TIC, TAC, COMBINATUL REPARAT, TIC, TAC

Distribuie pe:

După comunicatele în care populația a fost anunțată că au început lucrările de reparații la Azomureș, urmat de un alt comunicat că... s-au terminat verificările și reparațiile la Azomureș, au urmat, în noaptea de 6 spre 7 iulie, “focurile de artificii” care anunțau “terminarea cu succes” a procesului de revizie și reparare a instalațiilor Combinatului. Colosul Azomureș e atât de bine întreținut încât târgumureșenii nu realizează că, la ora la care s-a produs explozia urmată de incendiu, orașul putea fi șters de pe hartă și noi puteam... sta la taclale cu străbunii.

Conducte cu hidrogen, conducte cu azot, amoniac care poate exploda în contact cu aerul. Amoniacul este ușor solubil în apă, la temperatura de 0°C, se dizolvă 90,7 g amoniac în 100 ml de apă, soluție cu un miros înțepător și care face o reacție alcalină. Amoniacul sub formă de gaz, într-un amestec între 15,5-30 % cu aerul, este exploziv. Gazul de amoniac are acțiune caustică în contact cu suprafețele umede, fiind iritant al pielii, mucoaselor căilor respiratorii, digestive sau ochilor. O concentrație de amoniac de 0,5% în aerul inspirat produce, în timp de 30-60 de minute, moartea.

Dar ce contează? Reparațiile făcute la termen contează, făcute cu firme care, după terminarea așa ziselor lucrări...nu mai există, se închid și reapar pe piață cu alt nume și toate astea sub conducerea unor persoane care sunt oameni de afaceri, care citesc cifre de afaceri, nu parametri. Contează să producem, sa iasă banul.

Oameni buni, țăranii noștri știu ce înseamnă dacă explodează cazanul cu țuică, gospodinele știu că trebuie să fie atente când folosesc o oală cu presiune, ca să fiarbă găina care a depășit vârsta majoratului, iar noi primim RO Alert, că a explodat “puțin” ceva, în Combinatul Azomureș, o bombă chimică situată la 15 minute de centrul orașului. Ok, mulțumim pentru atenționarea relativ promptă, dar ce putem face noi? Suntem norocoși că putem discuta la o cafea, despre acest eveniment.

Bineînțeles, a existat un răspuns oficial, un comunicat, o asigurare că situația este sub control, mai exact, vom auzi exact ceea ce vrem să auzim, respectiv că totul e bine când se termină cu bine. Dar nu e așa. Dacă cineva își poate asuma riscul de a se juca cu chimia, cu siguranța, sănătatea și viața a zeci de mii de oameni, de a trata cu superficialitate un asemenea eveniment....e inconștient.

Sunt convinsă că toți angajații Combinatului sunt la zi cu Protecția muncii, toți poartă veste, ochelari de protecție, mănuși ceea ce e foarte bine și așa și trebuie să fie. Dar, ca de obicei, ne pierdem în detalii și ne scapă esențialul. Esențialul fiind faptul că, pe lângă poluarea care ne este servită 24 de ore din 24 de ore și este un atentat la sănătatea noastră, există riscul real al unei catastrofe. Dacă un dinte poate fi plombat, dacă asfaltul poate fi peticit, dacă exteriorul unei clădiri poate fi zugrăvit ca să arate bine, un combinat chimic nu iartă. O explozie urmată de un incendiu, într-un combinat chimic, indiferent dacă e vorba de eroare umană sau defecțiune tehnică, nu este ceva ce se poate trata cu superficialitate.

Să zicem că, de data asta am avut noroc. De fapt, chiar am avut. Sunt convinsă că la fața locului s-a deplasat și conducerea Combinatului și a orașului. Sunt convinsă că reacția pentru stingerea incendiului a fost promptă. DAR ASTA NU AJUNGE !!! Discuțiile, comunicatele, minimalizarea pericolului, nici măcar adevărul... nu mai ajunge!

CONTEAZĂ DOAR CONȘTIENTIZAREA REALITĂȚII ȘI ELIMINAREA URGENTĂ A ORICĂREI, CÂT DE MICI POSIBILITĂȚI, CA AȘA CEVA SĂ SE MAI ÎNTÂMPLE. Domnilor șefi, asumați-vă meseriile și funcțiile și responsabilitățile. Nu se poate pune problema închiderii Combinatului, vorbim de mii de angajați, de familii care își câștigă pâinea acolo. E vorba de asumarea importanței, a potențialelor riscuri, evitarea lor prin înțelegerea faptului că este un combinat chimic, nu un atelier de reparat pantofi. Erorile nu sunt permise!!! Riscul este real și prezent în viețile noastre 24 de ore pe zi, 7 zile din săptămână, 365 de zile pe an și aproximativ 70 de ani din viața noastră.... depinde și de gradul de poluare !!!

Lasă un comentariu