient. Medicii sunt cei competenți care pot da undă verde sau roșie pentru o vaccinare, nu alte categorii sociale.

DATE STATISTICE RELEVANTE

În ziarul “Cuvântul liber” se publică sistematic situația îmbolnăvirilor de Covid-19 în județ și la nivel național. Aceste comunicate sunt date oficiale, venite din partea Instituției Prefectului Mureș. Acele comunicate le primesc și pe adresa mea personală de e-mail. În acest fel, am fost mereu la curent cu evoluția infectărilor din perioada pandemiei Covid-19, care încă nu s-a încheiat. Într-o perioadă făcusem chiar și un clasament, aproape zilnic, pentru a afla pe ce loc se află județul Mureș în privința infectărilor cu Covid-19. Județul nostru a fost multă vreme în top 20. A fost chiar și pe locul 6, apoi a coborât în clasament. Este jenant, având în vedere că municipiul Târgu-Mureș este un redutabil centru universitar, în principal, în medicină. Am avut și avem în continuare medici de talie mondială. Cu toate astea, s-a ajuns ca în primăvara anului în curs, județul Mureș să ajungă la o rată de infectare de peste 7 la mia de locuitori, iar în municipiul Târgu-Mureș, peste 8 la mia de locuitori. Acestea sunt datele oficiale, nu speculații. După omologarea unor vaccinuri, a început campania de vaccinare. Deoarece vaccinarea s-a stabilit că nu este obligatorie, lumea s-a împărțit din nou în două: pro sau contra vaccinare. Fiecare, după cum îl duce capul. Printre cele mai interesante postări pe internet, mă voi referi la două. Un ierarh bisericesc, antivaccinist, la Sfânta Liturghie avertiza populația cum că celor care s-au vaccinat, peste un an de zile le vor crește solzi, apoi, în decurs de trei ani vor deceda. Pe o altă postare, un individ îi avertiza pe cei care s-au vaccinat că nu vor mai avea de trăit decât un an. Dacă ar fi să mă iau după capul lor, ar trebui să merg la un notar și să-mi fac testamentul. Este imprudent să se inducă teamă și neîncredere în rândul populației. Cert este un lucru, tot după datele statistice oficiale. După campania de vaccinare care s-a desfășurat în județul Mureș, rata de infectare cu Covid-19 a ajuns la 0,03 la mia de locuitori. Acestea sunt date oficiale, primite de la Instituția Prefectului Mureș, la 05.07.2021. Concluzia este clară.

ALTE ARGUMENTE

În această perioadă a pandemiei mi-am pierdut doi prieteni. Nu aveau boli cronice, erau aproape perfect sănătoși. Aparținătorii mi-au spus că s-au infectat de Covid-19, au ajuns la terapie intensivă și în scurt timp au decedat. În aceste zile am avut o discuție cu un medic care de câțiva ani s-a pensionat. A fost șefa secției de medicină internă la Spitalul din Onești. În discuții, venind vorba despre pandemia Covid-19, îmi spune că a avut o discuție telefonică cu o colegă de-a sa care lucra la terapie intensivă. I-a spus că a renunțat la postul și funcția ei, fiindcă nu mai rezista psihic, văzând cum decedează oamenii infectați de Covid-19. Chiar dacă a pierdut mii de lei la salariu, se mulțumește să fie medic de familie, să nu mai vadă imagini de coșmar.

ÎN CONCLUZIE

Este recomandabil ca fiecare persoană să nu asculte decât de opinia medicului de familie dacă este sau nu cazul să se vaccineze.

Lasă un comentariu