ȘTIRI

Distribuie pe:

PENTRU CREȘTEREA VITEZEI DE CIRCULAȚIE LA MAXIMUM 120 KM/H

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA anunță că sunt deja operaționale 21 de șantiere, unde se execută lucrări pentru restabilirea performanțelor tehnice ale liniilor de cale ferată, prin creșterea vitezei de circulație și, implicit, a gradului de confort și de siguranță feroviară.

Potrivit sursei citate, la ora actuală, lucrări complexe de infrastructură și suprastructură feroviară, incluse în programul anual de reînnoire, se desfășoară pe intervalele: Chitila - Săbăreni - Ciocănești, unde viteza de circulație a trenurilor de călători va crește de la 50 km/h la 120 km/h și Pârvu - Costești, unde viteza de circulație a trenurilor de călători va crește de la 30 km/h la 100 km/h.

ALEGERI ÎN REPUBLICA MOLDOVA

Parlamentul European va trimite o delegație de observatori la alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova, care vor avea loc duminică, 11 iulie, indică un comunicat al legislativului european.

Conferința președinților (formată din președintele PE și liderii grupurilor europarlamentare) a decis la 1 iulie să autorizeze o delegație de observare a alegerilor din Republica Moldova. Delegația va fi formată din membri ai Parlamentului European și va monitoriza desfășurarea procesului electoral.

Din delegație, care va fi condusă de eurodeputatul David McAllister (grupul Partidului Popular European, PPE), vor mai face parte Siegfried Mureșan (grupul PPE), Andreas Schieder (grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților, S&D), Juozas Olekas (grupul S&D), Viola von Cramon-Taubadel (grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană) și Cristian Terheș (grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni).

Delegația va evalua dacă alegerile din 11 iulie din Republica Moldova se desfășoară în conformitate cu legile naționale și angajamentele internaționale ale țării.

DOUĂ DECESE COVID ÎN ULTIMELE 24 DE ORE

Grupul de Comunicare Strategică a informat, miercuri, că în ultimele 24 de ore au fost raportate 77 de decese - 40 de bărbați și 37 de femei - la pacienți infectați cu virusul SARS-CoV-2, însă 75 dintre acestea sunt de anul trecut și din prima jumătate a acestui an, fiind introduse în baza de date la solicitarea Ministerului Sănătății de către Direcțiile de Sănătate Publică din țară, în urma verificărilor efectuate.

Persoanele care au murit erau internate în spitalele din Argeș, Arad, Cluj, Iași, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova și București.

De la începutul pandemiei, în total, 34.098 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 au decedat în România.

O NOUĂ PLATFORMĂ COMUNALĂ DE COLECTARE A GUNOIULUI DE GRAJD

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a finanțat o platformă comunală de colectare a gunoiului de grajd în comuna Ciceu, județul Harghita.

Noua platformă are o capacitate de 3.000 metri cubi/an. Valoarea investiției se ridică la suma de 2.099.798 lei, din care Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a asigurat circa 94,5%, restul de aproximativ 5,5% fiind plătit din bugetul local.

406.000 DOZE VACCIN BCG ȘI 160.000 DOZE VACCIN HEPATITIC B

Ministerul Sănătății a anunțat că a încheiat “toate procedurile necesare” achiziționării centralizate a unui număr de 406.000 de doze de vaccin BCG, care vor fi livrate joi către Unifarm și ulterior către direcțiile de sănătate publică, precum și a 160.000 de doze de vaccin hepatitic B, care urmează să fie livrate în perioada următoare.

Potrivit sursei citate, la nivel național, la începutul lunii iunie existau stocuri de 48.781 de doze vaccin hepatitic B și 65.900 de doze de vaccin BCG.

“Consumul lunar de vaccin este, în medie, de 12.500 de doze/lună pentru vaccinul hepatitic B și 27.000 de doze/lună pentru vaccinul BCG. Ministerul Sănătății a efectuat mai multe redistribuiri de vaccin între județe, în funcție de necesitățile locale, în vederea asigurării continuității în derularea Programului național de vaccinare”, precizează sursa citată.

Totodată, Ministerul Sănătății solicită direcțiilor de sănătate publică teritoriale să identifice dacă există copii născuți în această perioadă și care nu au fost imunizați, în vederea gestionării “corecte” pentru recuperare la vaccinare.

“Menționăm că toți copiii nevaccinați vor fi recuperați la vaccinare prin maternități și cabinetele medicilor de familie, fără afectarea schemei de vaccinare obligatorie”, afirmă MS.

AVION PRĂBUȘIT ÎN EXTREMUL ORIENT RUS

Echipele de salvare din Rusia au găsit trupurile a 9 pasageri ai avionului care s-a prăbușit marți în Peninsula Kamciatka din Extremul Orientul rus, au anunțat miercuri autoritățile regionale, informează AFP.

“Un grup de 51 de salvatori continuă să lucreze la fața locului la sol”, a anunțat într-un comunicat Ministerul local pentru Situații de Urgență, precizând că unul dintre trupurile găsite a putut fi identificat.

Guvernatorul regiunii Kamciatka, teritoriu gigantic, foarte puțin populat, însă apreciat de turiști pentru vulcanii săi și natura sa sălbatică, a afirmat că bucăți din fuzelaj au fost găsite atât de-a lungul coastei, cât și în Marea Ohotsk.

Imagini de la locul accidentului arată o urmă neagră și lată coborând de pe vârful unei stânci în mare.

Aparatul, un Antonov An-26 de concepție sovietică, făcea legătura între capitala regională Petropavlovsk-Kaciatsk și Palana atunci când a dispărut de pe radare. Anchetatorii au declarat că analizează drept posibile cauze ale accidentului vremea nefavorabilă, o problemă tehnică sau o eroare de pilotaj.

An-26 a fost produs în perioada 1969-1986, în Uniunea Sovietică. El a fost implicat în numeroase accidente mortale, dintre care cel mai recent în Kazahstan, în martie, în care au murit patru militari.

ASASINAT CU FOCURI DE ARMĂ

Președintele haitian, Jovenel Moise, a fost asasinat în noaptea de marți spre miercuri de bărbați înarmați care au luat cu asalt reședința acestuia, în cartierul Pelerin din Puerto Principe, a informat premierul Claude Joseph, transmit agențiile de presă internaționale.

În atac a fost rănită de glonț prima doamnă, Martine Moise, care primește îngrijiri medicale.

Șeful guvernului a adresat populației un apel la calm și a indicat că poliția și armata vor asigura menținerea ordinii.

Potrivit AFP, echipa care l-a asasinat pe Jovenel Moise era formată din elemente străine.

AGERPRES

Lasă un comentariu