TULPINA DELTA, DOMINANTĂ CEL TÂRZIU ÎN AUGUST, ÎN ROMÂNIA

Distribuie pe:

Medicul și statisticianul Octavian Jurma avertizează că valul 4 de coronavirus “ne va lua prin surpindere, relaxați” și că, în septembrie, atunci când va “începe furtuna Delta, va fi târziu să regreți că nu ești vaccinat tu sau rudele tale, inclusiv copiii. Mai mult, acesta avansează un scenariu sumbru în legătură cu decesele din valul 4: Majoritatea celor care vor muri atunci vor fi dintre cei care nu s-au vaccinat anti-COVID-19”.

Octavian Jurma este de părere că “varianta B.1.617.2 (Delta) reprezintă acum în jur de 20% din cazurile secvențializate săptămânal. În acest ritm de creștere, tulpina Delta va fi dominantă (peste 50% din secvențieri) cel târziu în luna august”.

Medicul și statisticianul avertizează că dominanța “este urmată în general de debutul fazei de creștere care stă la baza unui nou val. Acest debut nu va fi probabil vizibil în România decât în septembrie, când valul va ajunge în spitale”, ne va lua prin surprindere.

În plus, “marea majoritate a celor care vor muri în valul 4 fac acum alegerea de a refuza să se vaccineze anti-COVID-19”.

Faptul că rata mai scăzută de incidența Delta în București este corelată cu rata mai ridicată de vaccinare “este încă o dovadă că vaccinarea este înalt protectivă”. Dar, în septembrie, “când va începe furtuna Delta, va fi prea târziu să regreți că nu te-ai vaccinat (sau nu ți-ai vaccinat părinții sau copiii) în iunie sau iulie”, mai spune Jurma.

Numărul total de cazuri de COVID-19 cu varianta Delta a crescut în medie cu peste 25% săptămânal în luna iunie, mai observă Jurma și explică: “Dacă acest ritm de creștere se menține, vom depăși 100 de cazuri cu Delta pe săptămână la finalul lunii august, când totalul va depăși 500 de cazuri”.

Mai mult, Octavian Jurma avertizează că numărul real de cazuri Delta nu este cunoscut, însă este foarte posibil ca acesta să fie de cel puțin 5 ori mai mare decât cel identificat până acum, astfel că și decesele provocate de infecția cu varianta Delta să fie în număr mai mare decât cel anunțat de Institutul Național de Sănătate Publică.

“Marea majoritate a cazurilor confirmate cu tulpina Delta provin din județele Argeș, Ilfov și București, ceea ce sugerează nu doar o circulație comunitară intensă în zonă, ci un posibil focar regional care se va extinde cu ușurință în restul țării pe fondul relaxării complete și circulației inter-regionale din perioada de vacanță.

Nu știm procentul de cazuri Delta pe județe, însă având în vedere numărul scăzut de cazuri noi din ultimele săptămâni, este posibil ca în Argeș, tulpina indiană (B.1.617.2) să devină dominantă în 1-2 săptămâni, iar în restul regiunii în următoarele 2-3 săptămâni”, previzionează Jurma.

Lasă un comentariu