ACTIVITĂȚILE “CASNICE” SUNT, DE FAPT, MUNCĂ LA NEGRU!

Distribuie pe:

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, a anunțat, pe pagina proprie de Facebook, că marți, 6 iulie 2021, a dezbătut cu reprezentanții patronatelor și ai sindicatelor reglementarea activităților casnice, având cu toții convingerea că acest demers va aduce o serie de avantaje pentru piața muncii și pentru sistemul public de pensii, dar mai ales pentru toți cei care astăzi muncesc în acest fel, fără a fi asigurați medical și fără a putea să obțină un drept de pensie.

“Circa 1,2 milioane de persoane ar putea obține dreptul la asigurări de sănătate și la pensie, odată ce activitățile casnice, care în prezent se desfășoară în mare parte la negru, vor fi reglementate corespunzător.

Am dezbătut reglementarea activităților casnice cu reprezentanții patronatelor și ai sindicatelor, având cu toții convingerea că acest demers va aduce o serie de avantaje pentru piața muncii și pentru sistemul public de pensii, dar mai ales pentru toți cei care astăzi muncesc în acest fel, fără a fi asigurați medical și fără a putea să obțină un drept de pensie.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), avem 39% din populație inactivă și estimăm că aproximativ 1,2 milioane de persoane ar putea obține aceste drepturi odată ce activitățile casnice, care în prezent se desfășoară majoritar la negru, vor fi reglementate corespunzător.

Efectele acestui proiect vor consta în reducerea muncii nedeclarate, în introducerea de categorii profesionale care nu se regăsesc în prezent în piața muncii și în creșterea numărului celor care vor plăti contribuții de asigurări sociale pentru a avea acces la servicii medicale ori la obținerea unui drept de pensie.

Ne dorim ca aceste activități să fie accesibile șomerilor indemnizați și beneficiarilor de venit minim garantat și lucrăm pentru a obține cea mai bună variantă tehnică, astfel încât activitățile casnice să fie suficient de atractive pentru ca oamenii să prefere să lucreze legal, nu la nergu”, a scris ministrul Muncii.

În general, acesta se referă la cei care desfășoară actIvități de grădinărit, bone, menajere, cei care ne repară tencuiala sau ne plimbă câinii... În concluzie, dacă aceștia vor pensie și asigurare medicală, să plătească și contribuțiile lunare prevăzute de lege! (L.P.)

Lasă un comentariu