PRIMUL CAZ GRAV DE INFECȚIE CU TULPINA DELTA A NOULUI CORONAVIRUS, ÎN ROMÂNIA

Distribuie pe:

Un bărbat din municipiul Pașcani a fost internat la secția de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase “Sf. Parascheva” din Iași, după ce s-a confirmat că este infectat cu tulpina Delta a noului coronavirus. În județele Bacău și Iași au fost depistate 10 cazuri de infectare cu această tulpină.

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, Florin Roșu, a declarat că bărbatul din Pașcani nu este vaccinat și că în prezent este în stare gravă la Terapie Intensivă.

“El ar fi luat contact cu mai multe persoane din aceeași familie. Direcția de Sănătate Publică a efectuat imediat o anchetă epidemiologică, au identificat toți contacții, iar focarul a fost ținut sub control. (...) Pacientul nu era vaccinat, a dezvoltat o formă severă de COVID-19, dar, datorită îngrijirii primite în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase în Terapie Intensivă cu ajutorul unei echipe interdisciplinare, evoluția pacientului este una favorabilă. Urmează ca în scurt timp să fie externat din Terapie Intensivă”, a declarat Florin Roșu, potrivit agerpres.ro.

Un caz pozitiv de infecție cu varianta Delta poate genera până la 6-7 cazuri secundare de boală, în condițiile în care un caz de infectare cu varianta Alfa (britanică) poate genera 3-4 cazuri secundare, iar infecția cu tulpina inițială din Wuhan poate genera circa două cazuri secundare de COVID-19, a declarat președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiță. Acesta a atras atenția că varianta Delta “se leagă foarte ușor de receptori”, se multiplică “într-o cantitate mult mai mare” și, prin urmare, cantitatea de virus din secrețiile respiratorii este mai crescută.

“Practic, acel factor bazal de reproducere a cazurilor în cazul variantei Delta, comparativ cu varianta Alfa și varianta inițială din Wuhan, este mult mai mare. Un caz pozitiv de infecție cu varianta Delta poate să genereze până la 6-7 cazuri secundare de boală, după cum un caz de infectare cu varianta Alfa, cu tulpina britanică, dominantă în acest moment, poate să genereze circa 3-4 cazuri secundare, iar infecția cu tulpina inițială din Wuhan genera circa două cazuri secundare de boală”, a precizat Valeriu Gheorghiță, potrivit sursei citate.

Reamintim că experți în epidemiologie din întreaga lume atrag atenția asupra iminenței unui noul val de îmbolnăviri de Covid-19 cauzate de tulpina Delta și derivatele acesteia. (I.S.)

Lasă un comentariu