A FOST MODIFICATĂ DURATA CONTRACTULUI DE FINANȚARE PENTRU CENTRALA DE LA IERNUT

Distribuie pe:

Ministerul Energiei și Romgaz au semnat modificarea duratei contractului de finanțare pentru investiția “Ciclu combinat cu turbine pe gaz” Iernut până la finalul lui 2022, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori București, citat de financialintelligence.ro.

Decizia survine în urma adoptării unei Hotărâri de Guvern (669/2021) prin care se prelungesc: termenul de finalizare și punere în funcțiune a investițiilor finanțate din contul Planului Național de Investiții (PNI) - până la 30 iunie 2022, iar termenul de rambursare - până la 31 decembrie 2022.

Prin urmare, miercuri, 7 iulie, a fost transmis de Ministerul Energiei un act adițional la Contractul de finanțare pentru investiția “Ciclu combinat cu turbine pe gaz” - Iernut, semnat de ambele părți. Obiectul documentului este modificarea duratei contractului până la data de 31 decembrie 2022, pentru finanțare, precum și modificarea graficului de realizare a investiției prevăzut în contract.

În 18 iunie, Romgaz a anunțat rezilierea contractului de lucrări încheiat în 2016, având ca obiect Dezvoltarea CTE Iernut, prin construcția unei centrale termoelectrice de 430 MW, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze, încheiat între S.N.G.N. Romgaz S.A., în calitate de Achizitor, și Asocierea formată din Duro Felguera S.A. și Romelectro S.A., în calitate de Executant. Rezilierea contractului a intervenit ca urmare a împlinirii termenului de suspendare a notificării de reziliere, fără ca părțile să fi căzut de acord asupra unei soluții care să asigure finalizarea și punerea în funcțiune a obiectivului de investiții, în termen cât mai scurt posibil.

În noul context, cel mai probabil, Romgaz va acționa ca antreprenor general pentru finalizarea și punerea în funcțiune, cât mai curând posibil, a centralei Iernut, a declarat Aristotel Jude, directorul general al Romgaz (SNG), potrivit sursei citate.

Producătorul național de gaze Romgaz a semnat, în 2016, un contract în valoare de 268 de milioane de euro, fără TVA, cu firmele Duro Felguera și Romelectro, pentru realizarea unei noi centrale pentru producerea energiei electrice în cadrul termocentralei Iernut.

Centrala ar fi trebuit să fie dată în folosință la începutul anului 2020, potrivit planurilor inițiale.(sursa și foto - financialintelligence.ro) (I.S.)

Lasă un comentariu